Rawen616 Rawen616 komentáře u knih

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Tady se mistr teprve rozjíždí. Většina povídek je spíše z jeho snového světa a nejsou vyloženě hrůzné ale spíše lehce psychedelické.Ovšem i tady už se najdou perly na nichž ulpívá trocha toho slizu ze světů nemrtvých a prastarých bohů. Moji favorité - Chrám, Dagon, Výpověď Randolpha Cartera, Za stěnou spánku, Z neznámého světa a z těch snových se mi líbily Ultharské kočky.

01.07.2015 4 z 5

Conan - Hodina draka Conan - Hodina draka Robert Ervin Howard

Nejlepší Conanovka ( z těch Howardových ) a momentálně i jedna z nejlepších klasických fantasy co jsem četl. Děj má ohromný spád. Během několik stránek přijde Conan o svoje království a málem i o život a pak už jen sledujeme jeho cestu pomsty, kdy se ho neustále někdo snaží zlikvidovat a Conan při své honbě za znovuzískáním moci i tajemného artefaktu procestuje pěkný kus Hyborie a pobije pěknou hromádku nepřátel. Je to samozřejmě stále krásně naivní. Conan je alfasamcem, který každého porazí a nebo přechytračí a nebo mu v poslední chvíli vždy přijde někdo na pomoc. Ale Conana nečtete kvůli nějaké existencionální filozofii. Conana čtete, protože si chcete užít sympatického borce který nakonec rozseká všechny padouchy, zachrání krásnou ženu a nastolí opět mír a pořádek. Jediné co mě malinko zklamalo byl konec. Finále mohlo být přeci jen malinko větší.

29.06.2015 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Nádherný gejzír fantazie hardcore geeka který vzal uplně všechno co má rád a nějakým záhadným způsobem to dal dohromady aby to v žánru i cílové skupině čtenářů dokonale fungovalo. Ba co víc, aby to pobral i někdo, kdo hardcore geekem není. Kniha o masivní počítačové hře která připomíná hru každou řádkou. Nejsou tu kapitoly ale levely, hrdinové prochází postupným vývojem a na konci nás čeká velká bitva. Jasný, je to klišé jako blázen, ale vadí to? A aby toho nebylo málo, jsou tu tuny odkazů na manga, anime, komiksy, filmy, hudbu. Dokonalá oddechovka, možná jedna z těch uplně nejlepších.

05.05.2015 5 z 5

Vlci, draci, bájná zvířata Vlci, draci, bájná zvířata Claude-Catherine Ragache

Na téhle knize jsem vyrostl:-) To ona je původcem toho všeho - totiž toho ,že se odmala o mýty a legendy a celkově fantastické příběhy zajímám. A aby toho nebylo málo, naprosto překrásné ilustrace mojí dětskou fantazii ovlivnily natolik, že se dnes dokonce živím jako ilustrátor a výtvarník. Tohle je zkrátka to nejlepší,co můžete nenápadně podsunout svým dětem.

19.03.2015 5 z 5

Running Man Running Man Richard Bachman (p)

Skvělá kniha kombinující Orwellovské 1984 s krutou reality show. Na Kinga je to nezvykle akční a značně neKingovské :-) Zajímavě vygradovaný závěr, kdy jsem si opravdu říkal, jak to sakra hodlá hrdina všechno vyřešit. V knize se hezky poukazuje na to, jak jsou lidé naprosto manipulovatelní, vypatlaní a hlavně krvežíznivý. I v dnešních reality show a vlastně i sportech se všichni těší na konflikt, na krev. Chléb a hry, hlavně nemyslet. Třeba se jednoho dne Běžícího muže také dočkáme.

18.12.2014 4 z 5

Béowulf Béowulf neznámý - neuveden

Výtečná a zřejmě notoricky známá severská legenda. Pro dnešního čtenáře dosti složité a těžké čtivo, nicméně poznámky a vysvětlivky v této knize nám výrazně pomohou proniknout do tehdejších reálií.

Příběh o pyšném bojovníkovi který nejdříve připlouvá na pomoc králi který je sužován zlým skřetem. Skřeta zabije, a získá slávu ale rozhněvá neméně děsivou matku skřeta. Tu zabije také a sám se stane králem. Po letech napadne jeho království drak a souboj s ním se stane pro Beowulfa osudným.

