Tatrman Tatrman komentáře u knih

Let do nebezpečí Let do nebezpečí Arthur Hailey

Nejlepší kniha resp. "knížečka" od autora. Má spád, napětí a dostačujících 122 stran, aby vaše oči připoutala k řádkám a vy jste proletěli dějem stejně velkou rychlostí jako její hlavní aktéři.

12.08.2022 5 z 5

Kalibův zločin Kalibův zločin Karel Václav Rais

Občas není špatné sáhnout i po takové klasice, jako je tato. Užít si jazyk konce 19. stol. a sledovat problémy rodinného charakteru končící tragédií. Román vyniká sevřeným dějem, celkem jasně danými charaktery postav a nevyhnutelným směřováním ke katastrofě. Myslím, že tato kniha má stále co říct.

06.04.2020 4 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Tahle kniha je taková...jiná. Je to prostě zcela jiný Backman, než kterého jsem doposud poznal. Svojí poetikou mi toto dílko připomíná Malého prince, kterého jsem si zamiloval a začal chápat až po x-tém přečtení. Myslím, že Noahnoah bude podobný případ a někdy v budoucnu mu dám ještě šanci...

26.08.2019 4 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Příjemná oddychovka. Samozřejmě že Patrik Hartl není žádný Čapek nebo Balzac, ale popisuje jednoduše a hlavně čtivě život takový, jaký může prožívat mnoho z nás. Začátek super -sázky chapů, nadsázka, humor, ironie. Škoda jen, že potom trošku "spadl řetěz". Ale i tak 4 hvězdy, nenudíte se a možná se občas i v některé postavě sami najdete.

28.07.2019 4 z 5

Detektiv Detektiv Arthur Hailey

Arthur Hailey je výjimečný autor a i tato kniha je toho důkazem. I přes občasnou rozvláčnost děje dokáže udržet naši pozornost. Znalost popisovaného prostředí a dané profese jsou vždy samozřejmostí. Škoda že v dnešní záplavě autorů se stěží hledá podobný "Pan Spisovatel".

14.03.2019 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Skvělá oddechovka. Zibura píše čtivě, vtipně, zajímavě. Spousta tipů pro naše další výlety po ČR, díky!

28.10.2024 5 z 5

Asfaltová pustina Asfaltová pustina S. A. Cosby

Román nabroušený jako břitva. I když tenhle typ literatury zrovna nevyhledávám, tak toto bude bezesporu top ve svém žánru. Po pomalejším počátečním rozjezdu se totiž strhne jízda doslova o život. Jak by taky ne, když se podíváte na samotný konec knihy, asi vás nepřekvapí, že ten týpek na fotografii, co si říká autor, neplácá prázdnou slámu a že může mít snad dokonce něco podobného odžito. No a nakonec nás možná samotné překvapí, jak moc dokážeme sympatizovat s tím lotrem Buggem a třeba zamáčkneme i nějakou tu slzu...

03.01.2023 5 z 5

Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Velmi dobrá autobiografie hudebníka, který zásadně spoluvytvářel sound počátku devadesátek. Škoda jen, že nám sem "nedal" víc Nirvany a občas bych trochu ubral na patosu a všeobjímající americké lásce. Ale jinak klobouk dolů před tímto chlápkem, chtěl bych ho poznat osobně!

11.10.2022 5 z 5

Na cestě domů… vždycky Na cestě domů… vždycky Rudy Linka

Je skvělé zakončit odcházející rok skvělou knihou od ježíška! A tou bezesporu tato kniha je. Rudy Linka je nejen vynikající muzikant, světoobčan, ale také výborný vypravěč a velmi zajímavý a sympatický člověk. Nemusíte znát jeho hudbu ani tušit, kdo jsou muzikanti, se kterými vás seznamuje. Vše plyne tak nějak samo. A nejen to, jak praví název, Rudy nás svým lehkým perem provede místy, která většina z nás navštíví akorát tak doma v atlasu.
Pane Linko, díky za Vaši hudbu, za Váš pořad a zejména za tuto knihu. Je asi tou nejlepší, kterou jsem letos přečetl. A nezbývá než souznít s názorem pana Suchého:
"Tahle kniha není dobrá...je skvělá."

