snupko komentáře u knih
Vtipné patálie reverenda doktora Jonesa naozaj pobavia. A to aj napriek tomu, že sú všetky postavené na podvodoch tipu mydlový Jack, "rýchlo nabyl, rychleji pozbyl." Príbehy sa odohrávajú v neprebádanej afrike v začiatkoch devätnásteho storočia, takže priestoru a možností si autor doprial habadej. Paroduje v nich kadečo, ako prezrádza výcuc hore, najčastejšie a najlepšie sa to darí z ľudskou racionalitou. :)
Rýchla novela od Kinga aka Bachmana má s filmovou verziou spoločný len názov a meno hlavného predstaviteľa plus nejaké drobnosti. Ale niet divu. Je všeobecne známe, že King na svojích skorších dielach doplácal na filmové, či televízne spracovania. Ale na druhú stranu, šťastie pre nás, že si môžeme užiť napínavý thriller trochu inak. Možno je v knihe cítiť laxný prístup a dej je príliš priamočiary , čo asi vyplýva z času, ktorý King príbehu venoval, napísaná vraj za 72hodín. To prispieva k trochu deravosti a občas nelogickom počínaní postáv a ešte k tomu v budúcnosti, no ale budiž, knižka ma bavila a to je dôležité. Odporúčam napr. do čakárne u lekára. :)
Veľmi čtivé čítanie, nevyžaduje veľa sústredenia a ľahko Vás vtiahnie do záhadných a temných viktoriánskych čias britského vidieka , aj keď je trochu na škodu, že na vykreslenie okolitej atmosféry mohol autor venovať viac času. Na druhú stranu sarkazmus, satira a vynikajúci čierny humor na Vás číha na každej stránke a hoci je dej predvidateľný, nenudí ani chvíľu. Takže "presatana" prečítajte si to čím skôr, kým máte dušu, teda nech máte pokoj na duši. :)
Zlepšenie oproti kukučke, príbeh pôsobí drsnejšie, ale predsa je to len priemerná detektívka. Rowlingová aspoň nerobí hanbu svojmu menu, ale svojmu alter egu. :)
Môže vás odradiť štýl písania,dokonca niekto môže mať z toho hokej, ale ak sa trpezlivo a v pokoji sústredíte, tak sa prelúsknete ku podarenej vojenskej satire. Možno sa oplatí za tým pozrieť aj film a vyplniť nepodchytené miesta.
Priemerná a skôr romantická,či úsmevná zbierka poviedok, no neoznačil by som ju ako úplne k zabudnutiu vhodnú. Skôr ako milú. Napríklad Mama Perkinsová... ruksak.
S Keplerovkami to ide z kopca, ale určite tým paradoxne podchytávajú širšie masy čitateľov a o to predsa pri bestsellerov ide, pravda? Oceňujem šikovnú náväznosť na predchádzajúce časti. Takisto cit pre napätie a akciu sa knihe nedá uprieť, ale tam to končí. Švédska polícia sa správa ako v škôlke, keď sa deti hrajú na policajtov a Joona im je bohom, ktorý však takisto tápe ako slepý v kine. A pritom veľa situácii bolo tak jasných, že aj ja laik krimi čitateľ, som vedel odkiaľ fúka vietor, teda piesok..Takže čítanie hodnotím ako pričasto úsmevné, nereálne, naivné, priehľadné a nelogické ako keď sa v horroroch uteká hore po schodoch. Nechcem nikoho odrádzať, asi teda zväčša fanúšičky Keplera, ale na Nesba Kepler proste nemá a pocit, že predchádzajúce diely boli viac záhadné a prepracovanejšie ostáva.
Príbeh plný dobrodružstva vhodný pre milovníkov Karla Maya a paperbackových románov a odpočinokového čítania. Postavy jednoducho vykreslené a charakterom dané od prvého momentu, buď je ten ktorý dobrý alebo zlý. Samozrejme hlavnému hrdinovi sa všetko darí a je úžasný po každej stránke až je to úsmevné a nakoniec únavné. Mám k dispozícii celú ságu, ale budem sa k nej pravdepodobne vraciať po prestávkach, predsa som už z tipovo takýchto kníh vyrástol.
Priznávam, že nenápadný fantasy pokus od protinožcov na mňa zapôsobil, no nie až tak ako som dúfal. Plusy ako neočitané prostredie a mágia, zaujímavé postavy a jedna veľmi nebezpečná zbraň. Veľkým mínusom je akási obsahová nevyrovnanosť a takisto humor pokrivkáva, akoby si autor nebol istý, ktorou cestou sa pobrať, či vážnou alebo sebaparodujúcou. Škoda. kniha ma proste nedokázala prišpendliť, aj keď potenciál je nezmazatelný. Ešte skúsim pokračovanie, aj keď po ňom vidím stopku, keďže ďalšie časti v češtine nevyšli.
