stanislava7096 komentáře u knih
Je mi líto, že šlo o poslední díl trilogie. Asi budu doufat, že si to autor rozmyslí a třeba bude pokračovat. Ráda bych se s hrdiny ještě setkala. Napínavé, promyšlené, stejně jako předchozí díly.
Na začátku mi chvíli trvalo se začíst, ale jak kniha postupovala, čím dál víc jsem propadala jejímu kouzlu. Zamýšlela jsem se nad rozdílným vnímáním světa z pohledu rasy, žen, chudých, bohatých a střední třídy. Zajímavé. Poprvé jsem četla knihu od africké autorky a i to byl zážitek, vidět Afriku jejíma očima. Bavily mě věty v jazyce, který jsem skoro nedokázala přečíst, jak je tomu našemu vzdálený. Asi si budu muset od autorky najít něco dalšího. O hvězdičku méně dávám prakticky jen za slovo "jseš", které se v textu často objevovalo. Protože mě tahle rádoby spisovná forma slova "seš" nebo spisovně "jsi" vytáčela. Ale to samozřejmě není chyba autorky.
Tento díl pro mě o něco slabší než předchozí dva. I vztah hlavních hrdinů jako by stagnoval. Přesto se mi kniha četla dobře a dám si další díl. Slabší, ale ne slabé.
Mrzí mě to, ale z knihy jsem zklamaná. Dočetla jsem ji, ale nesmírně jsem se těšila na konec, který jsem tušila už od poloviny. Postavy se mi zdály ploché, jen takové načrtnuté karikatury lidí, kteří mluví ve frázích a klišé. Nedařilo se mi představit si je jako skutečné bytosti.
Mrzí mě, že série s Rebeckou končí. Na poslední díl jsem se těšila. Četl se mi jako vždy dobře, nevadilo mi pomalejší tempo ani zvláštní vyřešení případu. Prostě škoda, že už další díl nebude.
Tyto knihy mám zařazené mezi oddychové čtení, kdy se nemusím trápit složitostí postav a děje, jen se můžu nechat vtáhnout do dob dávno minulých, podaných jako romantická pohádka. A to se povedlo. Navíc si vždy po přečtení dohledávám informace o dané historické postavě z dalších zdrojů. To mě baví zábava + poučení.
(SPOILER) Dočteno...uf. Přiznávám, že posledních několik stran jsem už četla z donucení, jen abych dočetla. Přesto si myslím, že kniha je napsaná velmi dobře. Dobře se četla, jen jsem začala být unavená z neustálého chození v kruhu, které je hlavní hrdince vlastní. Přestože byl závěr napsaný tak, jak by to asi opravdu dopadlo v reálném světě, já sama bych ocenila nějaké rozuzlení, odhalení, takhle to prostě jen nijak nedopadlo. Celou dobu jsem myslela na jeden citát, už nevím, kde jsem ho slyšela: Jakmile objevíte cestu k neštěstí, neštěstí nezaváhá a vyjde vám klidně celou cestu vstříc.
Studie chaotického fungování mysli v okamžiku krize. Líbil se mi autorčin způsob práce s jazykem, slovní hříčky, spojení. Tak v polovině knihy jsem ale bohužel začala mít toho chaosu a zmatku dost. Knihu jsem dočetla, ale bez většího zážitku, což pravděpodobně souvisí hlavně se mnou, než s kvalitou knihy. Asi jsem někde jinde, než hlavní postava.
Moje oblíbená, čtu ji ráda. Přehlídka bizarních postav a jejich životů. Ne každý má prostě Vánoce z reklamy.
Ani nevím...v polovině knihy už mě to nebavilo, tak jsem si přečetla konec. Ten mě trochu zaujal, tak jsem si přečetla i zbytek, takovou formou rychločtení. Asi tyhle překombinované věci s rádoby děsivým tajemstvím nejsou nic pro mě.