PetraH. PetraH. komentáře u knih

Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se! Johana Fundová

(SPOILER) Na knihu jsem narazila náhodou v audio podobě. Na první dobrou mě zaujal název (kdo z nás nikdy neslyšel...), obálka od Tomski & Polanski i interpreti/představitelé hlavních postav. Po poslechu musím říct, že pro audio podobu je ideální. Zápletka není nijak složitá, naopak, začátek jede na vlně nostalgie, konec se naopak topí v množství klišé nejen dnešní doby (nevěra, sociální sítě, osamělá matka na mateřské). Opravdu mě bavila část, kdy se po popisu všeho typického pro konec 90. let v dějové linii 2000 rozjel příběh Anety, Kryštofa a Nely (mimochodem skvěle interpretovaný Annou Kameníkovou, Václavem Neužilem i Marthou Issovou), výborně vystižený způsob dětského vypravování. I skok do roku 2020 byl bezvadný, jen závěr stejně jako začátek značně pokulhává, plusem je pro mě ale otevřený konec v lince Anety a Kryštofa. Nicméně vyprávění je svižné, plyne dobře, zároveň nechává čtenáře v napětí, co bude dál, audiokniha na jedničku s hvězdničkou.

18.01.2022 4 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Zbytečně dlouho jsem nechala na Šikmý kostel na poličce usedat prach. I když mě od počátku lákal, bála jsem se aury bestselleru, která ho provázela. Zbytečně. Opravdu se díky skvělému jazyku a způsobu vyprávění čte velmi dobře a stejně jako jakýkoli jiný příběh odehrávající se na pozadí dějin 20. století, v tomto případě ještě umocněný specifiky kraje, ve kterém se odehrává, je prostě dechberoucí.

16.01.2022 5 z 5

Děj se co děj, nemáte se čeho bát Děj se co děj, nemáte se čeho bát Dana Němcová

Velmi čtivě zpracovaný životní příběh Dany Němcové. Celou dobu jsem měla pocit, jako když posloucháte babiččino vyprávění, což je nejspíše dáno tím, že kniha vznikla na základě vzpomínek Dany Němcové pro ÚSTR a Paměť národa.

12.01.2022 5 z 5

Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Trvalo mi, než jsem se začetla a zorientovala v množství postav a několika dějových liniích, ale když se to povedlo, držela jsem Marcovi palce a nemohla jsem se odtrhnout, dokud jsem nedočetla.

08.01.2022 4 z 5

Malá pražská Matahára Malá pražská Matahára Josef Škvorecký

Mrazivý příběh z mrazivých 50. let. Scénář, který na plátno převedla Andrea Sedláčková jako Rytmus v patách. Doporučuji obojí v libovolném pořadí.

25.06.2016 5 z 5