Ryan komentáře u knih
Jestli Vězeň z Azkabanu je milníkem filmové série, Ohnivý pohár je milníkem té knižní. Je to první díl, jenž obsahově přesahuje hranice celovečerního filmu, což dohnalo filmaře ke značnému škrtání. Také je to díl, kde Harry zažije první pubertální pobláznění a kde se stane klíčová věc pro zbytek série a totiž, že se nám vrátí Mr. Big Nose Voldy. Za zmínku stojí také to, že poprvé HP končí poměrně výrazným antihappyendem. Krom úspěšného návratu Voldyho je tu smrt Diggoryho. To sice není postava, jehož smrt by mnou nějak otřásla, avšak je to poprvé, kdy zemře taky nějakej ten good guy. Že si Harry zázračně zachrání život pak nějak v tom smutečním závěru zapadne do pozadí. Dále turnaj tří kouzelníků byl rozhodně dobrý nápad, přinesl oživení především v řadě nových postav a vnesl do příběhu konflikt mezi soutěživostí a bojem o holý život. No a na závěr, je to první díl, kde kniha poráží film. To škrtání je zlo a Newell není Cuaron.
Tajemná komnata je považována za nejslabší díl, protože je jedním z těch dětských dílů a Kámen mudrců byl první. Mě se četla o něco líp, než Kámen mudrců. Pořád je to hodně pohádkové, ale oproti předešlému dílu přece jen trochu přituhlo. Hodně se mi líbilo Doupě. Lockhart Harrymu dodal více humoru, Bazilišek více strachu. Srovnání s filmem vychází tak na remízu, protože film jí velmi kvalitně a hlavně velmi věrně opisuje. I přes značné kritiky, podle mě Columbus dokázal vymačkat z těch dvou sotva tříset-stránkových knih maximum a značně tím pomohl Rowlingové udělat z HP tak silnou komerční značku.