Tento příběh skvěle zapracoval Michael Crichton do svého románu pojídači mrtvých kde se na celou legendu podíval v rámci možností realisticky a spojil jí se skutečnými záznamy cestovatele Ibn Fadlána.

22.08.2014 4 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Téměř se vším co je v knize psáno naprosto souhlasím. Není smutné, že lidé umírají ale spíše to, že spousta jich ani nežije a přitom štěstí je zadarmo a všude kolem nás. Naivní? Ano, ale furt lepší než věčný pesimismus který na mě v této zemi vykukuje uplně všude.

PS:Kniha i film jsou myslim ideální záležitostí ke které by se měl člověk dostat jako puberťák. I když zní celé to sdělení naivně a je jasné jak facka (mysli jinak, najdi si cestu v životě a tvrdě na ní makej a budeš mít úspěch), není lehké ho dodržet. Mladého člověka ale může nakopnout k tomu aby něco dělal. A zcela upřímně, filmu se to možná povedlo i lépe.

11.06.2014 4 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Přiznám se, že Sherlock mě zase až tolik nechytil jak jsem doufal. Tahle kniha má mnohem lepší atmosféru než příběh.

07.10.2013 3 z 5

Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Vynikajícím stylem napsáno. Čtivější knihu aby jeden pohledal a to i pokud sledujeme jen filozofický hovor dvou postav. Krom toho celá zápletka je velmi originální. Atmosféra by se dala v knize chvílemi doslova krájet. Zóna je fascinující a přitom vražedné místo. Mimo vynikajícího zážitku musím této knize také poděkovat za to, že díky ní vznikla neméně výborná počítačová hra a film.

14.06.2013 5 z 5

Carpe Diem - Reedice Carpe Diem - Reedice Robert Fabian

Dokonale popsaný výcvik a život u vesmírné pěchoty. Po dalším pročtení trochu změním svůj komentář. Zpočátku mi vadilo, že kniha je vlastně dost klišovitý příběh o postupu nováčka tvrdým výcvikem který zatne zuby a nakonec se dostane k elitě. Splní pár misí a je konec. Žádná extra zápletka ale nakonec jsem musel usoudit, že to je vlastně ideální postup. Autor prostě chtěl co nejrealističtěji přiblížit jak by mohla služba u takové vesmírné armády jednou vypadat z pohledu obyčejných vojáků které velení posílá kam se mu zachce a oni mají pramalý vliv na to, to nějak ovlivnit nebo zasáhnout osudově do koloběhu světa. Z tohohle pohledu asi kniha trochu zklame milovníky ság a velkolepých příběhů s osudovými hrdiny. Jinak ale mohu jen chválit - zejména výcvik který zabírá většinu knihy je naprosto užasná záležitost kdy opravdu budete trpět i s hrdiny. Další atmosferickou vychytávkou jsou záhady na které hrdinové během misí narazí ale nikdo jim je nevysvětlí, protože jsou to prostě jen pěšáci kteří mají poslouchat rozkazy a né nad věcmi přemýšlet. Pro milovníky military/scifi jde spolu s Mariňáky od stejného autora o opravdu asi jednu z nej knih na našem trhu.

14.06.2013 5 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Normální porno, čte se to docela fajnově. Ideální pro ženy řekl bych.

13.01.2012 3 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Husí kůže? Strach? Krev? Kde proboha? Nečetl jsme nakonec něco jiného než ostatní? Vždyť tohle byla vyloženě natahovaná červená knihovna. A co mě tam dostávalo asi nejvíc, bylo to, že ta banda která se snažila hraběnku zlikvidovat to mohla udělat nesčetněkrát ale pokaždé jí prostě nechala přežít aby se mohlo jet ještě dalších sto stran. Dočtena jen z nouze.

