Pasadenka komentáře u knih
Skvělé. Takový aktuální pocit, který se mnou šíří hned po přečtení knížky. Něco, co mi chybělo. I když je to dětská verze Fringe, je opravdu napsaná čtivě. Líbilo se mi, jak se Amy a.k.a. Claudie lehce pohrála s tím, aby knížka nebyla příliš technická. Jednoduše hlavní hrdinka se jen okrajově zajímá o to, co se děje na poli vědeckém, úplně tomu nerozumí a jelikož ona je vypravěčkou, tak s lehkostí přijímá skutečnosti, které ji umožňují zažívat dobrodružství. Těším se na další díl a na to, jak se propojí romantická linka s válečnou. Marguerite bude jistě muset čelit dalším nelehkým volbám a vnitřním rozporům. A ano, přebal zafungoval jako ocet na mouchu. :)
Co mě ale nakrklo, tak to bylo Romanovské Rusko. Tady se Amy mohla víc snažit a přijít s něčím zajímavějším, přišlo mi to hrozně moc ohrané. Na druhé straně je to ideální prostor pro romantickou linku. Když se Marguerite stane princeznou! I tak, za to jde hvězdička dolů.
Docela kontroverzní dílenko. Takový ten klasický trapný český humor, který se buďto někomu líbí, nebo jej nesnáší. Za mě: „Těžko říct.“
Z dlouhé chvíle mě deníček docela probral. Žádná sláva – polní tráva. Některé vtípky byly i zábavné. Jinak je kniha založena na satirickém vykreslení genderových stereotypů. S mírnou dávkou absurdity pro navození jakéhosi kritického pohledu z obou pohlaví.
Pozitivně hodnotím styl psaní, jak se oba protagonisté střídají ve svých pohledech a zároveň se přelívají. Dobrý nápad, dodalo to knížce na atraktivitě.
Zbytek je pak nevalné kvality. Ono není moc o čem. Prvně knížka není v ničem originální a sází na běžné rámcování heterosexuálního vztahu. Vysloveně otravné mi přišlo, jak se z ubohého polochlapa a mírně duchaplné ženy stal párek pololidí. Nataša dostala mnohem víc prostoru a její postava se plíživě táhla až k samému dnu toho nejhoršího, co ženský stereotyp nabízí. Omlouvám se, ale docela urážlivé. Jindřichovy naproti tomu jeho aura flákače a ztracené existence pořád kolísala nahoru-dolů a ke konci z této dvojice vyšel jako vítěz. Alespoň pro mě.
Finální hodnocení je pro mě ošidné. Na jedné straně to opravdu není žádná sláva, na straně druhé si nemyslím, že autoři aspirovali k něčemu většímu, nežli bezduché zábavě založené na obecně platných vzorcích, které se alespoň mírně otrlému čtenáři, který má už nějaký ten příběh za sebou, docela zajídají. Aby mě někdo nenařkl z pokrytectví, své bilancování uzavírám třemi hvězdami, protože v rámci žánru se jedná o přesné naplnění toho, co by člověk čekal.
Tak zas jednou slabší díl. Jen pouhé posunutí děje a ke konci načrtnutí nového zvratu. :(
Velkolepé odhalení o původu a životě Liliny matky. Bohužel, nebylo to až tak velkolepé, jak Manfred sliboval. Ale i tak to byla zábava. :)
Apokalypsa, příchod temna. Lil zjišťuje, že na její straně jsou i zapomenutí služebníci. Nebo ne? Upoutávka na 15. díl, kdy se dozvíme víc o její matce a o vo co gou, je šíleně potěšující. Nemohu se dočkat, až se naň vrhnu! :)
Dobrý díl. Série má stoupající tendenci. Možná jen už začíná být plno s postavami. :) A to jsme v půlce. :)
Zrůdy, zrůdy, zrůdičky. Mrzí mě, že nemám víc času na čtení a tak mi dlouhé chvíle zpříjemňuje alespoň symbiontí duo Lilith. :) Díl je to lepší, než průměr, ale závěr se pokazil, takže zůstávám u svých oblíbených třech. :)
Poodhalení toho, kdeže pak se ten kouzelný kalich nachází. A nitky se opět zbíhají. I něco se záhadné minulosti. Super díl. :)
Osada mrtvých rozvíjí děj zas o kousek dál do dalších dimenzí. Když to porovnám se strnulým začátkem, jde příběh o pořádný kus kupředu.
Jak na houpačce. Tento díl byl docela dobrý. :) I když, co se dá u takové kraťoučké knížečky, která je součástí většího celku opravdově ohodnotit. Leda tak vývoj děje. ;) A ten se opravdu někam posunul a opět hezky zamotal. Už se těším, jak překročím půlku. :)
Tak zatím tento díl je malinko slabší. Vrchol v podobě krvavé bible byl OK, ale jinak slabší…
Díl v Indii byl o kousek lepší než standard. Co mě nejvíc dostalo, tak to byla nádherná poznámečka o tom, proč upíři nevyhubili křesťanství již v počátcích, když existují tak dlouho. :) Dobrý postřeh.
Další skvělý díl. :) Karty jsou rozdány, hlavní záporák si jde tvrdě za svým a samozřejmostí je drobenkové sypání v podobě všudypřítomného sexu. :) Docela mě tento seriál baví. Taková pohádka pro dospělé. :)
Pokračování je pro mě v mnohém lepší, zejména pak v tom, že svět je zaběhnutý a odpadá to překombinované představování postav a smyšlenek. Jelikož celá série byla ohlášená na šest knih, je mi jasné, že Sam si to hezky dramaticky rozčlenila. I když ty „nečekané“ zvraty na konci dílu ala Piráti z Karibiku! Působí to malinko lacině. Ale to není nic špatného. Je to mládežnická literatura, a k té to tak nějak patří.
