Petr-N-UL komentáře u knih
Přemýšlel jsem, zda dát 2 nebo 3 hvězdy, nakonec 3 za poslední třetinu knihy, která pěkně odsýpala. Jinak vyšetřovatelka je magor, příběh je silně nepravděpodobný (čerstvě vykopané hroby jako nikoho nezajímají? žádní svědci? vrah vidí dokonale i v úplně tmě?), občas jsem musel číst odstavec nebo konverzaci dvakrát, abych pochopil o čem je řeč.
Slušný příběh, dobře napsané, čte se to dobře a děj odsýpá. Ale přijde mi tam zbytečně moc sprostých slov. A nechybí akce typu "jsme dva s pistolema, ale do těch osmi se samopalama se pustíme".
Přečetl jsem radši všechny tři knihy najednou (METRO 2033-2034-2035) a docela to šlo. Jen si myslím, že lidé by neměli šanci přežít 20 let v metru pod zemí, alespoň ne v řádu tisíců. Hlad, nemoci, nedostatek léků, stres a deprese by vykonali své. Trochu jsem se ztrácel v dialozích, spousta zbytečně nedokončených vět. A nějak nerozumím té změně mezi 2033 a 2035, kdy ve 2033 téměř nebylo možné vylézt na povrch, aby člověka něco nechtělo sníst (přestože 20 let je příliš krátká doba na vývoj úplně nových živočišných druhů) a v 2035 už bylo na povrchu bezpečno.
Opět dvě dějové linky, obě dobré. Akorát jsem rozmrzelý z amerického soudního systému: stačí hrát divadlo na porotu, které pak může rozhodnout jak chce, bez ohledu na důkazy.
Takový mix červené knihovny a zombie apokalypsy, asi nejsem cílová skupina. První půlka se strašně táhla, dokonce mi občas přišlo na mysl, že hlavní hrdinka je fakt magor. Druhá půlka už odsýpala rychleji.
Pěkné příběhy, tentokrát se obzvláště prolínaly, akorát konec se mi zdál takový useknutý.
Čtivé, děj hezky odsýpá, pro dříve narozené úsměvné narážky na starší filmy. :-)
Katem jsem navázal rovnou na Cynika, takže změna stylu psaní byla velká rána pěstí. Ale nakonec jsem si zvykl a příběh pěkně odsýpal. Akorát to POZOR SPOILER odstartování na Měsíc v jedné osobě, ovládnutí mimozemské technologie pozemským počítačem, cestování do vesmíru a souboj s bohem atd. .. mi přišlo trochu moc dobrodružství na jednoho redaktora Zelených listů.
Dávám 3 hvězdy jako průměr. Sprostých slov je zbytečně až bezúčelně moc. Příběh však odsýpá a dobře se to čte (i když párkrát jsem se v textu musel vracet, když jsem nepobral popis). Vhodný by byl rejstřík mimozemšťanů třeba i s pěkným obrázkem. :-)
(SPOILER) Jak již bylo zmiňováno, rozjezd byl poněkud rozvláčný, pak se děj rozjel o to rychleji, kniha se mi četla dobře. Akorát mě štvalo zbytečné prosazování genderové rozmanitosti. Pozor spoiler.
Poté, co se Art3emis ukázala jako dost naštvatelná, jsem čekal, že se Pars1val dá dohromady s L0hengrin. Během hledání 3. úlomku jsem netušil, která bije, protože uvedená díla jsem vůbec neznal. Jinak na každý úlomek byl kupodivu specialista někdo jiný a vzhledem k časové tísni měli dost štěstí.
Mně se knížka líbila napodruhé víc než napoprvé. Btw. nepoznal jste někdo to "bezpečné místo" v Praze, kde byl stanový tábor?
Fakt jsem ze začátku myslel, že to bude jedna z mála knížek, kterou nedočtu. Ale pak se akce rozjela a já ji četl úplně všude.
Dobře čtivá kniha, líbí se mi popis středověkého života i uvěřitelný popis chování tehdejších obyvatel. Jen mám dojem, že v 11. století na našem území nebyly krůty chovány (str. 177).
Jednodušší novela, některé věci mi přišly hodně naivní a nelogické. Odbitá byla korektura a překlad nic moc. Ale jinak se knížka četla svižně, takže nakonec dávám 3 hvězdy.
Kniha mě ze začátku nebavila, chtěl jsem dát 2 hvězdy, ale poslední třetina dobrá, dávám 3. Slabší překlad a korektura. Od napsání uběhlo cca 75 let...
Mariňáci jsou posíláni "od čerta k ďáblu", ani neví jak a proč, pak se zas bez vlastního přičinění nebo díky záhadné intuici přesunou jinam. Cestování je zbytečně rozvleklé, na úkor akce. Už se těším na pokračování slibující pořádný boj a akci. :-)
Na můj vkus (a oproti očekávání) bylo v knize málo akce, zato hodně popisování, zkoumáme a filozofování. Btw. v knize jeden mariňák zemřel a ve 22. kapitole se opět objevil. Stále jsem neporozuměl, co to vlastně bylo za objekt a co to bylo Království. Kdyby měl někdo vysvětlení o co vlastně šlo, můžete mi napsat na nemec_pet@seznam.cz