tereza0059 komentáře u knih
Dostalo se mi toho potěšení, že jsem mohla dostat do rukou tuto knížku.
Už jen informace, že se nejedná o běžné fantasy z hlavy jednoho člověka mě velmi přilákala.
Při čtení této knihy musí člověk mít místy na paměti, že se jedná o spolupráci několika lidí, kteří spolu vedou sáhodlouhé rozhovory, tvořící jedinečné a kouzelné příběhy. Tento styl známý pod pojmem Dračí doupě, nebo také jednoduše "Dračák" jsem měla možnost si vyzkoušet i sama se svými přáteli. Proto jsem nemohla odolat a nadšeně se vrhla do čtení této knihy, která je tímto stylem tvořená. Oproti jiným lidem zde, nejsem extra čtenář, knihy si opravdu pečlivě vybírám než je začnu číst už jen z důvodů, že přečíst i jen 300stránkovou knížku mi nějaký čas trvá.
Když se ale podívám na styl a hlavně příběh této knihy byla jsem ohromena. První co mě hodně potěšilo bylo ztvárnění postav. Jednoduché, promyšlené a se skvělým životním příběhem. Nejvíce mě potěšilo, že postavy během příběhu zůstali v podstatě stejné. Ano vidíme postupy, že se kouzelník naučil nová kouzla a každá z postav má svůj vývoj, nesetkáme se tu ale s takovým tím stylem "hyper"vývoje kde kouzelník získá medailon moci a je nepřemožitelný. Nebo že hraničář najde legendární zbraň a je Neporazitelný. Nic takového. Postavy, stejně jako běžní lidé na světě, fungují s tím málem, co se jim pod ruce dostane a to musím nesmírně ocenit. Dále co musím velmi pochválit je styl, který se objevuje opravdu zřídkakdy. Jde o moment z posledních pár kapitol knihy, kde pohled na jednu situaci máte od každé postavy zvlášť a pak teprve se vám z toho ucelí jeden obraz. Velmi chválím skvělé zpracování.
Také velmi chválím barvitost popisů jak postav tak děje kolem. Každičký moment je tak nádherně popsaný, že se člověk ocitne na tom místě a prožívá ta dobrodružství s nimi. Za sebe musím říct, že se mi líbí i volby slov jelikož některé pojmy jsou kolikrát málo známé a nebo naprosto neznámé - u mě to bylo slovo záňadří, prostě jsem knihu musela odložit a hned si najít tento pojem abych měla jistotu, že myšlenka vnitřní kapsy/přehybu v oblečení je správná. s tím se pojí i názvy měst a oblastí, dají se snadno zapamatovat a snadno přečíst oproti jiným dílům kde jméno města je slušný jazykolam.
U děje knihy se člověk nesmírně pobaví a najde si zde toho s kým sympatizuje a pak i někoho koho by rovnou zabil sám.
Musí se ale myslet i na to, že hra Dračí doupě může být jak hodinové tak i několika denní až nekonečné dobrodružství jak pro postavy(časová linie) tak i pro hráče samotné. Kniha má otevřený konec protože i dobrý dračák se jen tak do jedné knihy nevejde. Velmi se těším na další příběhy a další knihy tohoto stylu. Ještě jednou chválím zpracování a hlavně nadšení pro tuto tvorbu.
Zároveň i děkuji za možnost si toto dílo přečíst a mít vlastní výtisk s číslem 000013 doma. Přeji hodně zdaru a hlavně hodně čtenářů pro další knihy!!