Ťapulka Ťapulka komentáře u knih

Čtyřverší Čtyřverší Jiří Žáček

Kniha plná zamyšlení nad životem a tím vším, co přináší i odnáší. Kniha plná krásné hry se slovy a s city čtenáře. Kniha plná pohlazení i utírání slz. Prostě nádherná kniha!!!!

... Smrt příliš zlevnila. A život příliš podražil. ...
... Dítě se učí odcházet a dospělý se celý život vrací. ...

18.04.2019 5 z 5

Když Když Rudyard Kipling

Silně mě zasáhla tato báseň! Její dojímavý začátek, její překrásné ilustrace a její hluboký a tak citlivý obsah! Tohle je lepší než desatero! Budu ji ctít jako ctím Malého prince.

25.03.2019 5 z 5

Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

Knihu jsem si moc užila! Při jejím čtení jako bych měla batoh na zádech a ťapala také tou krásnou a divokou přírodou. Tuhle cestu jít je můj sen a já se díky této knize toho snu alespoň nadechla, lehce se ho dotkla a pocítila příjemné mravenčení v nohách. Za měsíc jdu na přednášku autorky o této knize a o její cestě a šíleně se těším!
Čtenářská výzva - kniha s méně než 10 komentáři, stihla jsem to tak tak :-)

18.02.2019 5 z 5

Povesti spod Tatier Povesti spod Tatier Alfréd Grosz

Když Čtenářská výzva pro rok 2018 po mě chtěla knihu slovenského autora, hned jsem sáhla po této rozečtené. Když od slovenského autora, tak přece ve slovenštině. Moc jsem si užila nejen krásné pověsti z této úžasné přírody, ale i malebnost slovenského jazyka.

31.12.2018 5 z 5

Příšerné příběhy vánoční Příšerné příběhy vánoční Chris Priestley

Moc krásná kniha, která napne i dospělého čtenáře a přiměje ho hltat příběh za příběhem. Poklona před autorovou fantazií!

29.11.2018 5 z 5

Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Krásná kniha! Odd je sympatický klučina, který nic nevzdává, má srdce na správném místě a dobrou náladu za každé situace. Moc se mi líbily veselé poznámky vetkané do příběhu. Překrásné ilustrace dodaly knize obrovské kouzlo, jejich "studené" provedení přenáší čtenáře přímo do chladné krajiny.

22.11.2018 5 z 5

Listonoš vítr Listonoš vítr Radek Malý

Krásná hravá kniha, která mi ale vůbec nepřijde vhodná k zařazení do knih pro děti, protože z ní cítím příliš mnoho podzimní melancholie.

30.07.2018 4 z 5

Ezopovy bajky Ezopovy bajky Pavel Šrut

Vzhledem k tomu, že Ezop žil v 6.století před naším letopočtem, tak je to neuvěřitelně trefné čtení. Ale někdy mi ta moudra přijdou až moc uměle napasovaná na nějaký příběh. Nejvíce se mi líbily bajky Stařena a lékař, Včely a Zeus, Orel a chrobák. V bajce Skopci a řezník nacházím přímo současnost - vidíme přímo před očima spoustu problémů, ale nechceme si je připustit.

11.05.2018 3 z 5

Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Hodně dojemná knížka. A moc pěkná knížka. Nejsem zrovna fanynkou zamilovaných ženských románů, ale tahle kniha mi nedovolila se od ní odtrhnout. Našla jsem v ní přiblížení vztahů lidí za 2.světové války, jak tahle doba byla jiná a na rozvod, domácí násilí, nevěru apod. se nahlíželo úplně jinak a jak tyto postoje ovlivňovaly životy žen. Jak někdy "dobro" automaticky za dobro považujeme a přehlížíme jeho kazy. A zároveň mi kniha připomněla, jak je to krásné dostávat zamilované dopisy a taky je psát

12.03.2018 5 z 5

Moje abeceda Moje abeceda Josef Lada

Tato knížka je mojí srdcovkou. Když je mi smutno, když je mi veselo, když mám dlouhou chvíli, vždy si přeříkám říkadla celé abecedy

28.12.2017 5 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Začátek byl hodně smutný a stál mě spoustu slz. Prostředek knihy se vyvíjel naprosto očekávaně. A závěr byl překvapující. Možná je to "červená knihovna", ale za přečtení určitě stojí.

10.02.2017 4 z 5

Casper, kocour cestující autobusem Casper, kocour cestující autobusem Susan Finden

Dočteno a slzy utřeny! Ale srdíčko ještě dlouho zůstane knihou, autorčinou láskou a příběhem úžasného kocourka dojato! Jsem rozhodnutá sednout ke stolu a napsat autorce dopis, protože tento příběh nemůžu nechat bez osobního vyjádření. K nám si také našel cestu jeden podobný, a to nejen chováním, ale i vzhledem, kocourek jménem Pan Kocour a z křoví si nás ochočilo odrostlé velmi vystrašené koťátko s jizvou nejen na duši, ale i na nožce Mikeš. A já jim určitě budu při hlazení kožíšků vyprávět Casperovo příběh!

