OsolenéKnihy | Komentáře u knih | Databáze knih

OsolenéKnihy OsolenéKnihy komentáře u knih

Kdo je Oracle? Kdo je Oracle? Julie Benson

Popsala bych to jako ideální úvod do světa komiksů pro ty, kteří se s nimi ještě nesetkali a zároveň jako něco, co náročného čtenáře úplně neuspokojí. Z prvního dílu není moc patrné, kam to směřuje a hlášky mi občas připadaly jako strašné vykopávky, ale přesto je tady akce jednoduššího rázu, kterou si lze užít a na pokračování v sérii naláká.

Komiks jsem četla ve spolupráci s Nakladatelstvím CREW, za což moc děkuji. :)

Gantz 1 Gantz 1 Hiroja Oku

Tak tohle byl docela šok, zcela zřejmě pouze pro potěchu mužského čtenáře - žena je zde komplet nahá, mužům ale přirození zakryjeme, kdo je na ně zvědavej? Nechápu, s jakým úmyslem byla manga sepsána, dějově mě to ani v nejmenším nenalákalo na další díly a postavy se chovají snad nejhůř a jako největší ignoranti. Možná, že nápad by k zahození nebyl, ale zpracování mě naštvalo hodně.

20.02.2021

Sentimentální román Sentimentální román Bianca Bellová

No, ten název je vlastně stručné a upřímné shrnutí od toho, co od knihy dostanete. Nemohla jsem se dostat přes nesympatii k postavám, ačkoliv mě bavilo sledovat jejich příběh, nedošlo k tomu, abych s nimi dokázala i nějak cítit a to je škoda, ale je to jen můj problém. Jinak to bylo mé první setkání s autorkou a její styl psaní mě velice bavil, zaujal, strhl. Byla to pro mě při čtení hybná síla a proto se do jejích knih určitě pustím znovu. Vlastně mě docela bavilo sledovat i děj, co z toho všeho vyleze, jen ne na takové úrovni, aby mě to výrazně šokovalo. Nebylo to špatné, jen asi tuhle rovinu literatury zatím nedokážu patřičně ocenit nebo jsem se prostě minula s myšlenkou.

20.02.2021 3 z 5

Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

K autorce jsem se dostala skrz knihu Vrány, protože tu nešlo minout, a jsem ráda, že jsem v její tvorbě pokračovala právě touhle knihou, autobiografie vás často může přesvědčit o tom, zda je vám autor sympatický, či ne, poodhalí zákoutí myšlenek, které v knihách prezentuje. A tady se tak dělo velmi hutně, kniha je sestavená z pocitů. Myslím, že ukazuje, jak komplexní nemocí může porucha příjmu potravy být a že nezáleží jen na tom, že nejíte a hubnete, tohle mě zasáhlo o tolik více, že se autorka nebála zatajit snad nic. Na druhou stranu jsem s ní nedokázala souznít pokaždé (což neznamená, že bych ji odsuzovala) a vzhledem k tomu, že je celá kniha o ní, na vnímání některých pasáží se to podepsalo. Čímž chci říct pouze to, že kdybych se přes to přenesla, kniha by rozhodně dostala pět hvězd za to, jak se mi dokázala vetřít pod kůži. Navíc je na to, jak těžká témata obsahuje, hodně čtivá a otevírá tak dveře i novým čtenářům české prózy, jakým jsem třeba i já. Na další knihy Petry Dvořákové se už teď moc těším.

20.02.2021 4 z 5

Plešatá zpěvačka Plešatá zpěvačka Eugène Ionesco

Hodně mě bavil začátek této hry, připadalo mi to reálné a jako něco, s čím se člověk snadno sžije, ale potom už to šlo i na absurdní drama do absurdna až moc a ty náhodné výkřiky na konci mě už prostě nebavily, čekala jsem, že to vyeskaluje trochu lépe a sofistikovaněji a udrží si to přesně to, co mě bavilo na začátku, žel ne, jinak ale do povinné četby nelze nedoporučit, už kvůli tomu formátu. :)

20.02.2021 3 z 5

Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Jaz

Humor mi zde sedl, ale jen v případech, kdy nebyl založen na záměrném ničení jazyka. Nechápu, proč stavět na tolika pravopisných úpravách, občas jsem měla problém jednotlivá slova rozeznat, myslím, že kdyby se to zde nevyskytovalo tak hojně, nezastíní to přínos a vtip. A to mi připadá jako škoda. Na internetu budu komiks ráda sledovat i nadále, ale určitě to nepotřebuji v knižní podobě, za mě to jako seriózní zábavná literatura žel nefunguje.

