Talita1 Talita1 komentáře u knih

Skvelý život Skvelý život Danielle Steel

Tento román od Steelovej mi úplne sadol a prečítala som ho veľmi rýchlo. Známa moderátorka Blaise má nevidiacu dcéru, osamelý život, ale to všetko sa príchodom Simona razom mení. Tempo bolo výborné, bavili ma aj tie Blaisine cesty do zahraničia a Simon bol taktiež sympaťák. Bola som v napätí do poslednej chvíle. Emotívny príbeh.

15.07.2024 5 z 5

Ako v rozprávke Ako v rozprávke Danielle Steel

Celkom dobrý román, aj keď od Steelovej som už čítala aj lepšie. Hlavnou hrdinkou je mladá Camille, ktorá vyrastá v harmonickej a úspešnej vinárskej rodine. Dej sa zamotá po smrti jej matky. Trochu sa mi zdalo, že je tam veľa negativity, ale všetko sa v závere vyriešilo.

15.07.2024 4 z 5

Apartmán Apartmán Danielle Steel

Kniha opisuje príbehy štyroch mladých žien, ktoré bývajú v New Yorku v jednom apartmáne. Každá zo žien je iná, je to pestré a nenudí to. Riešia sa tu vzťahy, či už rodinné alebo partnerské a oceňujem aj napätie v niektorých kapitolách. Mám z tejto knihy výborný dojem a odporúčam.

08.07.2024 5 z 5

Čaro Čaro Danielle Steel

Pútavá kniha, ktorá navodila atmosféru Paríža od prvých stránok. Na jedinečnej Večeri v bielom sa stretávajú tisíce ľudí a autorka opísala osudy niektorých. Na začiatku som sa musela zoznámiť s viacerými postavami, ale tempo rozprávania bolo výborné a postavy pestré a zaujímavé. Úplne mi to sadlo.

08.07.2024 5 z 5

Měsíce Měsíce Karel Toman (p)

Zbierka 12 básní, ktoré sa viažu na jednotlivé mesiace v roku, prináša oslavu prírody, tradícií i sviatkov. Čítalo sa to celkom dobre a určite to nebola strata času. Za mňa ide o priemer.

08.07.2024 3 z 5

Stala sa nám láska Stala sa nám láska Ján Štrasser

Zbierka je plná nádherných básní, väčšinou ide o ľúbostnú poéziu. Čítalo sa to veľmi dobre a niektoré básne som si nalistovala aj viackrát ( báseň Medzi nami, Ja si odvykám). "Odvykám si dýchať tvoje vlasy. Odvykám si vravieť: odišla si." Určite odporúčam pre tých, čo milujú romantiku.

06.07.2024 4 z 5

Nádej z Blatnohradu Nádej z Blatnohradu Tatiana Macková

Kniha je štvrtým dielom od autorky. Tento pekný historický román sa venuje Pribinovi a jeho synovi. Pribina je už starnúce knieža, naopak Koceľ je plný mladosti a sily. Veľmi sa mi páčila tá romantická linka s Koceľom a Margarétkou. Pomerne podrobne opisuje autorka aj návštevu Cyrila a Metoda na území Veľkej Moravy. Vydarené dielo.

02.07.2024 4 z 5

Každý si nesie svoj kríž Každý si nesie svoj kríž Tatiana Macková

Tento tretí diel je opäť vydarený historický román od Tatiany Mackovej, čítalo sa to veľmi dobre.

02.07.2024 4 z 5

Delfy sú ďaleko Delfy sú ďaleko Ján Švantner

Táto zbierka básní nesie v sebe inšpiráciu prírodou, verše o plynutí času. Niektoré básne sú venované významným osobnostiam. Nečíta sa to zle, ale za mňa je to taký priemer.

25.06.2024 3 z 5

Pýcha a predsudok Pýcha a predsudok Jane Austen

Tento obľúbený román od Jane Austen dýcha anglickou dobovou atmosférou. Jane a Elisabeth sú tie rozumnejšie sestry, Lýdia a Kitty zase splašené a Mary je niekde na pomedzí. V románe sledujeme náklonnosť, predsudky, tancovačky, cestovanie a samozrejme aj viaceré žiadosti o ruku. Darcy a Lisa sú jednoducho nádherná dvojica svetovej literatúry.

