OsolenéKnihy | Komentáře u knih | Databáze knih

OsolenéKnihy OsolenéKnihy komentáře u knih

Poloviční král Poloviční král Jan Hamouz

Tohle mi vyrazilo dech. Sice nemám načtených milion fantasy klasických knih, ale tohle je ve svém žánru podle mého skvělý počin. Příběh se dělí na tři dějové linie, každá z nich provází jednu postavu, čemuž je přizpůsoben jazyk. Sice se mi ze začátku četl mnohem pomaleji, než obvykle, ale díky tomu jsem si knihu vychutnala ještě víc. Má to spád, akci, skvělé popisy, postavy, zvraty. Doufám, že další díly vyjdou, potřebuji nutně vědět, jak tahle pecka dopadne.

Zaslíbená Země Nezemě 1 Zaslíbená Země Nezemě 1 Kaiu Širai

Manga, která potěší i čtenáře, kteří nejsou zažraní do všeho kolem japonské kultury. Pro mě je tato manga velice čtivá, napínavá a s každým dílem lepší.

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Meč osudu mě bavil více, než první díl, ale postrádal za mě něco z toho kouzla, které jsem právě v první knize ocenila. Mám určitě oblíbenější fantasy série, ale tohle je taková jistota, po které sáhnout. Líbily se mi zde hlavně postavy, konečně poznáváme Ciri a Yennefer, škoda, že čarodějka neměla více prostoru, její příběh mě zajímá. Také bych se ráda dozvěděla více o Geraltovi, ale věřím, že na to ještě přijde v dalších dílech.

01.05.2020 4 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Za mě skvělá kniha, u níž si odpočinu a zároveň to není naprosto bezduchá blbost. Překvapilo mě to hlavně proto, že jsem přesně něco takového čekala a ono to zas tak plochý rozměr nemá, což mě potěšilo. Postava mi byla humorem blízká, činy už tolik ne, ale i proto mě její příběh bavilo sledovat. Další autorčiny knihy zkusím, až si budu chtít opět odpočinout s milým čtením.

11.12.2019 4 z 5

O dracích a Sedmi O dracích a Sedmi Tereza Kadečková

Velká poklona. Četla jsem autorčinu předchozí knihu O dracích a lidech, a ačkoliv to bylo fajn, pořád to bylo spíš takové roztomilé fantasy do kapsy. Tady se autorka vyšvihla o několik úrovní výš, text byl mnohem sebevědomější, stejně tak postavy mi připadaly mnohem lépe vykreslené. Zatímco u první knihy pocitově převládal jeden povahový rys, tady už jsou charaktery komplexní, úskočné a rozhodně o dost živější. Nečekala jsem takové zlepšení a jsem absolutně nadšená z Rudého zázraku, vzniklé krize i její eskalace. Všechny ty popisované potíže byly hrozně skutečné (a to koneckonců celá kniha), Sestry a jejich "péče" o situaci mě štvaly, aby si mě nakonec taky získaly. Miluju, že Vik není prvoplánový hrdina, že jsou tam vlastně všichni jenom lidi s vlastními zájmy a snahou přežít co nejdéle. Zároveň tady byla mnohem lépe rozvinutá otázka bestií a lidí, jejich nesoužití. Fakt mnohem lepší, než jsem čekala, a to jsem se na tu knihu už tak dost těšila. :) Očekávání zvládla předčit dalece.

05.02.2022 5 z 5

Alespoň prozatím Alespoň prozatím Amélie Salingerová

Alespoň prozatím je hrozně milá romantika, ve které jsou postavy jenom lidi, a přesto mě o jejich příběhu bavilo číst. Taky jsem se trochu bála, zda mě téma koronaviru nebude spíš otravovat, ale s odstupem byly ty jeho počátky vlastně ještě dost v pohodě. :D U knížky jsem se smála a ke svému vlastnímu překvapení jsem také dost prožívala romantickou linku. Marina podle mě prošla dobrým vývojem, stejně tak její protějšek. Mladí lidé se chovali podle svého věku, rodiče se chovali jako rodiče, uvěřitelnost a autentičnost to krásně podtrhly. Autorka píše skvěle čtivě, držím jí palce, aby mohla vydat další příběhy a snad jich napíše co nejvíc. O zpracování knihy ani nemluvím, to je prostě bezkonkurenční a v Česku jen těžko najde konkurenci.

