OndreK komentáře u knih
Kniha nabízí poměrně podrobný pohled na šmalkaldskou válku z evropského hlediska. Dozvídáme se o geopolitické situaci v Evropě, kde tehdy Francie ustavičně válčila s Karlem V. Autor se zaměřuje logicky i na náboženskou perspektivu a dost tak popisuje počatky reformace nebo politickou činnost papeže Pavla III. a jeho nepotické praktiky v Itálii, které daly vzrůst jeho rodu Farnesiů.Tím, že je autor Čech, může být dílo pro české publikum daleko přínosnější, jelikož přináší i pohled na dění v českých zemích a na to jakým způsobem se tento konflikt zde projevoval.
Kniha velice hezky vysvětluje kontext celého období, příčiny, samotný krátký průběh války a následné její důsledky.
Křížové výpravy od Antonyho Bridge jsou skvělým čtivým dílem. Autor šikovně popisuje průběh křížových výprav do svaté země a snaží se události zasazovat do hlubšího kontextu historického dění. Kniha je čtivá a spíše populárně naučná. Jsou to hlavně takové stručnější dějiny tohoto složitého a drsného období střetu náboženství a kultur. Určitě doporučuji všem zájemcům o tuto problematiku jako takové vstupní dílo, stojí to za to.