O chlp, teda o hviezdu, lepšie ako prvý diel. Je pozoruhodné, ako Correia vo svojich knihách šikovne využíva, ale aj prekrúca všeobecne známe postavy z horrorov a fantastiky, doplnené cestovaním v čase, dimenziami. Jasné, poviete si, dnes to robí kde kdo, či už v knihách, komixoch a vo filme. No Correia to podáva, tým ľahkým spôsobom, ktorý sa nehrá na nič vážne a chce hlavne pobaviť. Jeho knihy sú prepchaté hláškami, že si ich človek ani nemôže zapamätať a keď sa v tomto diely k hláškovaniu pridáva aj agent Franks, tak to už je čo povedať. Ďalej musím uznať, že ja ako pacifista, som si celkom slušne obohatil znalostí zbraní, strieľa sa tu doslova zo všetkého, čo mu asi neprivádza veľa čitateliek, keď sa nad tým tak zamyslím. Každopádne, čo sa týka hrubostí, neslušností, atď Correia je predsa len slabší odvar opoti takému Františkovi Kotletovi, to už je teda fakt hustej nářez. :)
Po tunajšom vysokom hodnotení som ani nepomyslel na to, že môžem byť sklamaný. A pozrimeže, som a jak. Chlácholím sa tým, že je séria určená pre mladšie publikum, ale to sú aj iné a sú viac čitateľné. Predvidateľnosť a hlavne naivita srší z každej stránky, no hrôza, dialógy ako podľa šablóny už toľkokrát čítané, žiadne prekvapenia, či nečakané zvraty. Milujem príbehy o putovaní alebo o prerode chlapca v muža, ktorý hraje významnú úlohu v miestnej alternatívnej krajine, ale tento je veľmi kostrbatý, respektíve písaný zbrkle, veci sa dejú rýchlo, len aby sa to nejako previazalo a pasovalo, bez žiadnej atmosféry. Často som sa blahosklonne pousmieval, chýba mi tam vážnosť a uveriteľnosť, vtiahnutie čitateľa do príbehu, čo priznávam sa dialo prvú polovicu, ale potom už len dole vodou a viete ako to znie, keď hučí vodopád. Rezultát? Príbeh a nápad sľubný, prevedenie na prd, napr. Eragon, Eldest atď mi príde tisícX lepšie napísané a vykreslené, to ani nehovorím o kronike kráľovraha. No ešte nezahadzujem flintu, púšťam sa do pokračovania a skúsim ubrať z nárokov.
Terry Pratchett sa "zeměplošské" škrupiny už nikdy nezbaví, to je jasné každému. Na druhú stranu, ten kto si niečo o ňom prečítal vie, že by to ani živý, či mŕtvy nechcel. Na tretiu stranu, ľudia sú na niečo zvyknutí a tak len s nevôľou skúšajú iný kabát a hlavne porovnávajú.
Vynikajúci autor sa tentoraz, zo svojho sveta premiestnil do našeho, konkrétne londýn cca 1850 a sleduje fiktívne lapálie mladého Filutu, ktorému sekundujú historicky overené postavy. :) Kniha pobavila a ďakujem dvornému prekladateľovi Janů Kantůrkovi, bez ktorého by bola zábava podstatne na nižšej úrovni.
Začiatok fajn, vtipné, od menej ako polovice už len závod v tom, ktoré meno bude lepšie zkockovatené.
Komentujem knihu s odstupom casu a spadá do môjho obdobia, keď som sa venoval dobrodružnej literatúry ako sú indiánky,kovbojky,tarzanovky, verneovky a podobne. Dialo sa to, keď som mal od 8-16 rokov a odprašoval som poctivo otcovu knihovňu, kde som narazil na motýľa. Bol som očarený, dobrodružstvo ako remeň a samozrejme pre mňa z iného súdka, veď kto by nechcel uniknúť z väzenia a jemu sa to podarilo tuším 4x. Skvelé čítanie. odstupom rokov som sa ku knihe ešte vrátil a stále sa čítala ľahko, ale človek všakáno už dospelý, odrazu videl aj muchy, prehnanú romantiku a irelevantnosť celého príbehu. Objektívne za tri.
Odporúčam radšj prečítať http://www.databazeknih.cz/knihy/tygri-more-21842, keďže tá zbierka obsahuje všetky poviedky z tejto knihy a plus nejaké navyše. Země u západního obzoru je jedinou výnimkou, ale v konečnom dôsledku, ako tvrdí jej viacmenj autor Dave Drake: "je to od začátku do konce pastiší, ačkoli tématem a prostředí budou Howardovým fanouškum dobře známe."
Tak dúfam, že som informáciou trochu napomohol, ale samozrejme, kto nemá prístup k zbierke Tygří moře, tak nech neváha.. Pán Howard je jedným zo zakladateľov heroickej fantasy a už len pre skúsenosť, by každý fanúšik po ňom mal aspoň raz za život siahnúť.
Už klasika, ktorá určitým spôsobom ovplyvnila upírsku tématiku až dodnes, ak samozrejme odhliadneme od pre mňa stupidít typu Twilight. Nie je to najdielo od Kinga, cítiť že kniha je jednou z jeho ranných diel, ale určite stojí za prečítanie. Občas pôsobí neučesane, nesústredene a uponáhlane a dnes by asi časť z toho prepísal. Ale dobre, že to neurobil a všetci čitatelia môžu vidieť, ako sa spisovateľ vyvíja.
Kto má rád občas uletenú absurdnosť alebo humor T. Pratchetta, tak si zgustne určite aj na Ronanovi a jeho dobrodružstvách vo svete J. Bibbyho. Fantasy Škoda, že toho nenapísal viac, ale snáď tým je celá trilógia kvalitou vyrovnaná. Vrelo odporúčam a nezabudnite si pozorne preštudovať dodatky na posledných stranách kníh a vyskúšať jedinečné recepty.. a napokon dovidenia na nejakej orkskej párty.. :)
Začal som jeho poslednou novelou a je to špica. Absurdnosť a iracionalita vládne svetu presne tak, ako to mám rád. Jednu hviezdu som si ušetril na iné Bukowského klenoty.
Skvelé, už len dotlačiť niekoho nech si pohne s tretím dielom..Hudbou ticha ma neopije. :)
Myslím, že tak pútavo písané fantasy som už dlho nebaštil. Tomu sa vraví talent, keď človek napíše prvotinu takýmto štýlom. Naviac mám rád knihy, ktoré sú obsahovo o putovaní alebo sledovaní hrdinu v takmer dennodennej činností a je to prevedené s geniálnosťou typu Patrick Rothfuss.