20.02.2021 2 z 5

Kosti Mraza Kosti Mraza Alžběta Bílková

Dala bych 4,5, kdyby to bylo možné a to jenom proto, že bych nemusela číst o myšlenkách postav v repetitivním duchu, tedy alespoň v polovině knihy to pro mě bylo už takové točení se v kruhu a sebelítost Sivy a nerozhodnost Bogobora mě v tu chvíli trochu štvaly. Nutno však dodat, že jinak mi tu nechybělo nic, naopak mě překvapila rozmanitost autorčina světa a všelijakých bytostí, popisy okolí a atmosféry, připadalo mi to napínavé a jako něco, k čemu lze snadno přijmout. Nejen v české ya fantastice je to rozhodně jedno z lepších počtení, jsem fakt ráda, že jsem se do toho pustila a knihu si určitě někdy přečtu znovu. Je to pro mě takový ten příběh, který se mi v myšlenkách stále i po přečtení vybavuje a to si na tom užívám, nenechá na sebe zapomenout.

01.02.2021 5 z 5

Ocelový alchymista 9 Ocelový alchymista 9 Hiromu Arakawa (p)

Tady prostě nejde hodnotit jinak než plným počtem, zatím mě žádný díl nezklamal.

04.05.2020 5 z 5

The Death and the Strawberry The Death and the Strawberry Tite Kubo (p)

Když jsem si řekla, že je načase se do této série pustit, nečekala jsem takovou pecku. Moc se mi líbí hlavní hrdina, protože svůj hrdinský úděl odmítá a to mi připadá mnohem přirozenější, než ho bezmyšlenkovitě přijmout a zachránit svět. Jeho povaha je skvělá, fakt mě baví jeho reakce, výrazy postav mluví za vše a doporučuji snad každému. Líbí se mi, že ač zde máme skvělé akční scény, nezakládají si na množství krve a mají hlavu a patu. V tomhle rozhodně stojí za to pokračovat a přesvědčil mě o tom už první díl.

01.05.2020 5 z 5

Tokijský ghúl 3 Tokijský ghúl 3 Sui Išida (p)

Není to nejlepší manga, kterou jsem četla, je tam pár typických příběhových klišé, ale baví mě ten svět a postavy, byť zde máme jedinečného hrdinu a tak. Dobré na začátek s mangou, pro někoho, kdo má načteno, to bude asi nuda.

InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Autorku znám díky Lososovi a ten mě bavil více, ale to jen proto, že mám prostě knihy s jasnou dějovou linií raději. Tohle mě obrovsky překvapilo, četla jsem na to smíšené reakce hodnotící knihu jako průměrnou, asi i proto to má očekávání předčilo v mnoha ohledech. U této knihy jsem se jak smála, tak zamyslela. Konec se mě opravdu dotkl a myslím, že kniha zobrazuje cestu od dítěte k dospělé velice nenásilně a přístupně. Sice je to stále oddechové čtení, ale má to i něco do sebe a já si to moc užila. Na další autorčiny knihy se moc těším.

01.05.2020 4 z 5

Addamsova rodina Addamsova rodina Calliope Glass

Velice milá kniha podle animovaného filmu, myslím, že bude bavit především mladší čtenáře, kteří ho ještě neviděli, protože příběh je to kouzelný a může i přinést nějakou tu zajímavou myšlenku, takže si z toho lze něco odnést.

Svět démonů Svět démonů Sally Green

Ne, ne. Po prvním dílu jsem čekala další, akcí a démony nabitý díl. A ačkoliv se to druhé rozhodně splnilo, svět démonů a jeho tajemství nám byl odhalen o něco víc, zbytek naprosto selhal. Postavy, promyšlené charaktery, jak jsem si je pamatovala z prvního dílu, naprosto změnily svoje osobnosti a najednou byly jako někdo úplně jiný. Těšila jsem se na Catherine, jednu z mála hrdinek, která má mozek, ale zde se ukázalo, že jsem ji přecenila. Mám silnou chuť zbytek série nečist, ale zároveň nevěřím, že by dopadla tak nepovedeně, jako tento díl, takže tomu šanci dám, ale s velkými obavami.

01.05.2020 2 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Této knize zbytečně uškodilo veliké haló, které se kolem ní strhlo, protože tím automaticky stoupla očekávání. Za mě tohle rozhodně nebyla ukázka ženské síly, která mi byla slibována a ač byla kniha velice čtivá, vyskytovalo se v ní na můj vkus až příliš nelogických a nereálných záležitostí. Protože jsem si ale čtení z hlediska tempa a stylu psaní užila, dostává hvězdičku k dobru.

