Osorkon Osorkon komentáře u knih

Pražský hřbitov Pražský hřbitov Umberto Eco

(SPOILER) "Jak to říká filozof? Nenávidím, tedy jsem."
Pozoruhodný historický román z pera italskeho autora Umberta Eca se odehrává ve druhé polovině 19. století v Turíně a Paříži. Román se okrajově dotýká událostí jako jsou Garibaldiho tažení, období Komuny nebo prusko-francouzske války. Výrazným motivem románu jsou antisemitismus, zednářstvi, jezuité, satanisté a další podivná "tatrmanství". Jak praví autor, jedinou smyšlenou osobou je hlavní protagonista příběhu, kterého Eco vykreslil jako záštiplného, zaslepeného, chamtivého a bezcharakterního člověka, který si s sebou nese rodinnou nenávist vůči židům, a kterému není zatěžko někoho zradit či odstranit. Celoživotním dílem hlavního hrdiny je falzifikát Protokoly sionských mudrců. Eco zde poukazuje na původ a motiv dokumentu, který měl mimořádný pozdější význam a zároveň demonstruje, že lidé věří tomu, čemu věřit chtějí.
Na románu oceňuji Ecovi hluboké historické znalosti, propojení nejrůznějších témat a bravurní velmi vtipný úvod příběhu, ze kterého pocházejí tyto citace: "Jak to říká filozof? Nenávidím, tedy jsem" a "Pokořila mě dcera sionská, .. a tak začala má válka s dcerami Evinými."

05.02.2025 4 z 5

Alternativa estrogenu Alternativa estrogenu Raquel Martin

Kniha popisuje obrovský rozdíl mezi účinky syntetických a přírodních (přirozeně se vyskytujících) hormonů na fungování lidského těla. Fakta nejsou žádnou novinkou, o to více zarážející je, že se syntetické hormony stále předepisují jak na běžícím páse. Myslím, že každý kdo se syntetickými hormony přijde do kontaktu, by si měl knihu přečíst. Obzvlášť ženy trpící menopauzalními příznaky. Autorka, lékařka, podává tuto tématiku velmi zasvěceně, opravdu zajímavé.

02.10.2022 4 z 5

Esoterický Egypt 1 Esoterický Egypt 1 John Anthony West

Autor mimo jiné v knize uvažuje o původu Egypťanů. Zvažuje, zda nepocházejí z Atlantidy! Místy fakta a místy naprostý škvár!

10.08.2022