roman9739 komentáře u knih
Ačkoliv byla kniha publikována v roce 1759, mnoho z jejích témat a postřehů je platných i dnes, o 258 let později:)
Skvělá kniha o tom, že každá ideologie má své světlé i temné stránky. Musel jsem si po prvních dvou dílech dát na chvíli pauzu, ale zaručeně se k třetímu, a poslednímu dílu vrátím.
Jsem přesvědčen o tom, že se význam této knihy poněkud přeceňuje, neboť jsem po přečtení nenabyl dojmu, že se jedná o něco vrcholného.
Řekl bych, že ony zvraty v ději, které kde kdo opěvuje, jsou pouze násilnými zásahy autora do toku příběhu spějícího k poněkud zvláštnímu konci.
Že "obyčejný" člověk bez charakteru nakonec zhyne na silnici, když jeho "obyčejné" auto nahání "obyčejné" letadlo, neposunuje jeho odkaz ani o píď.
Nutno ale říct, že je kniha napsána poutavě a obsahuje zajímavé pasáže; například ta o náboženství a kostelech je velice působivá.
Není to lehká kniha, člověk se k ní zpočátku musí až nutit, ale když překousne poněkud těžký začátek (přece jen je to prvotina) kniha, tudíž autor, Vás odmění brilantní, kousavou satirou.
Yossarian rules! Vedle Švejka a poručíka Goodbodyho nesmrtelná postava válečné komiky.
Tragikomická chuťovka slupnutá za jediný den.