Prokrastinuji Prokrastinuji komentáře u knih

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Příběh dvou sester, které stihla kletba. Jedna zas a znovu umírá, aby se mohla znovu narodit. Druhá nikdy nezemře, avšak umírá vše kolem ní. Slovanská mytologie, staří bohové, pověry a mýty ožívají v téhle skvělé knize. Zamilovala jsem si to, ale nebudu lhát občas mi to zpočátku místy drhlo, někde mi chyběl bližší popis, no uchvátil mě námět, líbila se mi sesterská láska, mohla jsem poznat nové nadpřirozené bytosti, a po dlouhé době jsem si vůbec netroufla dopředu odhadovat, jak tohle skončí. Ke konci všechno zapadlo do sebe, až je mi trochu líto, že je konec a kniha má “pouhých” 300 stran, protože bych chtěla víc Morany, víc Vesny, víc Velese, víc Andreie,… A ten konec, ta úplně poslední scéna, ach…

24.10.2021 4 z 5

Dobrodružství v muminím údolí Dobrodružství v muminím údolí Amanda Li

Krásný nostalgický návrat do dětství v podobě sbírky několika příběhů s krásnými (na mě možná trochu moc digitálními) ilustracemi. Knihy s Mumínky byly jedny z prvních, které jdem si jako malá půjčovala z knihovny a pamatuju si i kreslenou seriálovou pohádku. Všechno to bylo, ale už za ty léta dost v mlze, a tak jsem ráda, že jsem si to díky téhle povedené publikaci mohla připomenout. Kniha je určitě vhodná pro málem čtenáře, ale potěší i nás dospělé, kteří si pamatujeme :)

26.03.2021 5 z 5

Duše - Příběh podle filmu Duše - Příběh podle filmu Walt Disney

Na to, že se jedná o pohádku pro děti, mě to teda neokouzlilo a být dítě, tak teda nevím, co by se mi na tom mělo líbit. Je to takový nemastný, neslaný ve formátu dvou dost odlišných stylů ilustrací - což hádám předestírá, že se na příběhu podílela dvě studia? Upřímně to byla nuda, kresba mi taky nesedla, poselství je divný a zmatečný. Nevidím jediný důvod, proč by nad knihou někdo měl ztrácet čas. Jako jasně, moc času asi neztratíte, protože je to krátký, ale jak by řekla postava Dvaadvacítky: “Pfff”

05.12.2020 1 z 5

Hra o tuříny Hra o tuříny Madame Lady

Tyhle humorné nekorektní skeče potěší nejednoho fanouška hry o trůny a vybavíte si všechny ty ikonické i cringe momenty. Osobně nemám, co bych vytkla. Snad jen zmíním, že bych preferovala raději pevnou vazbu, ale to je moje pocitovka. Jinak je to paráda a zaručeně vám to zvedne náladu.

29.11.2020 5 z 5

January a Deset tisíc dveří January a Deset tisíc dveří Alix E. Harrow

Hned na začátek, a ne jen proto, že jsem dostala RC v rámci spolupráce, řeknu, že tohle vůbec není špatná kniha, ale well, January byla všechno, jen ne vůbec to, co jsem od ní očekávala. Byla jsem z prvních pár stránek nadšená, protože je pravda, že je to napsaný krásným, květnatým a až zasněným jazykem, ale když po padesíti stránkách zjistíte, že vás to tak úplně netankuje a máte přečíst celou knihu o 400 stranách?!?
Nedokázala jsem si vytvořit vztah k postavám a celkově mi to určitými prvky připomínalo divný mix Dětí z Bullerbynu a Umbrella Academy, protože pan Locke vypadal v mé představě jako Hargreeves, sorry not sorry, nemusíte to tak vidět, jen můj názor. Vím, že příběh asi nese skrytou přidanou hodnotu, ale zcela upřímně jsem neustále ztrácela niť a párkat se ve čtení musela vracet. Moc tomu nepřidával fakt, že příběh se táhl jako hodně kvalitní zvýkačka. Kdyby to nebyla kniha na recenzi, ani nedočítám. Uznávám, ale že kniha má vcelku originální námět, nádhernou obálku a pak je tady taky ta záležitost s knihou v knize.
Myslím, že kniha by mohla sednout fanouškům série Drahokamy a knihy Dívka z Inkoustu a hvězd.

