osman111 osman111 komentáře u knih

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Velmi silná kniha. Mimo to, co už bylo řečeno v komentářích níže, bych ráda vyzdvihla jazykovou kvalitu a neskutečný historický přínos. Jsem si jistá, že tato forma Vám přinese daleko více, než nějaká učebnice (navíc toto téma se běžně na školách nevyučuje). Jde o velice kvalitní, obohacující literaturu psanou krásným jazykem. Jestli mohu něco doporučit, tak je to právě Šikmý kostel. Při čtení jsem měla pocit, že se rozhodně nejedná o novodobou tvorbu, velice vybočuje.
Jako tip na závěr doporučuji číst nedlouho po prvním dílu nebo si připomenout postavy a rodinné vazby, protože je snadné se ztratit, což by byla škoda.
Doporučuji a nemohu hodnotit jinak než pěti hvězdičkami.
Nebojte, ten povyk okolo knihy je skutečně zasloužený, nenechte se odradit.

19.02.2021 5 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Pro mě bylo zajímavější Anino autorství více, než samotný obsah knihy. Některé pasáže mě zaujaly, ale jak už bylo řečeno, kdyby knihu napsal někdo odkudsi...

17.02.2021 2 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Za mě slabší průměr.
Hlavní hrdinka byla neskutečně nesympatická a její chování velice otravné. Všechny postavy byly ploché a špatně vykreslené. Od úplného začátku víte, kam to směřuje, což by ostatně nevadilo, kdyby se v knize něco dělo.
Za mě nepovedená snaha dosáhnout úrovně Jane Austen, což se opravdu nepovedlo. Mrzí mě, kolika lidem toto stačí.

06.02.2021 2 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Tak tato kniha byl skutečný zážitek. Nádherné, citlivé, smutné, promyšlené, moudré.
Moc doporučuji poslouchat jako audioknihu. Mužský hlas tomu ještě přidá. Je to výjimečná kniha.

02.02.2021 5 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Za mě ne. Já jsem tomu prostě nevěřila. V životech postav bylo tolik náhod, až jsem si říkala, jestli si autorka dělá legraci. Celý příběh byl přitažený za vlasy a působil jako totální nesmysl. Postavy nebyly dobře vykreslené, dost bezbarvé. Nadpřirozeno bylo prostě jenom divné. Nevím, co mělo vyvolat, ale rozhodně ne žádné mrazení, jak slibuje anotace. Nevím, z jakého důvodu jde o bestseller, za mě jenom zklamání.

29.01.2021 2 z 5

Jen aby, řekla moje žena Jen aby, řekla moje žena Michael Třeštík

Zábavná, příjemná oddychovka. U něčeho se zasmějete, u něčeho pousmějete, většinu zapomenete. Mi to připomínalo Fulghuma, jen o dost ironičtějšího. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že jde o (skutečně vydařené, promyšlené, vtipné) statusy, které měly zůstat na facebooku a nebylo nutné je přepisovat do knížky. Nicméně to bylo velmi hezké a pohodové čtení a proto doporučuji.

27.01.2021 3 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

Kdybych měla hodnotit jen dějovou linku Anna-Alexej Alexandrovič - Vronskij, dala bych 5*. Postavy byly geniálně psychologicky propracované, neměla bych co vytknout. Myšlenkové pochody Anniny zhoubné lásky byly dokonalé. Zklamalo mě, že o Anně pojednává kniha tak z jedné třetiny. Mě osobně nezaujalo pojednání o zemědělství a správě a nijak zvlášť ani většina vedlejších postav, kterých bylo v knize opravdu hodně. Bohužel se mi samotný příběh poněkud ztrácel v sáhodlouhých nezáživných popisech čehokoli, co se nejednalo Anny.

