Talita1 komentáře u knih
Malý princ je nežné a krehké dielko, ktoré prináša ponaučenie malým aj veľkým. Oceňujem, že jednotlivé kapitoly nie sú dlhé, napriek tomu sú obsahovo veľmi hutné. Na každej planéte spoznáva princ rôzne situácie a niekedy sa nestačí sám diviť. "Prosím ťa, skroť si ma. Povedala líška. Spoznáme len tie veci, ktoré si skrotíme."
Úžasný román, ktorý prináša surovú pravdu o realite vojny z pohľadu 19. ročného mladíka. Paul Bäumer a jeho spolužiaci sa prihlásili dobrovoľne na front, netušili pritom do čoho idú... Remarque má výborný štýl, mne sa to čítalo ľahko aj keď s ťažkými pocitmi. "Sme opustení ako deti a skúsení ako starí ľudia, sme suroví a smutní a povrchní - myslím, že sme stratení."
Sezónni robotníci, bystrejší George a mentálne slabší Lennie, sa potĺkajú z farmy na farmu. Krása románu nespočíva v samotnej zápletke, ako skôr vo vykreslení jednotlivých postáv, v pohľade na ich priateľstvo i tragike Lennieho ozrutnej sily a slabého umu. Výborne sa to čítalo. Je to klasika americkej literatúry, ktorá stojí za prečítanie.
Salinger prináša hlavnú postavu Holdena, ktorý prekvapuje svojou otvorenosťou a neberie si servítku pred ústa. Dej sa odohráva niekoľko dní pred Vianocami a Holden je mladý študent, ktorému to v škole vôbec nejde. Čo mu však ide dobre, to je vyjadrenie svojich pocitov i názorov na svoje okolie. Páčila sa mi tá priamosť aj Holdenova láska k mladšej sestre. Čítalo sa to ľahko a knižka je pomerne tenká.
Tento obľúbený román od Jane Austen dýcha anglickou dobovou atmosférou. Jane a Elisabeth sú tie rozumnejšie sestry, Lýdia a Kitty zase splašené a Mary je niekde na pomedzí. V románe sledujeme náklonnosť, predsudky, tancovačky, cestovanie a samozrejme aj viaceré žiadosti o ruku. Darcy a Lisa sú jednoducho nádherná dvojica svetovej literatúry.
Nežné básne, ktoré ma nesmierne dojali. Ženské čitateľky, ktoré majú rady romantiku si prídu na svoje. "Tak poď láska, nikdy nie je neskoro ľúbiť sa odznova."
Najsmutnejší príbeh všetkých čias, ktorý zaujme snáď každú generáciu, prináša emócie. Verše o láske, ktorá nestihla rozkvitnúť. Je to dojemné čítanie a nádherný zážitok. Vďaka knižnému spracovaniu som lepšie pochopila aj filmovú verziu. Shakespeara mám rada a toto dielo rozhodne odporúčam (nielen) pre romantické duše.
Historická romanca od Jane Austen, ktorá prináša hlavnú hrdinku Catherine. Tá je pozvaná do rodinného sídla Northanger. Je to príjemné čítanie, opäť sa tam riešia vzťahy, ale to my romantičky predsa milujeme. Odporúčam aj film Northangerské opátstvo z roku 2007.
Toto Puškinove dielo mám veľmi rada. Onegin, ktorý prichádza na vidiek, sa spriatelí s Lenským. Toto priateľstvo definitívne končí, keď Onegin zvedie Oľgu. Naruší tak šťastie iných a odchádza do Petrohradu. Veľmi sa mi páčil záver, keď citlivá a múdra Tatiana mu hovorí "oddaná som druhému, naveky verná budem mu."
Francine Riversová sa inšpirovala biblickým príbehom o prorokovi Ozeášovi. Ten dostal príkaz od Boha, aby sa oženil s prostitútkou a ukázal tak na neveru vyvoleného národa. V knižnom spracovaní tak máme nábožného farmára Michaela, ktorý sa ožení z prostitútkou. Číta sa to pomerne rýchlo, nie je to nudné. Veľa dejových zvratov a romantická zápletka sú jednoznačným plusom.