05.02.2022 5 z 5

Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

Díl čtvrtý jsem četla před dvěma roky a za tu dobu se můj čtecí vkus docela formoval. Proto jsem se k této sérii vracela s obavami, abych si ji úplně nezkazila. Naštěstí zbytečně. Ransom Riggs si mě získal i zde, i po tolika letech, co jsem se sérií začínala. Vlastně je trochu děsivé, že se kniha odehrávala v pár dnech a utekla v pár hodinách. Podivné děti jako by ožily - připadala jsem si být součástí příběhu, i z pohodlí křesla. Čtení ve mně zároveň probudilo starou lásku k podobným příběhům, takže jsem nejen překvapená, ale i dojatá. A závěru se už neobávám proto, že by se mi nemusel líbit, ale proto, že se bojím, co přinese.

22.11.2021 5 z 5

Dospelosť je mýtus Dospelosť je mýtus Sarah Andersen

Stripy, které neurazí, nenadchnou, ale sednou jako zadek na hrnec, protože je to fakt výstižný obrázek ze života mladých. (Nejen jich, ale primárně.)

23.02.2021 4 z 5

Síla bouře Síla bouře Cinda Williams Chima

Mezi prvním a druhým dílem série jsem viděla rozdíl akorát v tom, že si autorka byla ve svém počínaní mnohem jistější, ovšem mezi druhým a třetím dílem už vidím i obsahově fakt super posun a to hlavně v ději a akci. Zatímco u začátku série musíte být spíš trpěliví, seznamujete se s prostředím, situací a postavami, tady už se vám vyplácí, že jste dávali pozor a pořádně se to rozjede. Myslím, že je to na zvraty nejbohatší a nejsvižnější díl. Nové postavy byly super a bylo zajímavé, že už jsme jako čtenáři některé vlastně znali, jen jsme ještě nesledovali příběh přímo z jejich pohledu. Příběh se stává ucelenějším, logičtějším, dost toho do sebe zapadá a teď už zbývá jen počkat na finále a zjistit, jak to celé dopadne.

Knihu jsem obdržela a četla v rámci spolupráce s nakladatelstvím Booklab.

22.02.2021 5 z 5

Podzim Podzim Hubertus Rufledt

Tohle je něco, co by se mi strašně líbilo o pár let zpět - lehce morbidní, vtipné, ale i s nějakou tou myšlenkou. Teď nejvíc oceňuji atmosféru a kresbu, která působí tak trochu oldschool díky době, v jaké se odehrává. Prostředí hřbitova a jeho obyvatelé jsou vykreslení pěkně, pokud se to tak dá o něčem takovém říct, ale trochu mi chybělo nějaké to dění, které je zatím jen naznačené a je to spíš díl seznamovací. Proto jsem si nechala v hvězdičkovém hodnocení prostor a jsem zvědavá, kam se série posune či jaká linka se víc rozjede. :)

22.02.2021 3 z 5

Ocelový alchymista 12 Ocelový alchymista 12 Hiromu Arakawa (p)

Ze zvratů tady mrazí čím dál víc, líbí se mi, jak jde série čím dál víc do tajemna a napínavé atmosféry, je tady rozehrána tak šílená hra, že už si ani nejsem jistá tím, zda to vůbec může dopadnout dobře.

20.02.2021 5 z 5

Květy slunce Květy slunce Rupi Kaur

Páni, musím říct, že jakkoliv mě otrávilo Mléko a med, v tomhle jsem se našla o mnoho snáze. Moderní poezie vám asi vždy buď sedne nebo ne, nevím, zda je to u mně těmi pár lety odstupu, který mi přece jen dopřává trochu jiný pohled, než když jsem jako mladší četla první autorčinu sbírku, ale tohle ve mně dokázalo vyvolat všechny možné emoce, připadalo mi to fakt hezké a ačkoliv to není moje top z tohoto žánru, možná si ji pořídím i fyzicky. Ale rozhodně v originále, protože překlad od Omegy podporovat nechci.

20.02.2021 4 z 5

Protivníci Protivníci Marissa Meyer

Úžasný druhý díl, který rozvíjí skvělý superhrdinský svět, pochyby postav a zápletku, která mě nadchla už v prvním díle. Nečekala bych, že se někdo chopí superhrdinů nějakým novým způsobem, ale tady se to povedlo. I ve druhém díle autorka ponechává prostor čtenáři, aby si sám rozhodl, která strana je dobrá a špatná - nic není černobílé a to se mi na tom hrozně líbí. Protivníci mě ohromili čtivostí, za den jsem knihu přečetla. Líbilo se mi také, že zde byl prostor na nahlédnutí do psychiky Adriana a Novy, ocenila jsem, že byla možnost je více pochopit. Za mě ještě lepší než první díl.

