Ovar komentáře u knih
Za zmínku stojí snad jen rozhovor s p. Nakonečným.
Jinak zcela zbytečná kniha.
To bych si raději přečetl zážitky Haliny Pawlowské a dalo by mi to více.
Zdroje, zdroje....
Kampak se poděly?
Prakticky ztráta času.
Obzvlásť jsem se musel pousmát při vysvětlení pojmu Evropa.
Nikdy jsem nepochopil to obrovské nadšení.
Jako snad základní slovník a ůvod do tématiky má jistě svoji hodnotu.
Pro mě nezáživná kniha.
Za mě snad přílišný důklad na katolicismus.
Knihu lze přečíst, avšak není to nikterak podstatná brožura.
Brevíř, ke kterému se budete vracet. Ergo povinná četba pro ty, kteří ví.
Velmi náročné čtení a též velmi zajímavé.
Kniha velmi zajímavou formou mnohých citací dobových kronik a historiků (např. Josef Pekař) rozbíjí zažitá historická klišé táhnoucí se od Palackého dodnes.
Jeden z mnoha příkladů je mýtus tzv. holubičího národa.
Nikoliv s cílem srazit národní sebevědomí, ale naopak pomoci mu překonat pomyslnou hradbu, která mu brání v dalším rozvoji a vede k jistému komplexu, který se často mění v pohrdání jinými národy a ublíženosti v duchu "proti všem".
V knize se postupně dostaneme od raného středověku až k 19. století.
Navzdory roku vydání původní knihy, korespondují informace, které předkládá, s moderními knihami zaobírajícími se komplexněji dějinami našich zemí.
Dočteme se, kterak probíhalo osídlování Čech a Moravy, jak byli hodnoceni vojáci zemí Koruny české, o příchodu Slovanů na naše území a v neposlední řadě o soužití Němců a Čechů.
Oproti původnímu vydání kniha obsahuje okolo 170 poznámek vydavatele, které doplňují informace převážně o zmíněných historických osobnostech, což hodnotím velmi kladně.
Kniha je vhodná pro všechny, kdo nemají čas nebo chuť číst akademické bichle o stovkách stran.
Na závěr bych ocitoval z předmluvy:
,,I většina mythů byla našimi vědci kamínek po kamínku rozebrána a stržena, jak dokazuji četnými citáty, ale stalo se tak jen v odborných, široké veřejnosti neznámých publikacích."