Sykysan komentáře u knih
Ač se to na první přečtení nemusí zdát, tak má tato kniha velice silný spád. Začíná zlehka, ale čím více se dostáváte do děje, tím hutnější a obsáhlejší je její sdělení. Zápletka s matkou, která mele maso, dodnes rezonuje v mnohých z nás. Formativní význam výjevu kdy Fanouš telefonuje Mirkovi nemá ve světové literatuře obdoby. A nesmíme opomenout, že geniální slohové obraty doplňují sugestivní ilustrace a celkově tak podtrhují dopad jaký má dodnes tato kniha na vnímání symboliky českého jazyka. Nebojím se napsat, že Slabikář ABC je nejvýznamějším sémiotickým dílem v českých dějinách. A tak i já jásám jako Pepa, když zvolá "Mámo! Jula jela sama!".
Kniha o které si myslíte, že je středa, ale s nadšením zjišťujete, že je to neděle.
Velice povedená sonda do dětství, originální pohled na válku o Falklandy a Mitchellova nejrománovější kniha. Je to intelektuálně dobrodružné a nese si to poetiku filmů o dětech. Nejednou jsem si při čtení vzpomněl na Knoflíkovou válku nebo Bylo nás pět. Třináct měsíců se i přes počet stránek čte téměř sám, ale ne hltavým způsobem. Děj je umírněný a vyčkávající. Přidaná hodnota oproti jiným knihám "ze života dítěte"? Inteligence(lépe řečeno neinfantilnost) a úžasný suchý humor. Plný počet...četl jsem ji dvakrát a párkrát se k ní určitě ještě vrátím.
Když jsem ji četl poprvé, byla pro mě vrcholem literatury. Dnes smutně zjišťuji, že je to obyčený brak.
Neskutečně opravdový zážitek, i když vám Japonsko představí dost subjektivně. Amélie Nothomb je mistrině slohu, její větné obraty jsou neskutečně svěží a originální. Překvapí vás i její otevřenost a ochota jít s kůží na trh. Jeden z nejlepších literárních zážitků v mém životě, i když nejde o nijak těžké čtení.
Nemotorné podobenství pro rádoby geeky/nerdy, které fantasticky předstírá zábavnost. Žádná kniha ve mně nevyvolala tak smíšené pocity, jako tahle ukňouraná fanfikce na internet. Když pomineme základoškolský sloh (a úsměvný překlad), stejně z té haldy neinovativních scének nevyhrabeme ani jednu neotřelou repliku. Tohle je kniha, kvůli které je termín Mary Sue/Gary Stue stále relevantní a aktuální.
Podle mne nejlepší Shakespearova historická hra. Projev před bitvou u Azincourtu je ultimátní vyvolavač husí kůže a jedna z nejlepších věcí, kterou si můžete přečíst.
Klenot v oboru hermeneutické interpretace a obecně jeden z nejlepších světových textů zabývající se estetikou literatury.
Fascinující text a "otvírák očí". Škoda, že otevřením očí nám nijak nepomáhá, protože tak jsme naprogramovaní a nic to nezmění:-D
Dost zásadně odlišné od filmového zpracování (od kterého jsem se ke knize dostal). Obohacující a nečekaně chytré a nemilosrdné.
VELMI důležité čtení pro každého Evropana.
Parodie na brakové romány své doby se paradoxně utápí v jejich patosu. Ovšem dialektika Austenové je i tady neskutečně zábavná.
Skvělá sbírka s otřesným českým překladem.
Kniha, která mne dodnes zásadně formuje. Roberta Fulghuma považuju za přítele na celý život.
Ve své době (konkrétně mé pubertě) mi tahle kniha vystřelila mozek z hlavy. Totální nekonvenční masakr mé nevinnosti dřívkem od nanuku. Doporučuji všem, kteří hledají v záplavě trapně korektního braku o upírech pořádně špinavý brakový zážitek.
Už téměř sto let aktuální text o podstatě lidské povahy ve hře a jeden z nejlepších textů sociologie vůbec.