25.06.2024

Tieňohra Tieňohra Tatiana Macková

Tatiana Macková vie pútavo písať historické romány s peknou romantickou zápletkou. Tentoraz sa zameriava na panovníka Pribinu v Nitrianskom kniežatstve. Samozrejme nechýbajú intrigy. Oceňujem aj dobré vykreslenie vtedajších reálií obdobia 9. storočia. Zaujímavá kniha pre milovníkov historických románov.

22.06.2024 4 z 5

Milica a knieža Milica a knieža Tatiana Macková

Kniha je historický román s prímesou romantiky. V centre pozornosti je kupec Samo, ktorý prichádza na územie Slovanov a tu sa aj veľmi rýchlo zamiluje. Veľmi dobre sa to čítalo, trochu som si aj oprášila vedomosti z dejepisu. Romantická linka bola pekne vytvorená. Knižka nebola veľmi hrubá. Odporúčam.

22.06.2024 4 z 5

Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Historická romanca od Jane Austen, ktorá prináša hlavnú hrdinku Catherine. Tá je pozvaná do rodinného sídla Northanger. Je to príjemné čítanie, opäť sa tam riešia vzťahy, ale to my romantičky predsa milujeme. Odporúčam aj film Northangerské opátstvo z roku 2007.

18.06.2024 4 z 5

Emma Emma Jane Austen

Jane Austen nikdy nesklame. Príbeh o sebestrednej a netaktnej Emme, ktorú musí skrotiť pán Knightley, aby sa neskôr do nej zamiloval... Krásna dobová romantika a výborné sú aj vedľajšie postavy. Dobre sa to čítalo. Vydarené sú aj filmové spracovania, ktoré som videla s Gwyneth Paltrow (1996) a s Anyou Taylor-Joy (2020).

18.06.2024

Ptáci Ptáci Jonathan Elphick

Kniha ponúka výborný prehľad o výzore, hniezdení, potrave a hlase vtáčikov. Má malý praktický formát a krásny vizuál. Jednotlivé druhy vtákov sú rozdelené do šiestich kapitol. Knižka plná zaujímavých informácií.

Stromy Stromy Allen J. Coombes

Užitočná faktografická kniha o stromoch. Jednotlivé dreviny sú rozdelené do kapitol: Ihlicovité listy, Zložené listy, Jednoduché listy. Nádherný vizuál s množstvom informácií.

15.06.2024 5 z 5

Všetko "naj"... o našich vtákoch Všetko "naj"... o našich vtákoch Miroslav Saniga

Svet vtáčikov ma jednoducho fascinuje a Saniga je úžasný autor, ktorý nám tento svet pútavo približuje. Už názvy kapitol sú perfektné: Najúžasnejší otec, Najusilovnejší staviteľ hniezd, S najveselším výzorom,...Kniha obsahuje veľa informácií a tiež aj zábavné historky.

O prírode veselo i vážne O prírode veselo i vážne Miroslav Saniga

Milujem Sanigove knihy a táto je tiež výborná. Autor má dar pútavo písať, pridáva rôzne zážitky a veselé príhody. Kto má rád prírodu, ten nech neváha a začíta sa!

15.06.2024 5 z 5

Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

Toto Puškinove dielo mám veľmi rada. Onegin, ktorý prichádza na vidiek, sa spriatelí s Lenským. Toto priateľstvo definitívne končí, keď Onegin zvedie Oľgu. Naruší tak šťastie iných a odchádza do Petrohradu. Veľmi sa mi páčil záver, keď citlivá a múdra Tatiana mu hovorí "oddaná som druhému, naveky verná budem mu."

13.06.2024 4 z 5

Láskou ji nespoutáš Láskou ji nespoutáš Atticus (p)

Nežné básne, ktoré ma nesmierne dojali. Ženské čitateľky, ktoré majú rady romantiku si prídu na svoje. "Tak poď láska, nikdy nie je neskoro ľúbiť sa odznova."

13.06.2024 5 z 5