ras komentáře u knih
Výborné kulisy, děj horší.
V doslovu se čtenář dozví, že kniha je kolektivním dílem vzniklým na internetovém fóru (jak sovětské! možná by se z toho mohl stát nový trend). Možná proto připomíná nepříliš sourodé leporelo bizárností pospojovaných oslými můstky. Pozitivem jsou fascinující popisy prostor a fungování metra. Nikdo už ale autora neupozornil na nefunkčnost popsaného ekosystému.
Literárně mi to přišlo až příliš prostinké - hlavně dělení na hodné a zlé obyvatele metra. Postavy jsou ploché a popsané spíše svým vybavením, než charakterem. Vědeckofantastický aspekt je potápěn paranormálními jevy, proto je i závěr sice překvapivý, ale nikoli ohromující.
Navzdory tomu všemu se mi kniha četla moc dobře a neobvykle mi oživila vzpomínky na Moskvu. Milovníkům postapo, co byli v moskevském metru, vřele doporučuji.
Nebráním se srovnání s předchozí knihou:
Metro 2034 mi oproti prvnímu dílu přijde lépe vypoentované, chování postav více chápu, hlavní zápletka je zajímavá, rozuzlení uvěřitelné. Co však hlavně a především - v postavě kronikáře-vypravěče se autor vrací k odkazu ruské literaturyy - mudrujícímu filozofovi z lidu. A to mám rád. Posledním drobným plus je narovnání metro-ekosystému hydroponickými farmami.
Byť se jedná o dílko vyzrálejší, metro ztratilo auru neznámého prostředí a čtenáře tedy tak nepohlcuje.
O to více mě zamrzela mizerná redakční úprava, text s tolika překlepy už jsem dlouho nečetl. Doufám, že to je jednorázový omyl a ne budoucnost papírové knihy.