Snílek1980 Snílek1980 komentáře u knih

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Nádherná knížka. Já ji poslouchala úžasně načtenou moc příjemným hlasem. Byl to výlet do pro mě ne moc známého světa čínských žen před nástupem komunismu, který se ovšem chvílemi zatraceně těžko poslouchal. Hlavně pokud se týkalo lámání chodidel malých děvčátek. To byla opravdu síla, kdy jsem cítila v první řadě vztek. Ovšem stálo za to zatnout zuby a v poslechu vydržet. Příběh se za to bohatě odměnil.

10.09.2024 5 z 5

Dáma v modrém Dáma v modrém Naďa Horáková

Od autorky znám zatím jenom detektivky historické. Tahle knížka pro mě byl krok do neznáma. Vyplatil se. Při čtení jsem se bavila, tempo svižně ubíhalo a jak pravý anotace, nic nebylo takové, jak se zpočátku zdálo. Protože ačkoli je hlavní hrdina, mladý hrabě Valerián, sympaťák, ve skutečnosti tahají v tomto příběhu za nitky ženy. A to i takové, do kterých byste to neřekli.

06.09.2024 5 z 5

Kluk s bolestivým tetováním Kluk s bolestivým tetováním Josh Lanyon

Tuhle sérii si vždycky ráda přečtu. Baví mě vztah mezi oběma hlavními protagonisty, stejně jako pohodová atmosféra knížky, kterou nezkazí ani nějaká ta vraždička. Souhlasím s komentáři níže, že Kit je občas na ránu, ale asi už jsem si na to jeho fňukání a věčnou nejistotu ohledně vztahů zvykla, protože ho začínám mít docela ráda. Samozřejmě JX, to je úplně jiná liga. Nádherný chlap a dokonalý partner. Hm... takže se možná Holmesovi ani tak nedivím, že je ohledně jeho lásky nesvůj. Každopádně jsem se při čtení skvěle bavila a taky hodně smála. Už se moc těším na pokračování.

03.09.2024 5 z 5

Zázračný medailon Zázračný medailon Zuzana Koubková

Další skvělý díl, který mě moc bavil. Zdíka jsem si oblíbila navzdory, nebo možná kvůli, jeho slabostem. Byla radost prožívat s ním další dobrodružné a notně nebezpečné pátrání.

19.08.2024 5 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Knížku jsem poslouchala v audio podobě, což můžu jedině doporučit. Ačkoli jsem neměla nijak velká očekávání, jsem nadšená. Často jsem se smála, někdy jsem až slzela a občas ty slzy nebyly od smíchu. Autor moc krásně a s vtipem, ale zároveň citlivě, popsal soužití dvou kluků na zámku, který se snaží zachránit z trosek. Doporučuji ke čtení, knížka vám rozhodně vylepší náladu.

15.08.2024 5 z 5

Zlatá růže Zlatá růže Zuzana Koubková

(SPOILER) Opět jsem se moc pobavila. Připadá mi, že příběhy jsou s každým dalším dílem lepší a lepší. Tentokrát vyšetřoval Zdík opravdu otřesný zločin. Pátrání bylo napínavé. Navíc došlo k odhalení Zdislavova původu. Bohužel stálo vyšetřování zločinu život jednu moc sympatickou postavu, ale i tak už se těším na další díl.

Věra, Nika a sedm babiček Věra, Nika a sedm babiček Ivona Březinová

Pěkná knížka pro děti, která pobavila a zahřála u srdce i mě, přestože už dávno dítětem nejsem. Určitě je to moc fajn příběh pro malé čtenáře. Vysvětlí jim i některé věci, se kterými se asi nesetkají každý den.

Velekněžka - léčba Římem Velekněžka - léčba Římem Jaromíra Slezáková

Román zasvěceně vypráví o římské republice z dob Caesarova mládí. Mimochodem, vojevůdce neukazuje v právě nejlepším světle. To hlavní hrdinka, vestálka Elmíra, je mnohem sympatičtější. Inteligentní cizinka, která chce být víc než jen kněžkou cizího kultu. Má v plánu stát se lékařkou, i když je to v té době povolání pro ženu nezvyklé.
Moc se mi líbil náhled do soukromých životů nejen římských žen, stejně jako popis různých náboženských ceremoniálů. Knížka přesně ukazuje tvrdost a bezcitnost tehdejšího Říma, v němž prosperovali jenom ti nejsilnější a s nejostřejšími lokty, samozřejmě pokud to byli muži.

Zabitý před klášterem Zabitý před klášterem Zuzana Koubková

Tenhle díl se mi zatím líbil asi úplně nejvíc. Zdík byl ve své zakázané zamilovanosti roztomilý a jeho milá se zdá jako správná ženská. Opravdu bych jim přála, aby jim to spolu vyšlo. I když jak by to Zdislav jako řádový bratr udělal...

11.08.2024 5 z 5

Tajemství sedmi ještěrek Tajemství sedmi ještěrek Veronika Černucká

Bavila jsem se. Svým způsobem mi to připomínalo spíš parodii na klasické detektivky, ale vlastně to nebylo na škodu. Hrdinka je lehce egoistická superžena, ale stejně si v průběhu čtení získala moje sympatie. Příběh rychle postupoval vpřed, nikdo se tam s ničím nepáral (ani s vražděním). Navíc jsem často byla překvapovaná a nejvíc mě dorazila poslední věta. Takže ano, s radostí se vrhnu na další díl.