28.11.2020 1 z 5

Půvab pomsty Půvab pomsty Victoria Helen Stone

Z Půvabu pomsty mám celkem smíšené pocity. Většinou jsem po dočtení knihy nadšená nebo mírně až hodně zklamaná. Tady jsou moje pocity prázdné. Je to jako číst něčí deník o běžném životě, s tím, že žádný život není tak úplně běžný. Jane je sociopat a chce se pomstít Stevovi za to, že způsobil sebevraždu její kamarádky Meg. Ze začátku se tak nenápadně infiltruje do jeho života a nemá nějaký přesný konkrétní plán, což mě celkem iritovalo. Prvních cca 250 stran tak čteme o basic věcí jako jak se s ním seznámila, jak zvažovala kdy se s ním vyspat, jak mu do domu nainstalovala skryté kamery, ale taky čteme o tom, jak si pořídila kočku a narazila na svého bývalého přítele ze studentských let Luka. Po celý čas knihy jsem taky měla zvláštní až rozpačitý pocit z toho, jak se autorka rozhodla, že poskytne čtenářům důkaz, že Jane skutečně sociopat je. Jako by vypisovala pasáže s popisem sociopatického chování z nějakého odborného časopisu a do toho se vždy ozve podvědomí Jane s tím, že “přesně takhle to má taky, protože je sociopat”. Nicméně kniha krásně ukazuje jak můžou “fungovat” nezdravé vztahy mezi mužem a ženou. Steve je prostě hajzl, který ženy ponižuje při každé příležitosti, která se naskytne, pohrdá jimi a má je všechny za kurvy. Bohužel Meg se na něj až nezdravě uvázala a tak ji bylo z velké části jedno, že s ní zachází jak s kusem hadru. Popravdě, i když se jeho charakter může zdát přehnaný, uvědomila jsem si během čtení, že už jsem v životě taky minimálně na jednoho Steva narazila a jsem ráda, že jsem tehdy vzala nohy na ramena než to mohlo zajít dál. Proto pro mě má tahle kniha takovou krapet větší osobnější hodnotu. Je to jako sledovat něco, co se skoro stalo vám s tím, že teď vidíte všechno jasně a s nadhledem skrze někoho jako Jane. Knihu bych úplně neřadila k thrillerům. Jasně jsou tady dost očividné prvky jako sociopat coby hlavní postava, stalkování,... Nechci spoilerovat, nemám zase tak moc načteno v tomhle žánru, ale za mě to byl takový slabší odvar. Pokud se těšíte na pořádnou melu a mord bude lepší když sáhnete po něčem jiném. Kolem a kolem je tohle vlastně dost poklidná kniha, která vás ve svém finále nemusí tak úplné uspokojit, což nebyla 100% ani Jane podle mě???? Na druhou stranu pokud s thrillery začínáte tohle by mohl být slušný začátek. Knihu bych přirovnala ke knize Ty od Caroline Kepnes - mnozí možná budete znát seriálovou adaptaci. Je to dost jiné, i když Joe a Jane mají dost obdobné charaktery a Půvab pomsty je rozhodně méně znepokojující.

14.06.2020 3 z 5

Binding 13 Binding 13 Chloe Walsh

Ufff tak tahle kniha je teda pořádná bichle, to vám povím :D Je to ale taky skvělá slow burn romanťárna, která se odehrává ve školním prostředí. Přiznávám, možná je to krapet moc slow burn. Každopádně nemohla jsem se dočkat až mezi hlavními hrdiny dojde k nějaké intimnější interakci jako třeba polibku :D a že jsem si teda počkala. Sexuálních narážek je tu požehnaně. Chemie mezi Shannon a Johnnym byla neskutečná a já si to většinu času čtení fakt užívala. Připravte se, že se budete smát, ale i brečet - jop, hlavně na konci moje očka nezůstala suchá a fakt chci další díl :)

Moje hodnocení: 4/5

Tato kniha mi byla poskytnutí v rámci #spoluprace s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze.

