petrulka petrulka komentáře u knih

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Nemyslím, že by se druhý díl s tím prvním dal nějak zásadně porovnat. Každý je totiž jiný. V tomto téměř chybí nadpřirozeno, plíživý strach z "čehosi", dokonce i podrobnější popis toho, jak vůbec lidé v metru žijí, jak probíhá takový obyčejný den nebo noc. Na druhou stranu se autor pustil více do psychologie jednotlivých postav. Pravda, fandům prvního dílu pravděpodobně zklamáním trochu poklesne brada, nicméně i přesto je kniha velmi čtivá a stále zůstává nezodpovězená základní otázka - přežil ještě někde někdo? Mimo moskevské metro? Těším se na Metro 2035 a doufám, že Dmitry tohle téma nepřejde mávnutím ruky. Ano, doufám, že se radistům podaří spojit s jakýmsi městem někde daleko na severu...

01.10.2015 4 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Zaverecnou cast trilogie jsem mela prectenou za jeden den. Pres lehce usinajici rozjezd jsem se prenesla s nadeji, ze bude lip. A opravdu. Nejen, ze autorka pusobi vyzralejsim dojmem, vety jsou propracovanejsi, vypraveni lip prozivane. Zaverecna bitva - strhujici. Nechybi prekvapeni, napeti a necekane udalosti. Psychicke problemy valecneho veterana jsou popsany mucive drasavym zpusobem. Nechybi ani nejaka ta nadeje na lepsi budoucnost a samozrejme nezbytne ponauceni z chyb, ktere lidstvo ucinilo. Celou trilogii vrele doporucuji nejen milovnikum sci-fi a fantasy.

21.09.2015 5 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

Pro mě lepší než Sněhulák, naprosto perfektní začátek - líbil se mi Harry v Hong Kongu :-) i původní vražedná zbraň.. celá kniha má švih. Až dusivě famózně popsaná atmosféra pod lavinou. Nijak extra zvlášť "úchylné", ale to je možná tím, že jsem vyrůstala na Kingovi :-)) Dočteno včera nad ránem - ty kruhy pod očima fakt stály zato!

22.02.2015 5 z 5

Dům drobných radostí Dům drobných radostí Colette Vivier

Nádhera..Riquet chytne za srdce a tetu Mimi by člověk nejraději přetáhl potěhem. Krásná kniha, kterou jsem četla s dětmi až teď, v dospělosti, přesto měla co říct nám všem.

06.06.2014 5 z 5

Stín ve dveřích Stín ve dveřích Tim Weaver

Tak tady jsem se lehce ztrácela. Této knize nevyhovuje, když jí čtete v rušnějším prostředí. Jak nevnímáte plně text, jste ztraceni. Mnoho odkazů na ostatní knihy. Pokud by někdo četl sérii najednou a v klidu dal i tuto povídkovku, tak paráda. Ovšem zpětně musím přiznat, že z této knihy nevím vůbec nic.

23.09.2024 3 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Super čtivé. Příběh jako takový je bomba. Skvělá zápletka, postavy. Jediné, s čím mám stále problém, je postava vyšetřovatele. Vůbec si k Joonovi nedokážu najít cestu. Zdá se mi takový neslaný, nemastný, snad nahraditelný. Jak se Keplerovi povedl Jurek, tak Linna svým charisma těžce zaostává. Alespoň na mě tak působí.

10.06.2024 4 z 5

Zaklínačka Lota Zaklínačka Lota Petra Neomillnerová

Před nějakým časem jsem přečetla Zaklínače od Sapkowskiho. Říkám si proč ne, vida přebal :-D Nebudu tvrdit, že se počáteční šok nekonal. Podobnost najdeme ve všelijakých potvorách, které je třeba likvidovat, ve tvrdém výcviku dětí, v lektvarech atd. Tahle kniha je mnohem přímočařejší. Žádné politikaření, romantické vztahy, pletichy. Rovnou tvrdě na věc. Slušnou, vzletnou mluvu nečekejte, násilí (i to sexuální) na dětech je běžné, zrovna tak intimnosti každého s každým, rovněž od útlého dětství. Nicméně si autorka odepřela detaily, takže čtení těchto pasáží není nikterak pobuřující, či nechutné. Poté, co jsem si zvykla na styl jednání postav, to bylo parádní čtení. Lota je skvělá, pokračuji Psí zimou a moc se těším.

07.04.2024 5 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Jeden z těch nudnějších dílů. Zajímavě vypadá postava hlavního záporáka, ovšem odhalení je celkem zklamáním. Zápletka překombinovaná, špatně uvěřitelná a rozuzlení slabé. Kdybych nevěděla, že to Tim umí mnohem líp, asi bych v sérii ani dál nepokračovala.

