rick6410 komentáře u knih
Diel začína pokojne, vracia stratené postavy, len aby sa to potom všetko začalo znovu sypať ako domček z kariet, až do finálneho šokujúceho zvratu, ktorý sa okamžite zapísal medzi tie najviac ikonické a nezabudnuteľné okamihy aké som kedy čítal. Ak si niekto myslel, že už nepríde väčšia hrozba než bol Negan, veľmi sa mýlil.
Tento diel čitateľa veľmi zmätie, keďže sa odohráva zhruba dva roky po vojne s Neganom. Postavy vyzerajú inak, všetko je zmenené. Autor urobil v príbehu veľkú červenú čiaru, ktorá rozdeľuje komiks na dve obdobia pred a po vojne. Po prvom prečítaní som bol na pochybách, ale s tým ako som čítanie opakoval a ako pribúdali ďalšie časti som sa do toho zamiloval, najviac sa mi páči tá vidiecka a mierumilovná atmosféra, a k tomu nádych novej a desivej hrozby.
Úžasný diel od začiatku do konca. Prichádza Stefano Gaudiano a kresba sa mení druhý a posledný krát, a to na tú najlepšiu podobu. Toto nie je komiks ale fotky z reálneho života urobené ceruzkou. Úžasná kresba, výborný dej.
Výborný diel, milujem tú vidiecku atmosféru tohto čísla a to že Rick je konečne zase optimistický. Skvelé nové postavy aj konečne po nejakej dobe aj nové miesto.
Prvý diel, ktorému nedávam plný počet, ale to neznamená že bol zlý, dej sa len trochu spomalil, čo je však vzhľadom na vyvrcholenie v predošlej časti pochopiteľné.
Druhý diel nás vrhne do nového prostredia, a to päť rokov po prvej knihe. Autor nadstaví nové otázky o tom, čo sa behom tej doby stalo, a zároveň podrobnejšie preberá hlavných "upírov". Opäť tvrdím, že kniha sama osebe bola slabšia, ale celá trilógia tvorí úžasný post-apokalyptický príbeh.
Keď som si prvý krát prečítal "upíri", bál som sa že to bude nejaké klišé, ale názov je zavádzajúci. Videli ste seriál Primeval (Pravěk útočí), kde boli tie zmutované netopiere z budúcnosti? Tak to sú upíri z tohto príbehu. Kniha sama osebe bola slabšia, príliš prehnané akčné scény, autor sa bojí zabiť nejakú hlavnú postavu, na druhú stranu vytvoril veľmi pútavý svet, a veľký časový skok v úvode sa mi veľmi páčil. Celkovo mi to prišlo ako taký mix mnohých iných sci-fi príbehov, videl som tam hlavne Stephena Kinga a jeho Svedectvo, videl som tam trilógiu Silo, seriál Fear the Walking Dead a ďalšie. Ale po prečítaní celej trilógie, keď vám do seba všetko zapadne, musíte uznať, aký autor vytvoril úžasný príbeh.
Aj keď toto nie je finálny diel série, tak je môj najobľúbenejší, na rozdiel od predošlej knihy, u ktorej som sa väčšinou nudil, túto som čítal so zatajeným dychom a celý napätý. Konečne sa začalo vo veľkom riešiť tajomstvo okolo tvorcov protomolekuly a ich ničiteľov, a dianie v slnečnej sústave nabralo rýchly spád. Za mňa je toto vrchol série.
Rozhodne najlepšia z prvých šiestich kníh, konečne sa v sústave rozpútala poriadna vojna. Tentokrát sme sa pre zmenu dočkali oveľa väčšieho počtu príbehových liniek, takže sme mohli sledovať viac postáv, viac miest a viac udalostí, čo hodnotím veľmi kladne. Vyvrcholenie bolo trochu sklamaním, ale nejako to vyriešiť museli a aspoň k tomu využili tajomno okolo prstenca.