18.11.2024 4 z 5

Gothikana Gothikana RuNyx

Dnes bych vám chtěla doporučit moje velké guilty pleaseru, aneb vím, že tahle kniha má svoje mouchy, ale já tomu příběhu přesto naprosto propadla. No abych to vzala hezky popořadě…

Hlavní hrdince Corvině se po smrti matky zhroutí svět, ale obrdží přijímací dopis z tajemné univerzity Nikdyvíce. Tady potkává Vada Deverella, a něco je k sobě nezadržitelně táhne, i když by spolu vlastně být neměli - jejich vztah je zakázaný. Ještě bych mohla zmínit, že se na starém hradě, kde univerita sídlí, ztrácejí studenti.

Tohle je skvělá, na podzim jako dělaná, gotická spicy romance. To čtení, které chcete mít po ruce, když je venku sychravé počasí :D

Ašak pokud bych mohla doporučit, a troufnete si, sáhněte po originále v angličtině, který je u nás lehce sehnatelný.

Moje hodnocení: 4,5/5

18.11.2024 5 z 5

Elegie zapomenutých bohů Elegie zapomenutých bohů Alžběta Bílková

Jedničku jsem si naprosto zamilovala, a dvojka je skvělým závěrem! Jen jsem to ke konci teda obulela T.T Tohle je závěr jedné skvělé dualogie od české autorky, a věřím, že sedne všem fanouškům fantasy.

08.11.2024 5 z 5

Skuteční Bridgertonovi Skuteční Bridgertonovi Catherine Curzon

Tak tohle byla příjemná a hlavně zajímavá oddechovka. Knížečka je útlá - když odmyslíme všechny odkazy, vysvětlivky, zdroje a doslov na konci, má pouze 190 stran. A čte se stejně dobře jako jakýkoliv bulvární časopis, jen v něm najdete drby o britské smetánce z 18. a 19. století :D

Autorka na začátku vysvětluje, kdo byl v Anglii u moci, jak fungovali společenské třídy a překvapivě nám představuje i postavy, které budou figurovat napříč jednotlivými skandály. Prozrazuje nám, že Lady Whistledown byla inspirována jistou Phoebe Crackenthorpovou. Byl to samozřejmě taktéž pseudonym a jednalo se o ženu, která přispívala do časopisu Female Tatler. A přestože populární plátek vycházel jen krátce, je považován za klenot rané satiry.

Víte, jak měl Anthony v první řadě seriálu za love interest operní pěvkyni Sienu? Well, asi vás nepřekvapí, že zde máme jistou Lavinii, která má nejistý původ, získá roli Polly v Žebrácké opeře, a jako kurtizána naváže románek s vévodou z Boltonu. Bude mít jejich románek rozdílný konec od toho seriálového? To zjistíte v téhle knize :D

Najdete zde i příběh, ve kterém se dostane ke slovu otázka potence, když žena po delší době neotěhotní (ahoj Daphne a Simone xD). A je toho víc. Příběhy o bigamii, zamilovaných kurtizánách (pokud máte rádi seriál Harlots, tak tohle je něco pro vás), vraždě, králově bratru, nešťastných manželstvích,…

Neřekla bych, že je to tak svěží jako netflixovská show, a některé příběhy mi bohužel trochu splývaly.

Potřebujete to? Pokud nejste ti nejvěrnější fanoušci show (nebo lidi co mají ještě místo v knihovně), tak asi ne. Na druhou stranu, pokud jste fanoušci historie, baví vás fakta a zajímají (s největší pravděpodobností) pravdivé skandály oné doby, tahle knížka vám udělá radost.

09.09.2024 3 z 5

Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Je začátek 60. let, a my sledujeme příběh Elizabeth Zottové - chytré, inteligentní a krásné vědkyně, která pracuje v Hastingsově výzkumném ústavu, kde hlavní slovo mají muži, a ona je stejně jako ostatní ženy zpochybňována a upozaďována. Dokud nepotká Calvina Evanse, osamělého, geniálního, na Nobelovu cenu nominovaného vědce. Ti dva se do sebe zamilují, ale osud má pro ně jiné plány, a tak o pár let později je Elizabeth Zottová televizní celebritou, která vaří v pořadu Večeře v šest, radí americkým ženám v domácnosti, a tak trochu způsobuje feministickou revoluci.

Řeknu vám, že poslech téhle audioknihy jsem si užila. Mluvené slovo v podání Dagmar Čárové nemělo chybu. Její hlas je příjemný, a dobře se u něj drží pozornost, i když zrovna děláte něco manuálně.

