PastorMal13 PastorMal13 komentáře u knih

Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Franta Kotleta se řídí heslem "píši to, co bych četl já" a... Vychází to!
Během čtení jsem se neskutečně bavil, hltal jsem každé slovo a po chvíli měl knihu dočtenou. I přes bídnou situaci, ve které se nyní lidstvo nachází, neztrácejí hlavní Moravec s Gerasimem naději na spásu lidstva a hlavně perlí jeden vtípek za druhým. Prostě pecka. Musím dodat, že nejvíce mě dostávala Aga, oslovující lidi jednoduše maso...
Doporučuji a nemohu se dočkat na další díly této pekelné série.

03.03.2021 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Ke knize jsem se dostal po dohrání stejnojmenné hry a jsem za to rád. Ve hře je děj poměrně odlišný, přímočarejší a surovější. Samozřejmě že kniha je propracovanější a napínavější a ke všemu ohromně čtivá. Myslím, že autor výborně vystihl společnost živořící v moskevském metru.

23.01.2024 5 z 5

To byla zákopová válka To byla zákopová válka Jacques Tardi

Kniha se skládá z několika komiksových příběhů, které ukazují surovost a nesmyslnost války z pohledů odlišných francouzských vojáků. Protagonisté jsou přitom obyčejní lidé s až moc groteskně velkými dlaněmi (možná se jedná o autorův styl), kteří jsou ale pouze otroci ve válečné mašinérii. Kresba je velmi osobitá a myslím, že náramně přispívá do atmosféry války.

24.08.2023 5 z 5

Gateway Gateway Frederik George Pohl Jr.

Kniha má dvě dějové linky. Současnost kde Robinette navštěvuje svého robotického psychiatra Sigfrida von Cvoka a poté Robinettovu minulost spjatou s mimozemskou civilizací. Musím říci, že více mě zaujala linka, zabývající se postupným odkrýváním Heecheeské civilizace. Avšak konec, kdy se tyto dvě linky spojí, je naprosto úžasný.

19.08.2023 4 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Kdyby nebylo maturity, tak se k přečtení Kytice stěží dostanu. Musím říct, že mě zaujalo jen pár krásných balad jako třeba Záhořovo lóže.

04.05.2023 3 z 5

V Krvavém pásu V Krvavém pásu Jakub Mařík

Válka s Korzáry pokračuje. Lidstvo, jak se zdá, získalo nového a silného spojence, ale Korzáři jsou blíže, než se zdá.

12.08.2022 5 z 5

Děsivé radosti Děsivé radosti Ondřej Neff

Skvostně vypracované oživení Neffových povídek. Nejvíce na mne zapůsobila hned ta první - Jitro pro hroznou radost. Sex s ufony je i v dnešní době dost odvaz, řekl bych. Netuším, jak se tyto komiksy liší od originálu, protože jsem žádnou z nich předtím nečetl, ale podle autora nijak až teda na ten koňský penis.

02.08.2022 5 z 5

Alois Nebel Alois Nebel Jaroslav Rudiš

Děj se sice mírně od filmu liší a je rozsáhlejší, ale atmosféra je výborně zpracována, dokonce možná lepší než ve filmu.

16.05.2022 4 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Ze začátku se mi velice těžko četla, avšak posléze, hlavně posledních padesát stránek, jsem se rozečetl. Musím avšak uznat významnost této knihy, pravá vlastenecká a všemi milovaná babička, ke které se každý chodí zeptat na radu. Ale chápu to. Tehdejší společnost to jistě potřebovala.

16.02.2021 4 z 5

Válka světů Válka světů Herbert George Wells

Díky této naprosto úžasné knize jsem se dostal k sci-fi, a tak na ní nedám dopustit. Vzpomínám si jak jsem jí tehdy četl a běhal mi mráz po zádech...
Příběh, jako vždy od Wellse, je naprosto originální a vzrušující.

12.01.2021 5 z 5

Maryša Maryša Vilém Mrštík

Poněkud pochmurný příběh o špatném a domluveném manželství, ze kterého se stane noční můra pro celou rodinu. Hanácké nářečí plusem.

08.01.2021 4 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Bohužel Metro 2034 nedosahuje kvalit svého předchůdce. Velká čast knihy mi přišla kostrbatě napsaná a nezáživná. Na druhou stranu mě však zaujaly Homérovy vzpomínky na život před a během výbuchu. Musím ale také podotknout, že atmosféra byla skvělá.

28.01.2024 3 z 5

Operace Petragun Operace Petragun František Kotleta (p)

Příběh se drží ověřené dějové linie. Problém - větší problém - ještě větší problém - vyvrcholení (většinou veliká bitka nebo jiná řezničina) - happy end aby mohl v dalším díle nastat opět problém... Ale co, funguje to.

06.09.2023 4 z 5

Řeka v temnotě Řeka v temnotě Masadži Išikawa

Velmi silná kniha. Během čtení jsem chtěl věřit, že čtu nějakou špatnou postapo scifi...
Velmi mě zasáhl smutný konec. Co je horší, strádat a umírat dennodenně hlady avšak mít po boku milující rodinu, nebo mít všeho dostatek avšak s vědomím, že rodina strádá?

25.06.2023 5 z 5

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Takové knižní Among us :D
Vtípky stranou. Neskutečně napínavá kniha, která mě hned vtáhla do děje a autor si mě získal propracovaným universem. Válka s Korzáry bude ještě zajímavá.

05.08.2022 4 z 5

Ve stínu Říše Ve stínu Říše * antologie

No nebudu lhát, jsem poněkud zklamán. Na antologii jsem se poměrně těšil už jen díky propojení tématu nacismu a fantastiky. Některé povídky jsem tak tak dočetl, jednu nakonec ne, a opravdu jsem se musel překonávat, abych pokračoval. Více povídek bylo průměrných a jen pár výborných.

03.07.2022 3 z 5

R. U. R. R. U. R. Karel Čapek

Takhle by to dopadlo, kdyby si lidstvo hrálo na Boha...

28.05.2022 5 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Nejsem milovník romantických příběhů a to se podepsalo během čtení této knihy. Hned ze začátku bylo jasné, jak celý děj skončí, což je za mne škoda. Atmosféra byla ale vykreslena pěkně a po chvíli jsem byl do ni vtažen.

25.05.2022 3 z 5

Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Jsem mile překvapen četbou této knížky. Děj má hlavu a patu, postavy propracované, často i zazní i nějaký ten vtip či posměšek, no prostě příjemné zpestření jindy nudné povinné četby :D

06.01.2021 5 z 5

Neznámy Kimi Räikkönen Neznámy Kimi Räikkönen Kari Hotakainen

Taková třináctá komnata Kimiho Räikkönena, nejznámějšího jezdce F1. Kniha pojednává spíše o životě tohoto Fina, než o závodech. Biografie je psaná pohodovým jazykem, takže se čte poměrně rychle. Autor, jak sám přiznává, není velikým fanouškem efjedniček, avšak to této knize vůbec nic neubírá, spíše naopak, přibližuje sport čtenáři, který není zrovna formulový fanatik.

01.01.2021 4 z 5