RenataP komentáře u knih
Zvláštní kniha, ve které si každý najde to své. Hodně o dřevu, to jsem nevěděla, jak duchaplný a houževnatý materiál to je a s jakou úctou bychom s ním měli zacházet. Hodně o cyklech lesa, dřeva, o lásce autora k tomu všemu. Pro mě byla kniha inspirací jeho životním příběhem, jeho zapáleností a touhou, která se zrealizovala.
Že brambory zvyšují hladinu krevního cukru a působí na tělo podobně jako třeba bílý chleba, jsem nevěděla. Když si pročtete knihy Davida Freje, většinou velmi rychle pochopíte, jak strava dokáže tělo devastovat, stejně jako mu pomáhat k vitalitě. U téhle publikace jsem vděčná za její praktičnost, jídelníčky, vzory, recepty a…. hurá do toho! Je to vlastně tak jednoduché!
Překvapivě přesné, jdoucí do hloubky otázky, na kterou se ptáte. Překvapily mne ráznými texty pod obrázky na každé kartě, které jsou přesně tím, co jsem potřebovala. Bezpočet výkladů a stoprocentní úspěch.
. Kniha podle mě odlišná od té první, a trochu i od druhé. Všechno je tu větší, akčnější a dospělejší. A knížka je také o něco tlustší než ostatní díly. Spojuje se tu již v předchozích dílech řečené do mnohem pohyblivějšího příběhu. Pro děti mnohem lepší příběh – já se třeba raději vrátím ke komornějšímu prvnímu dílu. Ale extrovertovo srdce zajásá!
Karty vědomé duše jsem si oblíbila, protože jsou nejen nádherně ilustrované, ale jejich významy jako by mi šly pod kůži! Jedny z nejkrásnějších karet, u kterých působí i barevné ladění, naprosto jednoznačné texty na kartě a když se začnou spojovat jednotlivé kartičky do sebe – ach, nádhera!
Nádherné pastelkové obrázky a text, nad kterým jihne duše, přitom je ale plný opravdu obyčejné lidské moudrosti. Za mne jedny z těch, které mají šanci se stát nejoblíbenější.
Svěží, čtivý a stejně tak vtipný, jako protkaný hlubokou moudrostí, která se vám vryje pod kůži snad právě tím, že je aplikována do vtipných situací a všednodenností. Hans Rath je v tomhle osvědčený autor, o kterém se nebojím říct, že má snad i svůj typický rozeznatelný rukopis v němž exceluje svižný děj a chytlavé dialogy.
Souhlasím s Metrouškem. A doporučuju všechny další knihy.
Autor otvírá svá oblíbená témata, politika, média, lidstvo jako takové v souvislostech, které máme možná denně na očích, ale nejsme schopni je nějak výrazněji vidět z nadhledu. Proč tomu tak je a jak se udržujeme v těch stavech všednodennosti a jak lidstvo funguje a kam směřuje… skvělá kniha, ze které se nesluší prozrazovat víc, protože média pracují tak jak si myslí, že by pracovat měla, zemědělství i průmysl je čirý zisk pro pár vyvolených a to ostatní? U téhle knihy se i zasmějete. Sice trochu hořce, ale… Stojí to za to. Je to nesmírně čtivá kniha.
Naučila jsem se s touto knihou třeba jen oslavovat neúspěch. Protože i ten je informací, součástí úspěchu. A velkou učební lekcí. Jedničku s hvězdičkou této knize, protože opravdu pokládá základy toho, abyste si sami ujasnili, jakým způsobem funguje cesta za úspěchem, za překročením hranic, problémů a snad i pro zlepšení vztahů mezi lidmi jak doma, v rodině, nebo v pracovní oblasti.
No teda! Jako čtenářka jsem tuto knihu zavírala s rozladěným pocitem, že takhle teda ne – že tohle chce pro každou povídku pořádnou románovou bichli! Se všemi povídkami se mi velmi těžko loučilo, protože v nich bylo něco, co jsem chtěla nasávat mnohem delší dobu, než mi bylo dáno. Takhle se asi pozná dobrá povídka, vážení… nedá se nic dělat.
A souhlasím - parádní čeština!
Karty mi přišly, že hezky navazují, ač na první pohled si člověk řekne – jaký zázrak dokáže pár slov na kartičce… ale ono ano. Jsou takové celkem v souladu a jako kdyby jedno sdělení podporovalo to druhé. A ideální k výkladům tarotu jako třešnička na dort.
