PePe komentáře u knih
Příjemné povídky, které jsou díky svému rozsahu příjemně svižné a ani v jedné z nich nenajdete žádné "hluché místo". Pravda, nejedná se sice o povídky nové, ale o povídky, které Neff psal před bezmála 20 a více lety, ale to jim na působivosti nijak neubírá. Já osobně mám rozšířené vydání z roku 2010, které obsahuje několik povídek navíc, oproti této původní, ale to na mém hodnocení nic nezmění.
První kniha od Neffa, kterou jsem kdy četl. Zhltnul jsem jí na jeden zátah :D. Tady prostě jiné hodnocení, než plný počet absolutně nepřipadá v úvahu. Geniálně napsané postavy, gradující děj, nečekané vývoje posta...mám pokračovat? Prostě, tohle si musíte přečíst, nebo přijdete o jeden z nejlepších zážitků, který vám česká literatura může poskytnout.
Opravdu nevím co k této knize psát. Spolu s Hvězdou mého života je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četl. Skvělý příběh, fotografie realistických lokací z Prahy, to vše zaručuje, že vás kniha během prvních stránek vtáhne a nepustí až do úplného konce.
Tohle je prostě pecka. Tak skvěle vyvážený mix napětí, akce a lehkého humoru jsem ještě u žádného jiného autora neviděl. Ze začátku je sice kniha trochu nudnější a jelikož jsem byl zmlsanej Tušením podrazu od stejného autora, tak mi přišla nepříliš záživná a kvůly vysokému množství odkazů na předchozí díl (Měsíc mého života), který jsem nečetl, jsem nechápal některé dějové souvislosti. Nicméně v druhé polovině první kapitoly se kniha skvěle rozjede a solidní vypravěčské tempo si udržuje až do úplného konce, který je bohužel otevřený. Snad co nejdřív vyjde pokračování Ultimus, ö kterém je zmínka na přebalu knihy.