31.12.2011 1 z 5

Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

No, dvě až tři hvězdy maximálně. Napsané vcelku čtivě a je to sympaticky krátké ale upřímně - kdyby to bylo ještě kratší a vynechaly se intermezza, tak se také nic nestane. Problém je, že jsem onu mysteriozní pointu vytušil hned na začátku(ostatně je tam k ní hned několik vodítek a náznaků), takže už jsem jen čekal, kdy to konečně autor propálí, a nemýlil jsem se. Co trochu potěšilo je alespoň jedno překvapení týkající se hlavního hrdiny(nikoliv hrdinky). Bohužel, jakékoliv další vysvětlování co všechno mi tam přišlo zvláštní nebo nesedělo by tady tu knihu komplet vyspoilerovalo, což nechci, nemluvě o tom, že mám s celou pointou jistý morální problém. Jako jednohubka na dva večery to celkem jde.

22.06.2024 3 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Většina knihy, nebo spíše tedy scénáře divadelní hry, je taková zmatečná a vlastně celkem o ničem. Teprve závěrečná část, kde se postavy rozfilozofují o smyslu života, kdo by měl mít právo na jisté výhody(nebudu spoilerovat jaké :-)) atd. je opravdu zajímavá a Čapek je opět skvěle výstižný a nadčasový. Je velká škoda, že takto zajímavé není celé dílko ale člověk se k tomu pěknému závěru musí prokousat taškařicí o dědictví.

21.05.2023 3 z 5

Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Eduard Stehlík

Tohle není ani tak klasický životopis jako spíše prohlídka příručního muzea o životě Jana Kubiše s výkladem a ohromným množství fotek a artefaktů. A díky tomu to krásně rychle ubíhá a člověk se dozví všechno důležité a potřebné a projde si celým životem Jana Kubiše od jeho dětství na vesnici, přes útěk z Československa, boje ve Francii, odchod do Anglie, výcvik u speciálních sil a následné vysazení v Protektorátu a jeho slavný čin a jeho dobré i smutné následky. Kniha je sice psána v obdivném(zaslouženě!) tónu k osobě Jana Kubiše a jeho spolubojovníkům z výsadků Antrhropoid, Silver A & B, Zinc a dalším. Ale autor nešetří obdivem i k jejich civilním spolupracovníkům a rodinám které se rozhodli celé akci pomáhat. O to smutnější je pak čtení jak všichni dopadli. Musí se ale nechat, že na člověka (a zvláště Čecha či Čechoslováka) přeci jen přejde ten pocit obdivu a hrdosti nad tím, jak neskutečně odvážní dokázali někteří lidé být a jak se i v okamžiku smrti dovedli dívat zlu zpříma do očí. Asi je z mého komentáře jasné, že i já patřím k těm, kteří chovají všechny osoby v této knize zmíněné v hluboké úctě. Nejhorší je, že jejich osud nezpečetila ani tak monstra nacismu jako stará dobrá zrada a kolaborace z vlastních řad. Byl bych moc rád aby si každý, kdo se cítí být alespoň trochu vlastencem(a nemyslím teď vlajkami - někdy i českými - olepené tupé pořvávače z Václaváku, co jednou rukou drží pivo a druhou obrázek Putina) tuto knihu přečetl. Potřebujeme v naší zemi více Kubišů a Gabčíků a méně Čurdů a Moravců...

04.01.2023 5 z 5

Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

Světová válka Z je vzácným příkladem toho, že i stokrát vyždímané téma se dá pojmout originálně a krom toho ještě navíc zraje jako víno. Jsem moc rád, že jsem se k téhle knize dostal až teď v roce 2022. Pokud patříte k ostudám co tuhle kultovku ještě nečetli(jako jsem byl já) pak kniha je o zombie apokalypse. Ale nemá klasický děj a je napsaná formou rozhovorů s veterány a experty, kteří přežili válku se zombíky. Děj si tak musíte sami sestavit v hlavě právě z informací které vám poskytují ony rozhovory. A ty se navíc nesoustředí ani tolik na zombíky ale spíše na politickou a ekonomickou situaci jaká by na světě nejspíš zavládla. Zombíci tu jsou totiž pojati spíše jako šířící se pandemie. A ano, po poslední koronavirové pandemie v našem reálném světě musí člověk uznat, že autor byl v mnoha ohledech prorokem. Takže ano "Zetko" je téměř geniální dílko co ani chvilku nenudí a vřele ho všem doporučuji. Tedy pokud na autorovo hru nasednete a nečekáte klasický krvák:-)

