patrik7568 patrik7568 komentáře u knih

Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Jen trošku shrnu své pocity z celé série.
První díl byl úžasný, prostě naprostá jednička. Zejména jsem tam oceňoval tu kompozici, která celou knihu dělala zajímavou a tajemství vyplouvala na povrch opravdu právě v ten pravý čas, a to i přestože hlavní hrdina je znal už předtím.
Druhý díl už mě nebavil tak moc. Příběhový děj bratra Frentise, jako otroka a vraha z donucení, mě nezapadal do děje ve Sjednoceném království. A Reva... byla to hrdinka až moc hrdinná. Její příběh je neuvěřitelný, tím myslím, že autor to s "hrdinstvím" u její postavy prostě přehnal. Něco takového by mi sedělo spíše do hrdinských fantasy románů s klasickým pojetím dobra a zla.
No a třetí díl. Po pravdě, bál jsem se, že to bude zklamání jako dvojka. Není... zatímco Reva a její hrdinství se nezměnilo, už jsem si na to zvykl a přestalo mi to vadit. Její příběh byl vykreslen už o trošku víc uvěřitelněji. Vélin al Sorna a jeho postupné objevování tajemství všeho zla - Spojence a pátrání po osobě, kterou jsem si celou dobu představoval jako hlavní protiváhu Spojence, i když později se to trošku vyjasnilo, tak jsem svůj názor upravil. Četl jsem knihu hodně ve spěchu, takže mi možná nějaké detaily unikly, ale některé věci, nezodpovězené otázky, mě ale nezklamaly, protože mi to zaprvé dává naději na pokračování a zadruhé už od začátku jsem dle stylu psaní autora a přibývajícímu počtu otázek tušil, že na některé z nich nedostaneme odpověď:
1) Kdo je Nersus Sil Nina, jak dokázala vzdorovat Spojenci (záchrana Erlina), a proč to dělala?
2) Kam zmizela Vélinova Píseň krve?
3) Erlin - co přesně v příběhu představuje, a jestliže se jedná o jedinečný "dar", kterým disponuje, proč Spojenec už celá staletí před jeho narozením vyčkával a prostě si nenašel někoho jiného. Měl Spojenec také dar jasnovidectví?
4) Co se stalo se sestrou Šerin?
5) Čeho se Spojenec tak bál? Chvíli jsem myslel, že chce vyhladit obdařené, aby zničil i "říši mrtvých", a mohl umřít, aniž by jeho vědomí v té říši přežilo, jak tomu bylo doposud. Pokud to tak bylo, tak proč se tolik bál totálního zničení své "duše"?
6) Byl Janus (jeho tělo) služebníkem Spojence?
7) Kdo je bastard čarodějnice, jak získal svoji moc, a jak dokázal ovládat více těl?

29.10.2016

Říše Říše Orson Scott Card

Kniha, která začíná celkem všedně a obyčejně. Ze začátku nezaujme ani nezklame, avšak časem se začnou střídat akční a filozoficko-politické kapitoly, přičemž většinu čtenářů zřejmě více zajímá právě jedna z nich a ta druhá o poznání méně. Obojímu je věnován dostatečný prostor.
Odečítám hvězdičky za následující věci:
-1 hvězdička: v těch kapitolách, které jsem výše označil jako filozoficko-politické se autor zřejmě bojí ponořit do hloubky (nebo toho není schopen)

-1 hvězdička: "obyčejní" protivníci (ať už z řad armády nebo povstalců) jsou až příliš neschopní a neinteligentní (v úkrytu ve státě Washington na konci knihy elitní vojáky ani nenapadlo, že zajatec může nevymlouvat jméno člověka, který má jejich frakci velet schválně - že dotyčný člověk třeba s nimi nemá nic společného a povstalec je chce jen uvést na falešnou stopu, pár vojáků zvládne víc než desítky protivníků apod.)

-1 hvězdička: autor se snaží skrývat svoji pravicovou orientaci, a to jen velmi těžko, zejména v pozdější fázi. Což je ještě horší než, kdyby ji záměrně neskrýval a prostě napsal tu knihu otevřeně neobjektivní z politického hlediska. Aspoň by to nebylo tak ubohé (levicoví povstalci, kteří zabíjí nevinné civilisty, fanaticky levicová sekretářka, která ze vzdálenosti pár centimetrů svému šéfovi po letech známosti vystřelí mozek z hlavy, a v kontrastu s nimi fašistický generál, který sice chce vyhlásit stanné právo a zbavit se novinářů a "teploušů", možná pár barevných, kteří si budou vyskakovat, ale jinak je to v jádru vlastně dobrý člověk - nikoho jiného nezabije).

-1 hvězdička: za "vážný" doslov o toleranci, který mě málem i rozesmál (vzhledem k tomu, za co jsem odečetl minulou hvězdičku). Tvrzení, že jak levičáci, tak pravičáci se do autora naváží a říkají, že k nim nepatří, mne rozesmálo opravdu. Jediný důvod, proč by extrémní pravice mohla na tohoto autora útočit, je snad jen to, že ještě nepopírá holocaust (po dočtení knihy jsem si schválně vygooglil jeho politické postoje), jinak mě nic nenapadá.

Knihu jsem četl na základě recenzí a doporučení na autorovu jinou knihu (Enderova hra), kterou jsem se chystal přečíst, jakmile dočtu tohle. Nyní se ji již přečíst nechystám. Když jsem Říši dočetl, nemohl jsem uvěřit, že tohle napsal údajně "skvělý autor".

01.12.2018 odpad!