severnizare severnizare komentáře u knih

Vinnetou I Vinnetou I Karel May

Jako vetsina z me generace jsem Vinnetoua nejprv videla ve filmu a pak teprve jsem cetla knihy. Za svou fascinaci temito pribehy( prvni jsem videla jako devitileta) teda vdecim spis nez Karlu Mayovi filmu, konkretne pak Lexu Barkerovi a predevsim nezapomenutelnemu Pierru Briceovi. Bez tech dvou by zrejme byly pribehy Karla Maye davno zapomenute. Co se tyce knih, myslim, ze to neustale zduraznovani, ze jde o okrajovou literaturu, ze nema umeleckou hodnotu, ze pribehy a prostredi jsou nerealne a pod. je uplne zcestne a vubec tu nema misto. Proc? Nelze prece hodnotit z hlediska autenticity ci estetiky pribehy, ze kterych se cele generace lidi ucili cestnosti, toleranci, smyslu pro spravedlnost a schopnosti odpoustet. A je uplne jedno, jestli mel autor puvodne na mysli neco zcela jineho. Nalepku knih, ktere uci mladez moralce formou, ktera je jim blizka a pochopitelna, uz temto pribehum nikdo nevezme. A to je moc dobre.

17.09.2015

Krásná zajatkyně Krásná zajatkyně Kathleen E. Woodiwiss

Uzasna kniha a skvele antidepresivum. Vzdy mi zvedne naladu. Postava Elise je nejlepsi zenskou postavou u teto autorky a jednou z najlepsich v literature vubec. Docela snadno si ji muzeme predtavit i mezi nami. Odvaha, jiskra, skvely smysl pro humor...pan markyz to ma od prvniho okamziku hooooodne tezke.

19.08.2015