Nedá mi to nevzpomenout to, co si ze Čtyř dohod nesu celý život od samého začátku. „Dělejme vše, jak nejlépe dovedeme – za všech okolností našeho života. Nezáleží na tom, zda jsme nemocní nebo unavení, protože děláme vždy vše, jak nejlépe dovedeme, neexistuje způsob, jak bychom to mohli posuzovat…“ A zrovna tyhle karty, které jsou inspirovány Čtyřmi dohodami, umí v tomto umění dělání všeho, jak nejlépe dovedeme, mohutně podpořit. Cítí vaši duši, cítí to, co potřebujete slyšet. Umí podpořit. Umí navodit atmosféru tak sváteční a jedinečnou, jak to umí jenom Čtyři dohody.
Jsou knihy, které vám otevřou nové úhly pohledu. Tohle je jedna z nich. Ukazuje svět a lidské fungování ze zcela nového úhlu pohledu. Ale z úhlu pohledu, který je pochopitelný. Jako kdybyste nakoukli pod pokličku čehosi, co by mělo zůstat skryto, snad je to celé odrazový můstek k pochopení nejen původu lidstva, ale i jeho schopností a důvodů, co tady na Zemi vůbec děláme, za čím se plahočíme.
Hladivá, hezká kniha, kde máte možnost se plně ponořit do děje, souznít s postavami a doslova na své kůži cítit všechny odstíny lidských osudů, dobrých, zlých, chudých i bohatých. A také vzájemné prolínání a opětovné sbližování čtyř sourozenců. V každé postavě má čtenář možnost se poznat. Kniha má spád, přitom umí vykreslit reálie tak, že se v nich doslova ocitáte rovnýma nohama.
Autorka má pravdu, čím déle s těmito kartami sdílíte čas, tím lépe se s nimi sžijete a poskytují hlubší a hlubší informace. Najednou význam jedné karty při prvním výkladu měl jiný význam při výkladu o pár dnů později. Snad to bylo jiným pochopením významu, snad něčím mezi řádky, nevím, ale není to jen o výkladu karet, ale i o květinách, které máte rádi, ke kterým tíhnete. Každý význam je v souladu s tím, jak rostlina vypadá, co vyzařuje, čím je léčivá. Herbář duší rostlin.
Nemusíte všeho nechat a koupit si koně. Můžete mít i zcela jiné sny! Je to těžké, je to snadné… jak se to vezme, ale jisté změny v životě to chce. Přerovnat priority. U čtení této knihy jsem si uvědomovala víc a víc, kolik prostoru věnuji naprostým zbytečnostem a jak mi život utíká mezi prsty. Svůj životní sen možná žiji, ale často mi umírá pod rukama, protože ho neumím správně živit. A abych to dokázala, chce to, musím si to přiznat, více odhodlání, občas bolest a občas pořádné odříkání od své lenosti a únavy. Prý se to vyplatí, tvrdí Melinda Folse. A o tom tahle kniha je především, o cestě za snem, ať je jakýkoliv.
Je několik věcí, které lze na této knize pochválit kromě obrovské preciznosti a informační plnosti! Opravdu tam vůbec nic nechybí a pokud vás napadají nějaké otázky v průběhu čtení, tak jsou téměř vzápětí zodpovězeny. Je to encyklopedie zdraví pro naše trávicí ústrojí, domácí lékař, který poradí, jak se vypořádat s některými nemocemi, jež na první pohled s trávením ani nesouvisí (alergie, ekzémy, úzkosti, deprese…) a často to nevědí ani sami lékaři či je tato oblast nezajímá. Logická a ve všem návazná kniha – velká pochvala autorům!
První čtenářský dojem byl úplně obyčejný. Připadala jsem si jako u odpočinkového čtení, sice mne čas od času burcovala všudypřítomná válka a uvědomění, že to byla zlatá devadesátá léta, která jsem sama prožívala podobně jako Miki, ale bez té války… kdy největší starostí bylo mít čtyřbokou tužku, aby se s ní daly přetáčet kazety do kazeťáku… ale když jsem knihu dočetla, jako kdyby se spojil celý obrázek v jeden velkolepý a hluboce niterný dojem. Vjem. Obraz. Byl by to krásný film. Ne nepodobný všem, které se věnují pubertě a prvním láskám dětí vyrůstajícím uprostřed války.
Dokonale rozehraná partie hned od začátku. Bývalá manželka a podivná milenka s tajemnou minulostí. Bývalý podivný klient tvrdící, že je Bůh, ještě divnější nový klient, který o sobě říká, že je ďábel a přišel si koupit duši. Tak takhle to má rozehrané v Berlíně Jakob Jakobi, tuctový, ale dobře uchycený psychoterapeut. Svěží, mrazivý styl, a hluboko ukrytá analýza zla, tak hluboko, že si ji uvědomíte až poté, co román dočtete…
Nejprve jsem si myslela, že to bude povrchní knížka o perverzi, ale nakonec se ukázalo, že autorka nejenže velmi hezky, kultivovaně o všem píše, ale jde do hloubky až do lidské psychiky a do všech temných stránek.