06.08.2024 4 z 5

Brněnské Židovky Brněnské Židovky Naďa Horáková

Tuhle detektivní sérii mám moc ráda. Ani tentokrát jsem s ní nesáhla vedle. Baví mě, jak autorka barevně a přitom erudovaně popisuje tehdejší život ve středověkém Brně. Obzvlášť to, že se zaměřuje na ženy. Většina postav mi byla sympatická a držela jsem jim palce. Naštěstí ne všichni dopadli špatně. Opravdu krásné počtení.

25.07.2024 5 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Přiznávám, že jsem k téhle knížce měla zpočátku nedůvěru. Na mě kolem ní bylo až moc velké pozdvižení. Kdyby ji u nás v knihovně neměli v audiopodobě, asi bych po ní nesáhla. Jenže... bych o hodně přišla. Čtvrté křídlo je totiž úžasné. Hlavní hrdinka si mě získala hned na prvních stránkách, a ti její draci... miluju je. Navíc byl děj akční, napínavý a žhavé scény mi tam vyloženě sedly. Ačkoli byl hrdinčin idol typický zlobivý chlapec, nenechala se sebou zametat a hlavně v intimních chvílích se oba chovali zodpovědně a dospěle. Jsem z knížky nadšená a její poslech jsem si užila.

24.07.2024 5 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Napínavá a zároveň pohodová detektivka z vesnického prostředí. Moc se mi líbily skvěle vykreslené lidské charaktery, stejně jako sympatický policista Bergman.

13.07.2024 5 z 5

Jak se vaří netopýři Jak se vaří netopýři Marie Rejfová

Ráda bych napsala, že bych s neodolatelně trhlou učitelkou Josefínou jela kamkoli, ale asi bych na takový výlet nesebrala odvahu. Kam se totiž tahle ženská vrtne, tam se stane zločin. A proto je tak úžasně zábavné o ní číst. Zvlášť když na dovolenou za Josefínou a Tvrdíkem dorazí i komisařova nepříjemná rodinka. To už pro mě byla vyloženě slast. A jednohubka s Miroslavou představovala třešničku na dortu skvělého příběhu.

12.07.2024 5 z 5

Když se vosy vyrojí Když se vosy vyrojí Marie Rejfová

Tyhle knížky prostě nezklamou. Z tohoto dílu sice dýchá pohoda horkých letních dnů, ale zločin si Josefínu najde i na kurzu malování pod zřícenou hradu. Moc mě bavili lidé soustředění na statku, z nichž někteří by zasloužili pár za uši. Samozřejmě nechyběl ani komisař Tvrdík a tentokrát se na scéně objevila i jeho pubertální dcera. Prostě skvělá, pohodová detektivka, kterou si člověk musí zamilovat.

10.07.2024 5 z 5

Každopádně láska Každopádně láska R. J. Scott

Je to krátké, úderné a jde to rovnou na věc. Klasická romantická komedie. Být hlavní hrdinové hetero, asi by mě moc neoslnila. Jelikož šlo ale o dva gaye, líbila se mi moc. Vánoční zamilovaný příběh, který vám zaručeně zvedne náladu.

09.07.2024 5 z 5

Vlčí píseň Vlčí píseň TJ Klune (p)

Moc krásná knížka. O vlkodlacích jsem jich moc nečetla, ale tahle mi učarovala. Strašně se mi líbilo, jak se lidé a vlci ve smečce neustále dotýkali, jak moc byli kontaktní. Tolik citu a intimity, prosté erotiky, se v knížkách běžně nevidí. Ox a jeho vztahy s Bennettovou smečkou mě okouzlily. O jeho lásce k Joeovi nemluvě. Prostě krásný příběh plný citu.

08.07.2024 5 z 5

Kočka myši nenechá Kočka myši nenechá Marie Rejfová

Další z úžasných dobrodružství svérázné Josefíny. Bavila jsem se jako vždycky. Na jednu stranu jsem byla zvědavá, kdo zločin v pivovaru spáchal, na druhou stranu jsem se děsila, že už bude knížky konec. K sympatickému Tvrdíkovi a jedinečné učitelce Josefíně přibyl ještě tvrdohlavý voříšek, který je samý průšvih úplně stejně, jako jeho panička. Tahle trojka rozhodně nezklame.

08.07.2024 5 z 5

Kdo maže, ten jede Kdo maže, ten jede Marie Rejfová

Začínám se bát, že je tahle série s Josefínou návyková. Potrhlou učitelku kreslení jsem si zamilovala a nezklamala mě ani tentokrát.

06.07.2024 5 z 5

Komu straší ve věži Komu straší ve věži Marie Rejfová

Definitivně jsem se zamilovala do Josefíny Divíškové. Ta ženská je tak správně trhlá, že není možné si ji nezamilovat. Navíc má tentokrát kolem sebe mužský harém a je to náramná legrace. Žárlivý inspektor Tvrdík je neodolatelný, stejně jako tahle detektivka z malého města. Josefína je jako droga – jakmile ji člověk zkusí, už s ní nemůže přestat.

05.07.2024 5 z 5