26.01.2017 4 z 5

Mimořádný život Franka Derricka, 81 let Mimořádný život Franka Derricka, 81 let J. B. Morrison

Mně se tato kniha moc líbila. Přinesla mi pár úsměvných chvil, hodně zamyšlení a dojetí a obdivu. Četla jsem ji ve dnech, kdy jsem byla plná právě otázek o smyslu života ve stáří, kdy jsem řešila, co vše můžu udělat, abych naplnila osamělost a dny svých stárnoucích rodičů a tato knížka byla pro mě kamarádem. Ale zpět k hodnocení obsahu knížky - Ocenila jsem, že ošetřovatelka si zanechala k Frankovi pracovní odstup, i když s velmi srdečným nádechem, a z knížky se tak nestala obyčejná slaďárna. A za britské reálie jsem byla také ráda, aspoň se člověk něco dozví o životě v jiné zemi. Už se těším na pokračování!

21.01.2017 5 z 5

Hanin kufřík Hanin kufřík Karen Levine

Hodně silný příběh, který by se, dle mého názoru, měl stát povinnou četbou na školách. Čtení je sice smutné, ale určitě je zapotřebí připomínat dalším generacím to, co se stalo, a v této knize je to podáno lehce, stravitelně a citlivě.

18.01.2017 5 z 5

Mezi dvěma světy Mezi dvěma světy C. D. Major

Souhlasím s Kami33. Kapitoly týkající se minulosti byly zajímavé, čtivé, hezky napsané. Současnost byla nepravděpodobná, laciná a požitek z knihy snižuje. Přesto jsem si knihu přečetla ráda, užila si ji jako oddechovou literaturu. Vyhledala jsem si díky ní i informace o Overtounu a propustných místech.

15.08.2023 4 z 5

Šlo house do Kejhous Šlo house do Kejhous Emma Moškovská

Dnes jsem dostala chuť koupit do knihovničky po dlouhé době zase nějaké leporelo. Hned mě zaujalo toto, které mě bohužel v dětství minulo, a které se mi nedostalo do rukou ani v leporelové době mých dětí.
Leporelo, jeho krásné ilustrace a hezký příběh, jsem si moc užila a těším se, že teď už další dětská léta v naší rodině nezmešká.

18.10.2021 5 z 5

Včelky samotářky Včelky samotářky Petra Pomijová

Ojedinělá kniha, ve které se mile snoubí pohádka a poznávání včelek samotářek. Jsem přesvědčena, že při jejím čtení nebudou žasnout a hltat jemně podané informace jenom děti, ale i dospělí, kteří jim budou knihu číst.
Jsem moc ráda, že takovou knihu můžu mít ve své knihovničce a všem ji doporučuji.

18.10.2021 5 z 5

Mech Mech Ulrica Nordström

Tato kniha je nejen milým seznámením se světem mechu a se zajímavými lidmi, ale i příjemným relaxem, kdy se při čtení procházíte japonskými mechovými zahradami, cítíte tu energii a klid.
Díky této knize jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, vysnila si cestu do Japonska, pohlížela na mech při procházkách lesem jako na tichého kamaráda a založila si své první mechové zahrádky ve skleněných nádobách.

13.10.2021 5 z 5

Zašustění v trávě Zašustění v trávě Robin Hawdon

Nádherná kniha! Pro svoji zálibu v "havěti" jsem po knize sáhla a udělala jsem moc dobře. Nejen že jsem se dozvěděla spoustu zajímavého ze života mravenců, ale kniha přináší i spoustu témat k zamyšlení, hodně moudrostí, zajímavé vložené příběhy, ve kterých je možné spatřit i ne tak vzdálené dějiny lidí. Začátek byl pozvolný, ale pak se příběh rozjel naplno, byl velmi dobrodružný, napínavý, a konec značně dojemný.
Knihu bych vůbec nesrovnávala se Sekorou a také zařazení mezi knihy pro děti a mládež mi nepřipadá šťastně zvolené. Určitě ji mohou číst mladší čtenáři, ale dospělákům nabídne i připomenutí toho ošklivého, co minulého století přineslo a nutnost poučit se.
Knihu jsem si zvolila do Čtenářské výzvy - Kniha s ilustracemi. Drobouncí mravenci jsou rozeseti po všech stránkách a vypadají tak skutečně, že jsem měla pořád tendence je odfouknout nebo smést :-).

10.02.2021 5 z 5

Básně Básně William Shakespeare

Poklad mezi knihami! Krásné mazlení se slovy, vtip a vykreslení lidských charakterů. Číst tyto básně bylo jak naslouchat té nejjemnější hudbě, jak procházka nejlíbeznější krajinou, prostě krásný a bohatý zážitek. Shakespearovo Sonety miluju a mám je přečtené již tolikrát a nyní si k nim přidám i tuhle knihu. Pan Shakespeare a pan Hilský jsou mistři!

26.08.2020 5 z 5