Mera: Proti proudu Mera: Proti proudu Danielle Paige

Mně se moc líbilo zpracování a barvy, kresba byla moc milá. Ale příběh pro mě nic nového nepřinesl, young adult čtu hodně a tohle je pro něj natolik typické, že mě to neohromilo. I tak se chystám vyzkoušet i Catwoman, která bude v této supr edici vycházet.

01.01.2020 3 z 5

Tokijský ghúl:re 1 Tokijský ghúl:re 1 Sui Išida (p)

Tady si tou jednou hvězdičkou nechávám odstup pro další díly, až se ujistím, že jsem vše pochopila jako neznalec předchozí série, potom si to ode mě získá pět hvězd, protože mě to bavilo, zaujalo od prvních stran a navnadilo na další díly. ????

13.12.2019 4 z 5

Zápisník smrti 2 Zápisník smrti 2 Tsugumi Ohba

Teda, vždycky se bojím, že další díly nebudou už taková pecka, ale tato série nezklamala! Naopak se to celé ještě více zamotává a rozjíždí. Po dalším díle jsem skočila hned.

13.12.2019 5 z 5

Zápisník smrti 1 Zápisník smrti 1 Tsugumi Ohba

Je mi skoro až líto, po jak dlouhé době jsem se k této manze dostala. Bavila mě moc, je napínavá, s příběhem se tady skvěle seznámíme, postava není idiot. Líbí se mi i kresba, která dynamice pomáhá skrze hraní si s pozadím okének a nemění se přímo výrazy, v takové ty absurdní. Proto si to udržuje vážnost trilleru. Na další díly mě to navnadilo.

13.12.2019 5 z 5

Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Tahle kniha je bavila, užila jsem si ji, měla co nabídnout a téma, kterým se zabývá, určitě zpracovává skvěle. Občas mě otravovala častá slovní spojení, jež se opakovala na můj vkus příliš často, jinak nemám co vytknout. To, že kniha obsahovala i vztah, který si díky událostem procházel zkouškou, tomu dost přidalo na uvěřitelnosti. Starr byla fajn, její chování i reakce skutečné, i ostatní postavy měly své příběhy a motivy.

02.12.2019 4 z 5

Pozorovatelka Pozorovatelka Anna Bright

Huh. Na tohle jsem se těšila. Super obálka a to, že tomu vyšla i reading copy, mě navnadilo na čtení a také nasadilo očekávání. Což byla asi ta chyba, pravděpodobně jsem čekala moc. Selah musela opustit svou rodnou zemi kvůli odmítnutí sňatku. Do nové země putovala jak dlouho, měsíc? Další měsíc byla v Anglii a už se zamilovala do dalšího chlapce. Poté odjela a netrvalo dlouho, než i jeho někdo nahradil. Buď se Selah zamiluje do každého, koho potká, nebo se rychle zotavuje ze zklamání a omylů, na mě to každopádně působilo tak, že je na svých osmnáct let dosti naivní. Takhle, měla dobrou strategii co se návratu domů týkalo. Ale ten zbytek? Věci jí moc rychle nedocházely. Vzhledem k její situaci nebudu zmiňovat ufňukanost, asi se to dá výjimečně chápat. Prostě mi nesedla. Stejně tak její nápadníci a autorčino pojetí hezkého mladého muže, které jako by bylo zpracováno se šablonou "pohledný mladík". Nepřišlo mi, že by šlo o něco víc než fyzickou přitažlivost.

Co mě ale trápilo více, to byl překlad názvů a časové zasazení. U názvů nemůžu porovnat s originálem, takže pokud je to už v anglické verzi, ok. Ale slova jako cařiče a Impérije, to mé oči bolelo. Z původních téměř třiceti jiných, pravopisných chyb, se stalo deset, což je fajn. Už jsem ani nevěřila tomu, že by se CooBoo na své knihy dívalo víckrát. Na ně dobrý výkon. No a časová neurčitost... Vypadalo to na dobu kolem objevení Ameriky. A pak se tam najednou připletly pojmy ala basketbal a rádio.

Tahle kniha mně nepřesvědčila o tom, že by byla nějak jedinečná, ale byla poměrně čtivá a netrpěla jsem u ní dlouho, proto hodnotím jako lepší průměr.

09.11.2019 3 z 5