snupko komentáře u knih
Krutá kniha, núti vás. Stále čakáte, že to už tak ďalej nejde a nič horšie sa nemôže stať, že snáď už teraz, práve teraz sa niečo zmení...
Fajne, fajne... Moja prvá serióznejšia Gaimanovka. Doteraz sa mi do rúk alebo lepšie povedané do uší ako hovorené slovo, dostali skôr jeho diela pre mládež.
Ja by som to zhodnotil tak, ze po Piesočnom mužovi sa séria vracia k priemeru, hoci spústa nelogickosti zostáva, ale zatiaľ to s Linnou ťahám ďalej.
Trojku po dlhšej dobe dotlačili až na pulty kníhkupectiev a stačilo už len zaplatil a nechať sa opäť zatiahnúť do alternátivneho a celkom slušne fungujúcehoLumleyho sveta, kde všetky upírske legendy sa stávajú skutočnosťou. O čo väčšie bolo moje prekvapenie, keď som sa v tejto časti dozvedel o pôvode týchto stvorení, ktoré dodnes sužújú spánok mladých panien. Harry Keogh je celú dobu melancholicky naladený, možno viac ako sa na nekroskopa patrí a tentokrát nedostáva toľko priestoru, čo našťastie príbehu vôbec neškodí, skôr naopak. Celkovo hodnotím knihu, ako peknú zmenu oproti prvým dvom častiam a odporúčam.
Pozor spoiler a rozčarovanie: Začiatok fajn, nájomní vrahovia, jízlivci, zombie. Povedal som si, nooo konečne dospievame. No, ale vysvetlite mi, prosím niekto toto. Ak sa v Midkemii chystáte hľadať magickú vec, protijed alebo neviem čo. V poriadku je to konkrétne Stříbrný trn(rastlina) liek pre vašu milú(milého) a predtým sa vás snažia zabiť nemrtvé potvory, ktoré sú evidentne spojené s magiou, koho si vezmete na pomoc? Správna odpoveď znie, mága Puga, ktorý je momentálne široko-ďaleko najsilneší v kraji, ako to v knihe každý omieľa. Tak prečo ho, idiot Arutha, nechá zahrabaného hľadať v spisoch a berie si babrákov a "super fintou" uniká na výpravu. Jon bon Jesus. Prenasledovateľov puštíkov spolu s copikatým temným bratrom by Pug nechal odfúknuť na druhú stranu Midkemie. Pug by tlieskol a chiméra je fuč a mnich by mohol ešte s väčším kľudom vysvetľovať počas neľútostného boja v kláštore tú obludu. To ako fakt? Hrozné, ďalej som sa ešte nedostal, ale bojujem pri Titovi.
Výborná britská záležitosť, určite sa k tomu ešte vrátim a skúsim zohnať aj iné diely o tomto neobvyklom "obchodníkovi s umením" čoby "detektívovi"? Kto má rád britský humor, miestami irelevantný až absurdný alebo zlú náladu nemal by zaváhať. Mortdecai perlí od začiatku do konca, prechytračí a preslovičkári chcene, či nechcene každého, teda okrem svojej Johanny.
Podľa mňa opäť klasický problém poviedok. To keď si človek predstaví terč a strelca, ktorý naň strieľa z rôznych vzdialeností. Párkrát trafí do čierneho, párkrát za menej bodov a občas minie cieľ. Potom už prináleží čitateľom, kto ktorú ranu kam prisúdi. Pre mňa zatiaľ 50/50, ale myslím, že sa k nim ešte neskôr vrátim.
Až na nádejný začiatok, hrozne slabučké, jednoduché, rozťahané a nezaujímavé. Kúpil som celú trilógiu o Althalusovi naraz, tak sa idem pustiť do druhej časti, snáď sa príbehovo niekam dostaneme, lebo zháňať celý takmer jeden diel spoločníkov a upozorňujem dosť nezáživným spôsobom je, čo ja viem, premrhaným časom.
Jeden zo smutných prípadov, keď prvá časť naladí a tým to končí. Vydavateľstvo Baronet nebude vydávať pokračovania kvôli malému záujmu tohoto dielu. Tak to u nás, u vás chodí. Čiže trilógia Neznáma země v orig. Terra Incognita ostane nášmu jazyku bližšie nevydaná. Ale snáď nie naveky.
Lepšie čítanie z dvojice Stáčení temného piva a Plout na vlnách podivna alebo možno bola chyba čítať to onoho času za sebou.
Niekedy mám pocit, že pri podobných antologických počinoch sa autori zbavujú šuflíkových vecí, ktorým by niekedy prospelo v šuflíku ostať.
Veľmi jednoduché, taká braková fantasy, ale kto je fanda žánru, musí aj také mať. :)
Všetko ok, krásna ilustrácia, len škoda, že je to sakramentsky drahé na tých 30 strán textu. Čo už, kúpená, prečítaná :)