26.01.2021

Poslední žid Poslední žid Noah Gordon

Zpočátku jsem měla problém se začíst a chtěla jsem knihu odložit. Nakonec se to zlomilo a čekal mě opět krásný příběh. Je těžké nesrovnávat s Ranhojičem. Mě více zaujalo téma i místo děje Ranhojiče, ale to je čistě subjektivní a nenechte se tím ovlivnit. Nedoporučuji tyto dvě knihy číst hned po sobě, protože mají spoustu společných prvků a mohli byste být zklamaní. Pro mě je Noah Gordon zárukou kvality a obohacením se o nové poznatky. Já strhávam půl hvězdičky za (pro mě) nedostatečné vykreslení hlavní postavy, kvůli čemuž jsem se s postavou nesžila, byla pro mě do značné míry abstraktní. Ocenila bych proto detailnější popis toho, jaký Jonáš Toledano byl.
Dávám 4 a půl* a doporučuji.

24.01.2021 4 z 5

Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Velmi silný příběh, který Vás vtáhne od první stránky. Od této knížky se nedá odtrhnout. Není autorčinou nejznámější, ale určitě stojí za to. Drsná a krásná Aljaška a drsný, ale občas taky krásný život hrdinů. Nádherná kniha. A pokud Vás zaujala krutá a nádherná Aljaška, doporučuji knihu Ostrov Sukkwan.

22.01.2021 5 z 5

Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Neměla jsem příliš velká očekávání a o to větší překvapení to bylo. Čekala jsem silně oddechové čtení a místo toho přišel krásný, uvěřitelný příběh. Mi se líbila zejména ta realističnost. Je to pěkná knížka na jedno odpoledne, doporučuji.

20.01.2021 4 z 5

Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Nejraději bych dala mnohem více hvězdiček. Poutavé, krásné a poučné od první, až do poslední stránky. Nebojte se tloušťky této knihy. Budete chtít, aby byla ještě delší. Nenudila jsem se ani chviličku a proto moc doporučuji, je skvělá.

20.01.2021 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Nenáročná oddychovka. Místy zábavná, ale často taky ne. Nemám pocit, že by mě to nějak obohatilo a další autorčiny knížky už vyhledávat nebudu. Zaujalo mě však budování farmy a barvitý popis venkovských strastí.

13.01.2021 3 z 5

Střevo není tabu Střevo není tabu Giulia Enders

Tato kniha je prostě skvělá!
Nikdy bych neřekla, že se u knihy o střevech tak pobavím. Cenné informace podány tak neuvěřitelně zábavnou formou, že knihu nebudete chtít odložit.
Doporučuji všem, v mnohém vám jistě pomůže, objasní, vysvětlí.

11.01.2021 5 z 5

Havran (14 básní) Havran (14 básní) Edgar Allan Poe

Naprosto dokonalé.
I po několikátém přečtení mám husí kůži.

10.01.2021 5 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Nádherná kniha! Je to ten typ knihy, která Vás nutí k pomalé četbě, protože nechcete, aby skončila.

08.01.2021 5 z 5

Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Je to prostě milé a víc už asi nelze říct.
Asi jen, že doporučuji.

Jezero Jezero Bianca Bellová

Je skoro nemožné tuto knihu hodnotit. Za mě je to skvost, ale uvědomuji si, že nadšení zdaleka nepropukne u každého. Za mě má tato kniha něco do sebe, asi je to tím obrazotvorným vykreslením nálady ve společnosti, prostředí..
Tu Magnesii Literu získala oprávněně.
Je to zvláštní kniha a možná proto ji moc doporučuji.

Žena v černém Žena v černém Susan Hill

Díky, čtenářská výzvo!
Autorka pro mě byla zcela neznámá a o to to bylo větší překvapení. Tíživé a mrazivé tak, jak to má být. Anglický venkov je zkrátka skvělým místem pro děsuplné příběhy. Knihu doporučuji a ráda si od Susan zase něco přečtu.

03.01.2021 4 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Nádherné! Moudré a milé, jako vše okolo Harryho.

27.12.2020 5 z 5

Deník venkovského faráře Deník venkovského faráře Georges Bernanos

Toto byl opravdu zážitek. Nejedná se o lehké čtení, ale určitě stojí za to.
Je to jedna z těch knih, na které nezapomenete. Já ji považuji za zdařilou díky filozofickým pasážím, i díky psychologické propracovanosti.
Nádhera.

16.12.2020 5 z 5