To jak Paige kuje pikle a snaží se ostatním vysvětlit, že mají problém v podobě příchozích z pekla, mě bavilo asi nejvíc. Ten tak zlomyslně opěvovaný románek, který je pro mě neskutečně upozaděn a v žádném případě zatím nehraje prim, napovídá, že Sam ho plánuje zúročit někdy v budoucnu. Zatím na mě působí až příliš uměle a úplně mi nezapadá do celé koncepce knihy. Chápu, že pro psychologii a motivaci Paige, pro vytvoření její vnitřní disonance je to zaručená bomba, jen to tak zcela nezapadá do celkového pocitu z knihy. Závěrečná velká bitka s „bosem“ byla fajn, i když zas dle šablony.
Co závěrem říct. Určitě se mrknu na další knížku, ale nemyslím, že je to série, na kterou budu láskyplně vzpomínat. Skalní, ani lední fanoušek ze mě nebude, spíš takový ten okrajový letní, jestli víte co tím myslím, jestli ne, máte smůlu. :) Nevím, jestli knížku, jako sérii, mohu doporučit. Je jasné, že komu se líbil první díl, budou se mu líbit i ostatní. Sam umí psát, a ví jak na to, to jen mě to nějak nesedlo. Docela se těším na filmové zpracování a hlavně na to, jak dopadne. Doufám, že lépe, než Nástroje smrti. I když ty měly smůlu v tom, že knižní předloha byla psána v ICH formě, která se obecně hodně těžce zpracovává do filmu. Hor se na trojku! :)
Další díl; zápletka houstne. Exosymbiont si začíná uzurpovat pozornost. Nejspíš ještě pořádně zamíchá karty. Co přinese další episoda? Dozvíme se ještě dnes! :D
Příběh se nebezpečně posouvá dopředu. Zápletka houstne. Lidé i nadpřirození umírají. První díl, při kterém se konečně ukáže nějaká akce a uondaný čtenář dostane odměnu v podobě rozvíření tak dlouze budované zápletky. Konečně to začíná být fajn, jen škoda toho nepovedeného rozjezdu, který určitě odradí nejednoho čtenáře. Inu někdo na to má, a někdo ne. :)
Konečně! Zaznělo slabým hláskem v mé hlavě. Konečně se to začíná někam posouvat. I když mi ty sexuální scény, tak jak jsou zde popsány, nesedí, příběh se začíná dobarvovat. Jen škoda, že navzdory kratičkému formátu Manfred nedokáže jednotlivé díly zformovat do smysluplného celku.
I když je Lilith hlavní hrdinka, zatím vůbec nehraje prim. Ale ono se to jistě změní. :)
Druhá episoda; příběh se rozevírá; vstupují další postavy. Odbyté sexuální scény pokračují. A když jsou pro jádro příběhu, nebo dokreslení Lilith zcela zbytečné, působí velice nedobře. Kouzelný overal po matce zatím vypadá hodně zajímavě a snad ho Manfred rozpracuje podrobněji. :)
Rozpadá se ochranné kouzlo; nepřátelé dostávají jasnější tvary; jaké konsekvence sebou přinese brzké probuzení? A Lilith? Ta je pořád zmatená. Zatím nemám konkrétní názor. Ale rozhodně sérii nezatracuji. Pomalu by to ale chtělo začít budovat pevné základy. Prvotní premise příběhu je jasná. Ultimátní temná bojovnice proti zlu s nejasnou minulostí a předurčenou budoucností. Zatím to ale moc nešlape. :(
Zajímavé intro. Manfreda znám ze série Dinoland, která patří mezi mé oblíbené. A jelikož je moje úchylka pro rodokapsové formáty v jistých kruzích dobře známá, série Vampýra si přímo koledovala o prozkoumání.
Zdejší hodnocení je vesměs vlažné. Kde je problém. Zprvu je to formát, jakým je knížka psaná. Opravdu si nevím rady, zdali je to úplně děsné, nebo překvapivě trefné. Ale rozhodně je to jiné. Můj pocit po delší úvaze je jako kdyby se kvalitní autor rozhodl psát brak, kratšího formátu, protože by širší formát neutáhl. Nápady jsou zajímavé. Zbožňuju, když mi u čtení vytanou různé nápady, jak by se to a tamto dalo rozšířit, nebo zpracovat lépe. Tempo je pomalejší a jelikož se jedná o seriál, Manfred se snaží budovat napětí pomocí náznaků a mlhy tajemna.
Řečí vizuální produkce: Slabší pilot, ale dostatečně zaujal. Z pohledu děje se nestane vůbec nic, jen se nám představí hlavní hrdinka Lilith (což je mimochodem jméno královny pekel). Tak uvidíme, co přinesou další epizody. :)
Kvalitou obdoba jedničky. Po filmech je fajn počíst si, jak to měl autor skutečně namyšlené. Příběh byl opět fajn – což je opět za 3 ***. Oproti filmu ale chválím. Knižní předloha se nesnaží být tak „korektní a předvídatelná“, což je super. Ale to si velké studium nedovolí. Díky síle za knížky. ❤ Už se těším na další sérii od autora. Doufám, že se vypsal, vybudoval svět a bude to lepší. Ale… ještě mě čekají další 3 kousky z této série. :)