PS: Skoro každý druhý rozhovor v knize popisuje něco, co by bohatě stačilo na vlastní celovečerák. Boj o přežití havarované pilotky v zombie zóně s překvapivým rozuzlením. Dobrodružství čínských rebelů kteří unesou jadernou ponorku. Voják popisující bitvu se zombie hordou kdy museli nasadit téměř středověké taktiky...Fakt nechápu jak z takhle dokonalého materiálu, který by vystačil klidně i na seriál může někdo natočit film o tom jak Brad Pitt cestuje po světě a utíká před zombíky. Filmu podle této knihy se zdaleka vyhněte.

15.09.2022 5 z 5

Houby z Yuggothu Houby z Yuggothu Howard Phillips Lovecraft

Nemohu jinak. Nejsem milovník poezie ale jsem milovník Lovecrafta a jeho veršíky mi zkrátka sedly. Není to žádná vysoká poezie ale hemží se to v nich odkazy na typické Lovecraftovské rekvizity(staré zlé knihy, domy, prastaré bytosti, šílenství, sny...) a pokud už máte jeho dílo načteno, rozhodně si je velmi užijete. Nemluvě o tom, že básně navazují a tvoří z části i jakýsi příběh. Doporučuji vydání od Strak na vrbě. Nemá sice tak velkolepé zpracování jako to novější ale je hezky malé do kapsy, má lepší překlad a ilustrace také nejsou vůbec špatné. Je dobře, že v knize jsou i originály básní v angličtině. I když se překladatel snažil, originál zkrátka zní líp a verše v něm dávají větší smysl.

09.06.2022 4 z 5

Historky z psíšeří Historky z psíšeří Evan Dorkin

Parádně nakreslené příběhy bandy hafanů bojujících s nadpřirozenými silami. Krásná čistě ruční akvarelová kresba přesně podle mého gusta:-) A i příběhy samotné jsou fajn a člověk si hlavní hrdiny snadno oblíbí. Nejvíc samozřejmě vyčnívá Mops který má ke všemu tisíc řečí. Jediné co se mi tu trochu hádá je určitá pocitová nevyváženost. Příběhy jsou totiž velmi hravé a vtipné a zároveň extrémně krvavé a temné a pro vyhřezlé vnitřností, mrtvé štěně nebo i dítě se tu nejde daleko. A tyhle dvě polohy se částo střídají z panelu na panel. Pokud to ale člověk přijme, dá se tomu jen těžko něco vytknout.

27.01.2022 4 z 5

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Zvláštní ale hrozně dobře napsané. Murakami umí opravdu dobře vyprávět. Ale zjistil jsem, že je hrozně těžké napsat o této knize cokoliv aniž by to byl spoiler. Takže jen pár postřehů - zakončení příběhu bylo takové divné na můj vkus a čekal jsem něco jiného, protože se celou dobu příběh tváří spíše mysteriozně. Vadil mi výskyt postav a vedlejších linek, které se poté v příběhu už nevyskytují a nebo zůstávají neuzavřeny. Zkrátka podivuhodná kniha. Ale Murakamiho styl a pro nás nezvyklé japonské reálie zaujaly natolik, že si od něj rád přečtu i něco dalšího.

07.01.2022 3 z 5

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Velice čtivá, vyloženě polopaticky psaná přehledovka díky které se opravdu snadno zorientuje v základech geopolitiky i malé dítě. Je ale nutno si uvědomit, že jde o knihu shrnující jen ty nejzákladnější poznatky o historii a vztazích mezi různými zeměmi a o tom jaký vliv na to má jejich geografická poloha. Navíc popisuje zejména problémová místa a významnější hráče na světové mapě, nebo místa která hrozí konfliktem(či tam aktuálně konflikt probíhá). Trochu zamrzí, že kniha o geografii neobsahuje více podrobnějších map. Pro hlubší studium konkrétních zemí je tahle kniha jen takový rozcestník k odbornějším publikacím. Ale jako přehledovka a doporučená četba k dějepisu/zeměpisu třeba pro střední školy by rozhodně nebyla na škodu.

02.01.2022 4 z 5