Ďalší výborný diel série, tentokrát ma najviac bavilo rozdelenie posádky, takže sme konečne videli do hlavy aj ostatným, najviac ma bavil teda Amos. A tento diel priniesol jeden z najsilnejších okamihov série, ktorý dal za vznik novému záporákovi. Táto kniha bola v seriáli spracovaná rovnako kvalitne, ale tam sa mi viac páčilo že Ashforda nechali v príbehu, zatiaľ čo tu po 3. knihe zmizol.
Zatiaľ ma každý diel bavil viac ako predchádzajúci, a u tejto knihy to nie je výnimkou. Úžasná mimozemská atmosféra, množstvo hrozieb kedy sa pokazí snáď všetko čo môže, návrat môjho obľúbeného Millera, tajomno okolo tvorcov protomolekuly a ich vrahov, a k tomu ďalšia nepríjemná ukážka toho, akí sú ľudia agresívny druh. A seriálové spracovanie tejto knihy bolo opäť na jednotku.
Druhý diel do príbehu prináša nové postavy, a už iba Chrisjen by si zaslúžila 100% :D V druhom diely je viac akcie a napätia a má to pekný spád. Ale aj v tomto prípade sa mi viac páčilo seriálové spracovanie.
Klasická zbierka poviedok, niektoré lepšie, iné horšie, ale väčšina ma bavila, najviac asi Hora. Autor znovu ukazuje rozdielnu mentalitu medzi Čínou a Amerikou.
Búrka mečov je moja najobľúbenejšia kniha série, človek žasne nad tým koľko sa tam toho stane (keď si vezmeme napríklad príbehovú linku Jona). Toľko šokujúcich zvratov pokope som dávno nevidel. Kladne hodnotím aj novú príbehovú linku Jaimeho, ktorá ma veľmi bavila. Hrúbka je pre mňa práve kladným bodom, nepáči sa mi že v slovenčine to rozdelili na dve polovice, takže preferujem českú verziu.
Druhá kniha je ešte lepšia ako prvá, dej sa zamotáva čitateľ je znovu vtiahnutý do deja. Objavujú sa nové postavy a rozvíjajú ďalšie príbehové linky. Rozhodne jedna z najlepších knižných sérií.
Veľmi zaujímavé čítanie, aj keď na niektorých miestach príliš rozťahané. Krátka kniha, ale čítal som ju dlho, napriek tomu že túto tému milujem. Myslel som si že to bude to isté ako seriál Život po lidech (Life After People), ale kniha sa zaoberá inými vecami spojenými s touto témou, takže ak ste videli seriál, kniha nie je to isté.
Krásne zakončenie jednej z najlepších sérií (a oveľa lepšieho príbehu než seriálové spracovanie). Osobne som s koncom spokojný, tá veľká udalosť pekne (a šokujúco) zakončila príbeh Ricka Grimesa. A finálny epilóg takisto hodnotím veľmi pozitívne, až na zmenu kresby, keďže posledné 193. číslo už nerobil Gaudiano ako od 20. zväzku ale opäť iba Charlie Adlard, a ja som si najviac obľúbil Gaudianovu verziu). To je ale tak jediné mínus tohto dielu.
Po dlhšej dobe nedávam plný počet bodov, ale vôbec to nebol zlý diel, dej sa len znovu spomalil aby sa postavy mohli spamätať. Najlepšia bola výprava, konečne sme po dlhej dobe preskúmali nové miesta. Dianie v Alexandrii ma až tak nebavilo, lebo sa nad ňou skláňa mrak smútku. A napokon krásne rozlúčenie s jednou úžasnou postavou.
Milujem tento diel, autor udržuje napätie, akciu a humor po celý čas. Ešte niekto je naštvaný, že Negana nezabili na konci 21. časti?
Tento diel značí veľkú absenciu Ricka (je tam len v dvoch scénach), čo značí že už viac nebude v centre diania. To však neznamená, že by tento diel bol zlý, keďže ho nahradzuje jeho syn. Nová hrozba je veľmi desivá, a nepriatelia sa objavujú na všetkých stranách. Opäť mnoho napätia a prekvapivých okamihov.