Dumas ml. je dobrý rozprávač a jednoduchú zápletku o láske mladíka ku krásnej kurtizáne podáva príťažlivým štýlom. Úvod bol trochu rozvláčny, potom to už bolo lepšie. Záver tvoria zase listy milenky, ktorými vysvetľuje svoje konanie. Čítalo sa to celkom dobre.
Jane Austen nikdy nesklame. Príbeh o sebestrednej a netaktnej Emme, ktorú musí skrotiť pán Knightley, aby sa neskôr do nej zamiloval... Krásna dobová romantika a výborné sú aj vedľajšie postavy. Dobre sa to čítalo. Vydarené sú aj filmové spracovania, ktoré som videla s Gwyneth Paltrow (1996) a s Anyou Taylor-Joy (2020).
Kniha ponúka výborný prehľad o výzore, hniezdení, potrave a hlase vtáčikov. Má malý praktický formát a krásny vizuál. Jednotlivé druhy vtákov sú rozdelené do šiestich kapitol. Knižka plná zaujímavých informácií.
Román Victora Huga nás zavedie do stredovekého Paríža. Krásna Esmeralda, ktorá rozpaľuje túžbu v mužských srdciach svojím tancom. Škaredý Quasimodo a jeho osamelé srdce. A zákerný Frollo, ktorého vnútro zožiera žiarlivosť. Kniha je dosť hrubá, príbeh je často prerušovaný dlhými opismi, či úvahami. Je to rozväzlé a ku koncu som už strácala aj trpezlivosť. Príbeh je to však zaujímavý.
"Niečo mi hovorí však, že je to zlé znamenie pre dánsky štát." Dráma od Shakespeara rozhodne nenudí, treba sa síce spočiatku orientovať v postavách, ale potom si to človek už s radosťou číta. Zaujímavo sú tu navrstvené Hamletove vzťahy ku ostatným postavám: k matke, strýkovi, priateľovi Horatiovi, k Ofélii, ktorú ani neviem povedať, či naozaj miloval, alebo nie. A napokon aj k Laertovi, s ktorým neskôr bojoval v súboji. Ide o tragédiu, treba preto rátať so smutným (a doslova krvavým) koncom. Ja som videla aj filmové spracovanie tejto drámy, ktoré sa dosť verne držalo predlohy.
Zaujímavá kniha od Oscara Wildea. Maliar Basil je fascinovaný mladučkým Dorianom a jeho portrét sa stane dokonalým dielom. Dorian, ten blonďavý krásavec, sa neskôr dostáva pod zhubný vplyv lorda Henryho. Pomaly, postupne čítame o jeho skutkoch, ktoré z neho robia horšieho a horšieho človeka. Prečo sa z neho stalo monštrum? A dá sa to ešte napraviť? Kniha je písaná pútavo, udržiava napätie až do konca. Zároveň je tu pekné vykreslenie prostredia i spoločenských očakávaní. Výborný román s mnohými otáznikmi, ktoré vyvoláva.
Spisovateľ Dreiser perfektne vykresľuje hlavnú postavu, Clyda, a podmienky v akých vyrastá a dospieva. Dej má dobré tempo, ale v záverečnej tretine to už bolo akési opakovanie, toho, čo čitateľ už dávno pochopil. Napriek tomu veľmi dobrý román amerického realizmu, v ktorom Dreiser ukazuje svoje majstrovské schopnosti opisu postáv i lokácií.
Užitočná faktografická kniha o stromoch. Jednotlivé dreviny sú rozdelené do kapitol: Ihlicovité listy, Zložené listy, Jednoduché listy. Nádherný vizuál s množstvom informácií.
Grécky bájkar Ezop nechcel kritizovať zlé ľudské vlastnosti priamym a okatým spôsobom. Vypomáhal si postavičkami zo zvieracej ríše. Mňa jeho bájky bavia aj po rokoch, lebo knižka nie je určená primárne len deťom, ale aj nám dospelým.
Biblický príbeh o láske muža a ženy je nádherný. Tento obsahuje preklad Ľubomíra Feldeka, ktorý je sprevádzaný kratučkými sprievodnými textami, ktoré vysvetľujú niektoré tradície. Čítalo sa to ľahko, verše sú pekné, romantické. "Krásna je tvoja neha, nevesta a sestra moja, sladšie je tvoje láskanie než víno, tvoj olej nad balzamy vyniká a tvoje šaty majú vôňu, podobnú vôni Libanonu."