22.02.2024 5 z 5

Základy přírodní magie pro dobrou čarodějku Základy přírodní magie pro dobrou čarodějku Lindsay Squire

Nejsem vyloženě čarodějka, ale musím říct, že mě vcelku zajímají a fascinují ezo věci - magie, rituály, výklad z karet, síla bylinek, Takže když jsem tuhle konkrétní knihu zahlédla na instagramu @zrzavecteni hodně mě nalákala. Po grafické stránce je to úplný skvost - miluju ty barevné ilustrace a kvalitní papír! Přebal knihy má z vnitřní strany navíc tabulku pro kyvadlo. Co se týká informací - tuhle literaturu nemám skoro vůbec načtenou, takže nemůžu porovnávat, ale pro mě jako nováčka to je skvělé a srozumitelné zasvěcení

31.10.2023 5 z 5

Beladona Beladona Adalyn Grace

Pokud stejně jako já máte rádi Neviditelný život Addie LaRue a Gallant, věřím, že Beladona vám sedne. Já jsem měla velká očekávání, a rozhodně nejsem zklamaná. Nejvíce jsem samozřejmě v příběhu ocenila romantickou linku. A vůbec mi nevadilo, že zápletka má detektivní aspekt - jsem čtenář, který detektivky opravdu nemusí.

Jediné, co bych mohla vytknout je, že se ke konci opakovaly určité fráze mezi Signou a Smrtonošem. Nebo mi to tak alespoň přišlo, a je to škoda. Knize nechybí čtivost a příběh je ideální do sychravých podzimních dnů.

4,5/5

24.10.2023 5 z 5

Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

Po Dceři zimy jsem se na další knihu od autorky moc těšila, a moje očekávání Syn podsvětí naplnil. Přiznávám, úvod byl pro mě trochu zmatečný - seznámila jsem se tady s pro mě úplně novým druhem nadpřirozených postav alkonosty, ale pak jsem se chytla, a jela si na té vlně inspirované slovanskou mytologií. A že se to tady těmi bytůstkami jen hemžilo :D

Hlavnímu hrdinovi Matthewovi zmizí krámek, a aby ho našel musí se vydat na nebezpečnou cestu do podsvětí, protože právě tam končí všechny věci, které lidi ztratili. A na jeho cestě mu bude dělat společnost okřídlená dívka, lešij, rusalka, běsomar a nesmím zapomenout na totálně božáckýho černého kocoura Octobera. Všichni o něco přišli, nebo po něčem touží. Mně tyhle postavy, jejich minulost a motivace dost sedly.

Příběh mi přišel skvěle promyšlený, není zde nouze o emoce, napětí, akci, ale i trochu romantiky. V knize zavítáme i do Prahy, a naši hrdinové dokonce narazí na mou oblíbenkyni Moranu (hlavní postavu z Dcery zimy) :D

4,5/5

04.10.2023 5 z 5

Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Skvělá záležitost na jedno odpoledne. Queer komiks pojednává o Benovi, absolventovi angličtiny, který má problém najít si po škole zaměstnání. Bohužel celkem realita dneška - nikde ho nechtějí zaměstnat, jelikož nemá zkušenosti, ale tak kde je má vzít, když ho nikde nezaměstnají? Z nouze nakonec vezme práci v kuchyni u strašně grumpy šéfkuchaře, který má strašně roztomilé prasátko, a sexy potetovaného pomocníka, kterého uvidíme i bez trička. Liam Bena očeruje, a je vám asi jasné, kam to bude směřovat :D Příběh je vtipný, čte se prakticky sám, kresba je krásná, a na konci najdete i jeden, dva recepty :)

30.07.2023 4 z 5

Zvrácená pouta Zvrácená pouta Lexi Ryan

Leč jsem první díl hodnotila jako průměrný, i tak jsem byla zvědavá na pokračování, a neodolala tomu se do knihy pustit. Zvrácená pouta plynule navazují na Prázdné sliby, a vílí příběh pokračuje.

Na začátku jsem byla hodně příjemně překvapená, ale pak autorka začala sklouzávat opět k tomu, co mi na jedničce tolik vadilo. Knize se rozhodně nedá upřít čtivost, ale v jistých věcech tu stále vidím podobnost s populárními YA knihami, a bohužel je tady tedy i určitá předvídatelnost.

