šmudlík šmudlík komentáře u knih

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Knih s tématikou 2. Světové války bylo napsáno již mnoho a některé se opakují. Tento příběh mě opravdu zaujal svou originalitou. Líbí se mi vsuvky myšlenek z pohledu Smrti.
Postavu Liesel a její náhradní rodiny jsem si zamilovala a čekala jsem, jak se buse vyvíjet přátelství mezi Liesel a Saukerl Rudym. Ukázka toho, jak lidé dokáží vnímat svět kolem sebe i krásně navzdory těžkým časům.

28.08.2021 4 z 5

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Moje první seznámení se Zeměplochou a doufám, že ne poslední. O fantazii není nouze, i když musím přiznat, že jsem se místy ztrácela v popisu Zeměplochy apod. Ale kniha má svůj půvab a doufám, že v další díly úvodní Barvu kouzel ještě předčí. Nejvíce mě bavila Truhla z hruškovníku.

06.08.2019 4 z 5

Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči Jostein Gaarder

Knihu jsem našla náhodou v knihovničce a je boží!! Zřejmě má být určena pro náctileté, ale myslím, že dospělí se v ní také najdou. Má krásnou hloubku, je romantická, smutná a okouzlující. Hodně na mě zapůsobila, i když jsem to vůbec nečekala.

11.01.2020 5 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Oddechovka, vtipná, milá a zároveň se sem tam člověk zamyslí nad životem.
S hlavní hrdinkou jsem velmi sympatizovala a celkově na mě kniha působila velmi dobře. Možná i proto, že jsem neměla vysoké očekávání. Pokud máte náladu na relax, humor a zároveň chcete knihu zhltnout na jeden nádech, je tato kniha určitě správnou volbou.

17.05.2022 4 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Velice oddechové čtení. Nejdříve jsem začala číst příběh Veroniky, myslím, že opačně by mě to asi odradilo. Ale na každém z příběhů jsem si našla něco, co mě zaujalo a nakonec jsem se do příběhů s chutí začetla.
Místy mi přijde styl psaní jednoduchý i nereálný. Ale nápad určitě dobrý. :)

30.10.2021 2 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Příjemná, hezky napsaná knížka. Místy úsměvná, místy zaskočí. Pěkné čtení na relax.

15.03.2014 3 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Nebyla jsem si jistá, jestli se do téhle knížky pouštět, válečná tématika = nic pro mě, ale mile mě překvapila. Knížka je psána z emocí a myšlenek vojáků k válce a to pro mě bylo zajímavé. Přečetla jsem ji rychle a celou dobu jsem doufala, že nejlepší kamarádi přežijí. Ale bohužel. Bylo děsné číst některé stránky, například utrpení koní, ... . Je to příběh, který zamrazí, hlavně když si uvědomíte, že autor psal ze svých zkušeností a vzpomínek.
Mladí kluci, kteří se tváří a snaží se být k válce a boji lhostejní, proto aby přežili, aby se nezhroutili z toho všeho utrpení.
Nelituji, že jsem si knížku vybrala a koupila.

23.02.2013 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Na to, že mě poezie moc nebaví, tak Erbena mám ráda, už jen proto, že se dají dobře pochopit.

Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu Betty Mahmoody

Naprosto strhující knížka, která se hodně líbila. Kloubouk dolu k hrdince, která musela sebrat tolik sil a už jen to, že je mnoho takových příběhů ve skutečnosti, ...

24.01.2013 5 z 5

Ilustrovaný muž Ilustrovaný muž Ray Bradbury (p)

Dechberoucí povídky, které neubývají na aktuálnosti. Již jsem četla dříve několik povídek samostatně a nyní jsem dostala do ruky knihu, kde mě překvapil už jen prolog o ilustrovaném muži.
Obdivuji autorovu představivost, v roce 1951 přemýšlet tímto způsobem o vesmíru a technologie je fascinující.
Pokud bych měla vyzdvihnout některé povídky, budou to určitě: Savana, Liška a les, Dlouhý déšť a Nultá hodina.

10.01.2022 5 z 5

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Dle mého nazárou jedna z těch lepších "Kingovek". Moc se mi líbila, četla jsem s napětím a líbilo se mi vykreslení spousty postav z městečka.

27.12.2018 4 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Další díl opět nezklamal a s chutí se těším na další. Chybělo mi zde však více děje s Geraltem a také bych na můj vkus ubrala válečné intriky králů, u kterých jsem se trochu ztrácela.

21.08.2018 3 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Knížka nebyla špatná, ale na to jak se drží knihy tohoto autora na nejvyšších místech v žebříčkách knih, mě docela zklamala.

27.12.2014 2 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Není to typická hororová knížka, ale přesto pro mě byla dost napínavá. Ze začátku to byl záměr vtáhnout čtenáře do děje pohodovou rodinkou, a potom přichází napětí. Dost na mě zapůsobilo přemýšlení o smrti, které se v knížce objevuje, donutilo mě, se nad tímto tématem zamyslet.
Pro mě naprosto skvělá "Kingovka".

28.07.2014 5 z 5

Těžká hodina Těžká hodina Jiří Wolker

Básně se daly pochopit a některé byly dost povedené, nejlepší byli o lítosti vojáků, motivy lásky ... nejvíce se mi líbila Balada o nenarozeném dítěti.

21.07.2013 3 z 5

Láska je jen slovo Láska je jen slovo Johannes Mario Simmel

Právě jsem dočetla. Přečetla bych ji během 2 dní, kdybych na to měla čas. Ani nevím, co o tom napsat, ... krásná kniha, plná napětí, očekávání, pocitů, souznění s postavami, ...
. Ani v jednu chvíli jsem nečekala, ze příběh skončí tak jak skončil, i když od začátku víme, že Oliver zemře (prvních pár stránek je psáno nádherně). Čekala jsem podraz od Lorda, od Lea, Hansiho, ale ne tento konec. Úplně me knížka chytla a to jsem si myslela, že to bude nějaký sladce zamilovaný román jako sposta. Líbil se mi i popis doby a osudy chlapů z internátu, protože to nebylo jen o lásce Olivera a Vereny. Dobré byly také texty v angličtině. I když musím přiznat, že vydírání, špehování a různé náhody mi přišli až noc náhodné, bylo jich moc. Abych zakončila komentář, všem doporučuji, zamyslíte se a třeba i trochu pobrečíte.

23.05.2013 5 z 5

Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor Johanna Spyri

jedna z oblíbených knih dětství

14.02.2013 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Právě dočteno. Úžasná, nikdy jsem si nemyslela, že se mi tahle kniha tolik zalíbí. Krásný příběh, dokázala jsem si to celé skvěle představit a navíc hezký způsob psaní. Autor přímo komunikuje se čtenářem. Nejvíce se mi líbili části s hádankama.Všem kdo mají řádi fantasy doporučuji.

10.02.2013 5 z 5

Modrý adept Modrý adept Piers Anthony

Tato kniha se mi velmi líbila, a to hlavně pro svůj originální a napínavý příběh. Všem kdo mají rádi fantasy ji dopuručuji.

04.02.2013 4 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Jako malá byla jedna z mých nejoblíbenějších.