rick6410 komentáře u knih
Ak niekto nechápe, ako môže mať niekto rád Negana, po tomto čísle sa to zmení. Guvernéra sme videli iba ako maniaka a násilníka, ale tu spoznáme aj Neganovu ľudskú, humornú a rozumnú stránku. Naozaj impozantný nepriateľ.
Jeden z najlepších dielov z celého príbehu, šokujúce momenty, akcia a napätie snáď na každej strane. Čo viac si priať?
Aj keď sme stále v "nudnej" Alexandrii, dej znovu naberá na intenzite a šokuje čitateľa každou ďalšou scénou.
Dej sa znovu trochu spomalil, a dočkali sme sa hromady nových postáv. Práve to, čo postavy našli v tejto časti, je miesto, kde by väčšina iných príbehov s podobnou témou skončila, ale autor chcel ukázať aj to, čo by nasledovalo. Takže aj keď od začiatku išlo hlavne o príbeh živých, hrozba mŕtvych bola neustále prítomná. Postavy si však už tak zvykli, že sa ich viac neboja, oveľa väčšie obavy im robí normálny život.
Ďalší skvelý diel, ktorý čitateľa udržuje v neustálom napätí a strachu o jeho obľúbené postavy. Znovu je nám ukázané, že živí sú oveľa väčšia hrozba než mŕtvi.
Dej znovu naberá na obrátkach, autor znovu ukazuje, aký je svet ktorý vytvoril krutý a nebezpečný, a navyše preskúmame do hĺbky psychiku niektorých postáv.
Tento diel je jedným z najlepších z celej série, a za mňa rozhodne aj najbrutálnejší. Autor sa s nikým nemazná a kosí postavy hlava nehlava, a naozaj nikto nie je v bezpečí.
Aj keď tento diel na pár scén zvoľní tempo, stále je v ňom hromada napínavých a akčných scén, ktoré čitateľa znovu a znovu šokujú a donútia ho strachovať sa o jeho obľúbené postavy. Tichom by som to rozhodne nenazval. A tá ponurá atmosféra väznice, ktorá je zároveň ich domovom, je nezabudnuteľná.
Ďalší napínavý diel, ktorý čitateľa nenechá ani na chvíľu vydýchnuť. Autor znovu dokazuje, že sa neštíti vôbec ničoho, a to naozaj extrémnym spôsobom.
Príbeh sa posúva ďalej k novej hrozbe, ktorá je ešte väčšia než živí mŕtvi. Autor znovu ukazuje, že sa nebojí urobiť čokoľvek, aby čitateľa šokoval a udržal ho v napätí.
Príbeh pokračuje v krásnej zasneženej atmosfére. Kresba sa mení, Charlie Adlard ju má jednoduchšiu a s menším počtom detailov, ale na rozdiel od kresby Tonyho Moorea, ktorá vyzerala ako klasický komiks, táto oveľa viac pripomína "skutočný svet". Dej je znovu napínavý s množstvom nečakaných zvratov a rýchlym spádom.
V istých častiach možno trochu zdĺhavé, ale inak to bola paráda. Kniha sa odohráva 20 rokov po predošlej časti, čo nás znovu uvrhne do úplne nového prostredia, vidíme, ako sa postavy za tie roky zmenili, a to sa mi veľmi páči. Nevidíme len činy postáv, ale aj ich následky o mnoho rokov neskôr. Ľudia si mysleli, že už sú za vodou, ale posledný "upír" medzitým pripravoval svoju pomstu. Kladne hodnotím záver, ktorý sa mi vo všetkých ohľadoch veľmi páčil, a hlavne ten epilóg tomu dodal čerešničku. Táto trilógia je pre mňa zvláštna tým, že každý diel sám osebe mi prišiel slabší a trochu nudnejší, ale trilógia ako celok je úžasná.
Krásne zakončenie jednej z najlepších sérií, aké som kedy čítal. Osobne som veľmi spokojný s vysvetlením všetkých záhad aj s výsledkom, ako to celé dopadlo. Ale najlepšia kniha pre mňa zostáva predchádzajúci ôsmy diel.
Pre mňa najslabší diel série, časový skok bol podľa mňa skvelý krok, a úvod knihy a záver boli úžasné, ale všetko medzi tým, celý stred knihy, bol pre mňa hrozná nuda kde sa stále dookola riešilo čo budú robiť a ako to majú urobiť.
Tretí diel ma bavil ešte viac ako prvé dva, napätie a akcia od začiatku do konca, a k tomu tajomno okolo prstenca. Znovu sa mi ale seriálové spracovanie páčilo trochu viac.
Toto bola proste úžasná kniha, už dávno ma niečo tak nebavilo. Autor vymyslel úžasný príbeh, a opiera sa o vedecké poznatky. Znovu krásne ukazuje rozdielnu mentalitu medzi Amerikou a Čínou.
Ďalší skvelý diel, opäť trochu pomalší, aby sa postavy spamätali a pripravili na ďalšie boje, tentokrát však z pohľadu inej skupiny postáv. Ku koncu sa dej vyrovná s predošlou knihou a potom koniec a čakanie viac než 10 rokov! :D Tak ako u trojky, aj tu dávam prednosť českej verzii, lebo je to jedna veľká kniha a nie rozdelená na dve časti ako v slovenčine, čo mi vadí. Inak nemám žiadne výhrady.
Dej sa trochu spomaľuje, aby si postavy mohli oddýchnuť a pripraviť sa k novému boju, povedal by som že najslabšia časť série, ale stále skvelá. Dej sa rozširuje o množstvo nových miest, postáv a príbehových liniek, a to je opäť kladným bodom.
Búrka mečov (myslené ako celok) je moja najobľúbenejšia kniha série, človek žasne nad tým koľko sa tam toho stane (keď si vezmeme napríklad príbehovú linku Jona). Toľko šokujúcich zvratov pokope som dávno nevidel. Kladne hodnotím aj novú príbehovú linku Jaimeho, ktorá ma veľmi bavila. Jediným mínusom je pre mňa rozdelenie knihy na dve časti v slovenčine, preferujem českú verziu kde je to jedna veľká kniha tak ako v origináli.
Milujem túto knihu, tú pochmúrnu atmosféru, to napätie a zvraty, a to šokujúce zakončenie, ktoré som vôbec nečakal. Každému novému čitateľovi však treba pripomenúť, že toto je príbeh komiksového Guvernéra, nie seriálového.