Brie se povahově trochu změnila, ale jako hlavní hrdinka, mi její charakter asi nikdy tak úplně nesedne. Koho jsem si, ale zamilovala je nová postava Mischi - bavil mě jeho temperament. Mým favoritem byl od prvního okamžiku téhle série Finn, ale teď to mám možná nerozhodně :D Přijde mi, jako by autorka Finna v tomhle dílu trochu upozadila. Co se týká Sebastiana, v jedničce jsem ho zas tak moc nemusela, a celkově jsem z vývoje jeho postavy ve dvojce trochu meh.

V knize nechybí napětí, tajemství, zvraty a obří odhalení. Až si říkám, jestli toho nebylo až moc. Na druhou strnu, nejsou tady žádné přebytečné pasáže a zbytečné popisy.
Pokud si myslíte, že vám nebude vadit podobnost s Dvory, Krutým princem a Selekcí, věřím, že by se vám série mohla líbit. V opačném případě, ale doporučuji se téhle dualogii vyhnout. Nejvíce podle mě sedne těm, kteří nemají YA a knihy o vílách tolik načtené.

31.12.2022 3 z 5

Život svatých Život svatých Leigh Bardugo

Příběhy o svatých a o zázracích, které jim jsou připisovány. Původní sérii Griša miluju, a díky fandomu jsem o některých svatých už dopředu slyšela - třeba o Svaté Uršule a Svaté Lizavetě. Nejvíc jsem však byla zvědavá jak zde budou zachyceni moji oblíbenci, a to sice Alina a Temnyj. V obouch případech to nebyl přímo příběh o nich, ale o těch, kteří se k nim modlili, a byli vyslyšeni. Kniha je nádherně zpracovaná, má krásně strukturovanou pevnou vazbu, zlaté embosování, grafiku a je plná přenádherných ilustrací. Jako doplňková kniha, která rozšiřuje univerzum, je skvělá. Must have pro všechny fanoušky Grisha Verse.

28.12.2022 5 z 5

Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Tahle sbírka historek je skvělá - oddechová a vtipná záležitost. Čte se sama, a nechybí v ní optimismus, což je dobře. Myslím, že by mohla sednout všem, nehledě na to, zda zrovna randíte, jste ve vztahu, nebo ani nikoho nehledáte.

11.12.2022 4 z 5

Démon z lesů Démon z lesů Leigh Bardugo

Knižní série Griša patří mezi mé oblíbené, další knihy jsem od autorky nečetla, a seriálová adaptace od Netflixu se mi celkem líbí. Postavě Temnyje jsem propadla už od prvního knižního dílu, takže tenhle komiks byl pro mě nutnost, kterou jsem nemohla vynechat. Démon z lesů je krátkým zpestřením pro fanoušky, ale dokážu si představit, že si ho přečtete a užijete, i když jste zatím tímhle univerzem Grišů nepolíbení. Může to být váš úvod do tohohle univerza. Má krásné barevné ilustrace, které skvěle dotvářejí atmosféru.

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Albatros Media.

29.10.2022 5 z 5

Foodstyling - Jak ze zdánlivě obyčejných jídel vytvořit skvosty na talíři Foodstyling - Jak ze zdánlivě obyčejných jídel vytvořit skvosty na talíři Kateřina Fišerová

Musím říct, že tenhle druh naučné literatury mám ráda a foodstyling mi padl do oka, protože miluju fotky jídel, ale to moje jídlo jak v reálu, tak na fotkách nikdy nevypadá zrovna dvakrát k světu a to trochu zamrzí. Nemůžu říct, že bych v ní našla něco převratného, co už jsem nečetla nebo neviděla někde jinde v článku nebo videu o focení, co jsou dostupná na netu. Ale je fajn, že to tady máte všechno pohromadě a potěšilo mě, že v knize je i pár receptů, které vypadají skvěle a určitě bych je chtěla vyzkoušet. Tuhle knihu mají navíc na triku čeští autoři a podle mě je po grafické stránce zpracovaná naprosto skvěle. Netroufám si tvrdit, že po přečtení budu nějaký super odborník na foodstyling, to bych musela víc vařit a časová kapacita na to úplně není, nicméně pár triků teď budu mít v rukávu na těch pár jídel, které sem tam připravím. Tahle kniha určitě potěší všechny, kteří rádi fotí, pečou a vaří.

05.12.2020 5 z 5