18.03.2024 3 z 5

Píseň války Píseň války Michaela Merglová

Série se mi líbila celá, ať už první díl, taková lehká, odpočinková, zábavná četba, tak i ten druhý, povídkový, skvělý. Některé povídky napínavé, dramatické, jiné zas zábavné. No a tento díl třetí, ten už je hlubší, více ponurý. Jeho obsahem je převážně válka. Tak skvěle napsaná, že má člověk pocit, jako kdyby stál po boku válečníků na hradbách v Dussu, jako kdyby s felčarem ošetřoval raněné ve sklepích tvrze. Co mě velmi příjemně překvapilo - některé události, resp. záměry hlavních postav se zdají jako předem jasné. Jako kdybych se díky zkušenostem z předchozích dílů odvážila odhadnout vývoj a snad i výsledek konkrétních plánů. Ale ono ne, ono to vůbec není tak snadné a růžové, naopak, snahy o zvrat v bojích jsou často plné nezdaru. Tato kniha je plná bolestných ztrát, bolesti a loučení. Je absolutně skvěle napsaná, čtivá, zatáhne vás do svého světa jako nic. Nezapomenutelný příběh.

14.08.2023 5 z 5

Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Celou dobu jsem měla dojem, že čtu takový slabší mix Hraničářova učně a Zaklínače. Jenže o čem taky pořád psát, aby to už někde nebylo... Mě se líbilo moc. Jak už jsem psala, že pro mě byl příběh slabší odvárek jiných, tak na druhou stranu bylo fajn, že se tak nějak dopředu "ví", že vše dobře dopadne, bez nějakých extra velkých nervů a stresu. Hvězdou knihy je Minangard. Já mám na tyhle týpky prostě slabost a člověk se párkrát opravdu od srdce zasměje. Co mi vadilo...zdrobněliny při oslovování, hodně málo propracovaná postava Cuchenana, někdy až moc lehounce překonané potíže a problémy. Naopak moc mě bavili nadpřirozené bytosti, hlavně lesní potvory jsou boží. Kniha se čte "sama", děj svižně ubíhá a nebýt pár peprnějších sexuálních pasáží, byla by to velmi vhodná fantasy pro děti.

28.06.2023 4 z 5

Tvář vody Tvář vody Guillermo del Toro

Pecka. Naprosto mě uchvátila Stricklandova dějová linka. Veterán z Koreje, patologicky závislý na svém nadřízeném, který ho zvráceným způsobem využívá k provádění těch nejhorších zvěrstev a kterého začne v průběhu času nenávidět, touží se vymanit z jeho vlivu, ale zároveň to nedokáže. Na první dojem tvrďák jdoucí doslova přes mrtvoly, na stranu druhou od přírody duševní mrzák, kterého válka "načala" a dlouhý pobyt v Amazonské džungli psychicky dorazil. Pasáž se supem mluví za vše.
Zajímavý byl náhled do života jeho manželky, uťáplé, nešťastné, odvážné a rozkvétající.
Co se týká příběhu Elisy, rybího muže, lidí kolem nich...je to pohádka. Příběh o krásce a netvorovi (film jsem neviděla, představivost dělá své :-)), má vše, co má taková pohádka mít. Padouchy, hrdiny i neskutečně kýčovitý a zároveň kouzelný konec.

15.05.2023 5 z 5

Svět v bouři Svět v bouři Kristýna Sněgoňová

Jsem malinko na vážkách, jak hodnotit poslední díl. Takže to rozdělím. První část, která se odehrává na Islandu, který je oproti jiným městům celkem dost v poho, mě přiznám se moc nebavila. Moc jmen, islandských jmen :-D, rozmělněný děj, hodně řečí a sem tam nějaká akce. Druhá část oproti tomu celkem slušně frčí. Vesnička s rozmanitou nabídkou masa je skvělá, asi nejlepší pasáž knihy.
Celkově sérii hodnotím jako špičku. Perfektní nápad, spojit destrukci planety lidmi samotnými s mimozemskou invazí, únik nad povrch, když už se to nestihlo na jinou planetu, rozdílná prostředí měst v oblacích. Suprově napsané mužské postavy, ženské se mi zdály malinko ploché. Jako mínus vnímám minimální prostor věnovaný branám. Cestování v čase je jen tak lehce zmíněno a přitom by z něj šla vytvořit další parádní zápletka. Jak už tu bylo řečeno, další díly by byly víc než vítané.