29.12.2021 5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Rodinná kronika jednoho zpackaného vztahu. Ze začátku jsem měl několikrát chuť knihu odložit a přestat číst (věčné stereotypy a dohady v rodině mě doslova vytáčely). Ale pak si říkám, není to trošku podobné jako u nás doma? (naštěstí tedy bez toho fatálního konce...). Tento román totiž mohou pochopit pouze ti z nás, kteří máme rodinu a za sebou podobnou délku vzájemného soužití a mnohdy, co si budeme nalhávat, jen rodinného "fungování". Kniha je velmi realistická a zajímavě napsaná s regresemi v ději, možná jen jako staromilec bych přece jen uvítal přímou řeč "přímo" označenou uvozovkami, aby nesplývala s vnitřními monology postav ( mínus jedna hvězda).

28.05.2021 4 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Hezký příběh, jen ten konec mi přijde ne úplně dotažený...

02.11.2019 4 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

My proti vám je "prodloužením " Medvědína a za mě jaksi ztrácí dech. Je to sice stále čtivý příběh, ale prostě Medvědín je jen jeden... avšak i tak, díky, Fredriku Backmane, za Vaše knihy!

11.10.2019 4 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Stručně a jednoduše - skvělá kniha. Už se těším na My proti vám.

11.08.2019 5 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Zajímavé téma- defacto historie 20. století v Československu formou rodinné kroniky, ale bohužel literárně slabší... nicméně osmákům/deváťákům na ZŠ bych to doporučil k dějepisu jako ukázku zrůdnosti totalitního režimu, z tohoto pohledu se knize nedá nic vytknout. Určitě čtivé a zajímavé.

08.07.2019 3 z 5

Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Velice zdařilý román. Milostně-politický příběh na pozadí Československa a srpna 68 viděný očima (ne)zúčastněných cizinců (včetně autora samého).
Z mého pohledu patří Pražské jaro, Pád a samozřejmě Skleněný pokoj ke třem nejlepším autorovým knihám...

06.01.2019 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Krásná kniha! Dá se číst pořád dokola a nacházet v ní nové a nové významy.

23.01.2016 5 z 5

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Skvěle napsané, perfektně vystiženy charaktery "pokřivených" postav. Jen dvě výtky, že by se pošťák vůbec nepokusil o útěk?! A co ten závěr, jako by autorka nevěděla, kam celý příběh dovést... Mínus jedna hvězda, jinak super.

15.08.2021 4 z 5

Smršť Smršť Jozef Karika

Od tohoto autora jsem četl snad vše, co v češtině vyšlo. A ptám se, je to ten stejný Karika, který napsal Trhlinu nebo skvělý román Na smrt? Protože tato kniha je opravdu "slátanina". Chybí dřívější napětí, nečekané zvraty, mrazení v zádech. Hlavní postavou je zde tak málo uvěřitelná "větrnice", která je jak vystřižená ze slohové práce nadšeného osmáka na téma Děsy kolem mě.
Bohužel, Jozefe Kariko, možná je to poslední kniha, kterou jsem od tebe přečetl. Zklamal jsi mě...

17.05.2021 2 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Velmi zajímavá knížka o věcech nám sice známých, ale přesto tak vzdálených. Určitě je to čtení pro všechny, kdo chtějí aspoň trošku pochopit tento nepochopitelný arabský svět. Jen se obávám, že většina podobných skutečných životních příběhů takovýmto "happyendem" neskončí.

25.02.2021 4 z 5

Černá hra Černá hra Jozef Karika

Karika mě nezklamal, jeho knížky jsou napínavé a čtivé (jen bych místy ubral na brutalitě, ale na to už si asi čtenáři Karikových knih zvykli).
Skvěle vykreslené devadesátky, které jsem ve svém dětském věku vnímal úplně jinak.

03.09.2020 4 z 5