14.05.2020 5 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 2 Zaslíbená Země Nezemě 2 Kaiu Širai

Páni. Tento díl nasadil laťku ještě výš, než první díl. Skvěle navázání a pokračování.

01.05.2020 5 z 5

To bylo tvé jméno. 01 To bylo tvé jméno. 01 Makoto Šinkai (p)

Takhle, příběh je bezpochyby skvělý a určitě si mě získal. Ale zpracování? Překlad? Nejhorším, co se zde mohlo stát, byl konec knihy, který byl prostě násilně utnut uprostřed děje, bez milosti a logiky. Je mi líto, že u nás manga nevychází u jiného nakladatelství nebo alespoň jako omnibus, protože to docela zabíjí potenciál celého kouzla. Pro lepší orientaci se mi zdá lepší nejdříve kouknout na film.

01.05.2020 4 z 5

Rick a Morty – První svazek Rick a Morty – První svazek Zac Gorman

Já si to užila. Jsem seriálový fanda a ano, seriál je něco mnohem obsáhlejšího, ale do komiksu, který nemá úplně největší rozsah, nenacpete špičkový příběh. Zklamaná rozhodně nejsem, nová dobrodružství jsem uvítala s radostí a na rozměry grafického románu mi připadala dostačující. Kresba se mi líbila moc, stejně jako kraťasy na konci. Určitě se k tomu někdy vrátím, poslední hvězdičku si nechávám jako rezervu na další díly, na které se chystám co nejdříve. ????

11.12.2019 4 z 5

Solitaire Solitaire Alice Oseman

Nevím, jak to autorka udělala, ale tato kniha, v níž se děje málo a zároveň všechno, ve mně zanechala spoustu pozitivních pocitů. Tori je úžasná hrdinka s humorem, který mi padl do noty. Svými poznámkami mě rozesmívala nehledě na okolností v ději. A byla mi opět děsně podobná. Odkud asi pramení veškeré pochopení. Líbila se mi postava Michaela, jež byl popisován jako naprostý magor a od začátku jsem chtěla zjistit, jaký je ve skutečnosti. Líbil se mi Solitaire. Líbil se mi Charlie, bratr hlavní hrdinky, který má samostatný komiks Srdcerváče, který si určitě taky přečtu. Prostě nechápu, jak se mohlo stát, že taková kniha skončí v levných knihách, odkud ji mám. Čtivý styl vyprávění, touha odhalit tajemství a humor knihou protkaný způsobil, jak moc rychle mi to celé uteklo. A já už teď vím, že se ke knize vrátím. A pustím se i do dalších knih z autorčiny tvorby.

09.11.2019 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Mne připadal tento pohled na pohraničí skvělý, přece jen, kolik knih o válce bylo sepsáno z první linie a z koncentračních táborů? Proto jsem to vnímala jako změnu a už od prvních stran rozebírání složitějších rodinných vztahů mě to chytlo. Fascinovalo mě, jak autorka využila vždy snad všechny postavy, které zmínila, pro každou z nich měla připravený osud a nic nepřišlo nazmar. Také mě tyto linky bavilo sledovat, po čase mi ale přestala být tak sympatická Klára a vzhledem k tomu, že je hlavní postavou knihy, to pro mě bylo ke konci trochu táhlé. Nenechte se odradit, tahle kniha si nezaslouží, abych řekla "v závěru mě to nudilo", jen jsem čekala trochu výraznější, dynamičtější uzavření celého příběhu. Ale většina mě stejně bavila moc a jsem ráda, že jsem autorku objevila, už mám ke čtení připravené Doupě. :)

23.02.2021 4 z 5

Stropopodní žuchbuchy Stropopodní žuchbuchy Tereza Verecká

Velice milá a nápaditá kniha pro děti, které klasické příběhy už trochu nudí. Tohle je přesně taková ta kniha, která zabaví i starší čtenáře, líbilo se mi hraní si s textem a zapojení určité interaktivity. Příběh byl originální a vtipný, moc super. :))

Knihu jsem obdržela a četla ve spolupráci s Kosmasem, za což moc děkuji!

22.02.2021 5 z 5

Ocelový alchymista 11 Ocelový alchymista 11 Hiromu Arakawa (p)

Myslím, že v této sérii nezklame jediný díl a tento není výjimkou. Sice nevím, zda se dožiji vydání celé série v češtině, ale rozhodně ji budu číst dál a dál.

20.02.2021 5 z 5