17.04.2023 4 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Knihy ze série nečtu popořadě, ale jak se mi dostanou pod ruku. Tuto řadím zatím mezi nejlepší. Od prvních vět svižná, čtivá. Poměrně dost napínavá. Pasáže s ťukáním a škrábáním nehty na dveře jsou prostě prima fajn strašení. Jediný můj malý osobní problém, po vykreslení vzhledu Brana mi automaticky před očima naskočil Johnny Depp jako Barnabas z Temných stínů :-D

23.02.2023 5 z 5

Ztracené příběhy Ztracené příběhy John Flanagan

Čtení na pohodu, které fanoušky Hraničáře prostě potěší. Taková milá vsuvka pro zpestření.

04.10.2022 5 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Detektiv Poe se jeví jako konečně "normální" vyšetřovatel. Není to ani hezoun, ani hora svalů, ani génius s IQ na hranici měřitelnosti. Sympaťák, který se ale zatím před čtenářem spíš ukrývá. Veskrze skvělá je Tilly, právě ona je tahounem celého příběhu. Ten je nicméně poměrně nudný. Úvod je poměrně slibný, nicméně pak děj sklouzává do vyšetřování formou analýz a rozhovorů. Motivace padoucha pochopitelná, vlastně je mu třeba fandit, bohužel závěr, tedy vyšetření případu opět nabral směr ke dnu. Za mě průměrná krimi.

14.04.2022 3 z 5

Nositelé dubového listu Nositelé dubového listu John Flanagan

Skvělé pokračování, tentokrát nám Flanagal naservíroval spoustu strategie, příprav na válku i samotný osudový střet dvou armád, kde jedna je v obrovské početní nevýhodě, kterou se snaží vyrovnat svým bystrým mozkem Halt. Ani tentokrát nechybí vtipné okamžiky, hlášky, na druhé straně zas přiměřené napětí.

25.02.2022 5 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

Průměr. Jelikož na víly, elfy, skřítky a podobné bytosti "trpím", těšila jsem se na parádní exkurzi do jejich světa. Což o to, nadpřirozených bytostí se v knize najde dostatek. Ale chybí magie. Chybí atmosféra kouzelného světa. Hlavní hrdinka je nesympatická až na půdu, k neuvěření schopná v boji a taktickém uvažování, na druhou stranu naivní, až to bolí. Ať přemýšlím jak chci, žádná z postav mi nepadla do oka. Jelikož samozřejmě chci vědět, jak to celé dopadne, čtu dál, ale že bych se nemohla dočkat, až knihu znovu otevřu, to nehrozí.

07.02.2022 3 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Velmi čtivé, téma citlivé a aktuální, konec přijatelný. Ačkoliv je děj příběhu tíživý, vzadu v hlavě bliká malá, malinká myšlenka "díkybohu, že je to lokální a ne celosvětové". Že pomoc někde je. Že to zatím není úplný konec. Každopádně doporučuji, hlavně plýtvačům vody.

30.08.2021 4 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Dávám hodnocení za celou sérii. Po jednotlivých dílech by to bylo nahoru dolů. Vtěsnáno je do nich úplně vše, od politiky po cestování světy. Přiznám se, že to druhé je mi v rámci fantasy mnohem blíž. Ačkoliv byly chvíle, kdy jsem se úplně na čtení nevrhala, celek musím hodnotit velmi kladně . Nápad neotřelý, některé postavy vyloženě k zamilování - moc se mi líbily dějové linky kolem Regise a Marigolda. Na kolena jsem ze ságy nepadla, ale rozhodně nelituji času jí věnovaného.

27.07.2020 4 z 5

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Tato série pro mě byla nádherným zážitkem, výletem do pohádkového světa s velmi silnou romantickou linií. Každý díl úplně jiný, souhlasím, že druhý byl nejlepší, ale první prostě znamenal lásku na první pohled. Chvíle, kdy se Freye, coby lidská dívka, teprve dostane do světa za zdí, kdy jsou poprvé popsané bytosti, které v něm žijí, krajina, zvyklosti.. Takové to něžné oťukávání toho,co přijde. Díl druhý, co si nalhávat, je hlavně o Rhysovi a jeho partě. On je opravdu každý k zamilování. Třetí část je už smršť událostí, kde popravdě dokonalost ústředního páru je možná až přehnaná, nicméně ráda jsem to Sarah odpustila. Dokonce i ty největší potvory z jiných světů si je vybraly za parťáky a nakonec by se možná i vzájemně zvali na oslavy narozenin :-) Co mě trochu zamrzelo, byla dějová linka Tamlina. Mám jen já pocit, že z toho vyšel až moc zle? Nebýt jeho, nic by se nezměnilo, pomohl Freyenině rodině a ani ho nenapadlo se mstít, přišel o svojí lásku, nejlepšího přítele a ačkoliv udělal dost chyb, zamrzelo mě, jak dopadl. No a ten konec, pravda trochu přepálený, ale je to pohádka, tak proč si takový nedopřát.

14.01.2020 5 z 5