Today komentáře u knih
Naprosto skvěle napsaná kniha, do které Petra Procházková dokázala vložit
i vtipné momenty. Příběh ženy narozené mimo muslimský svět, která si vzala muslima a odstěhovala se do Kábulu, odkrývá každodenní život v muslimské rodině, dokonce "pokrokové rodině" kde dědeček dovolil nosit babičce, když byla mladá minisukně (ty doby už jsou zase dávno pryč). Přesto, že Petra psala knihu s velkým respektem a osobní znalostí muslimského světa byl mi při čtení ten svět stále vzdálenější a vzdálenější. V příběhu byla láska, byla v něm sranda, byla v něm bolest, bylo v něm pochopení i soucit, ale proč si Arabové těmi divnými muslimskými pravidly tak komplikují život, to jsem nepochopila. Ženy se dobrovolně podřizují vůli mužů, a když chtějí udělat něco, s čím by manžel nesouhlasil (a toho je hodně), musí to být buď tajně nebo tak diplomaticky, aby si muž myslel, že to vlastně chce. Ne jen, že ženy to v arabském světě mají těžké, i muži to mají těžké. Představte si, že byste do svatby neměl vidět nahou ženu, že byste do svatby neměl mít sex, že byste ani po svatbě nemohl z cizí ženy vidět nic jiného než hábit a obličej bez vlasů, že by vás ponížilo kdyby byla vaše žena v místnosti sama s jiným mužem, nedej Bože kdyby na něj promluvila? Můžou se v takové společnosti muži chovat normálně?
Skvělý nápad a skvělá knížka. Pohled na svět očima lidí, kteří žijí více či méně mimo většinovou společnost. V rozhovorech nám vypráví své spletité životní osudy, které je dovedly k samotářskému životu. Miluju knížky, které mě nutí přemýšlet a tahle kniha mi zamotala hlavu. A našla jsem díky ní skvělou paní Macháčkovou s maringotkou na samotě u lesa, do které už několik let jezdíme.
Moc jsem se na knihu těšila, ale zklamala mě. Musím souhlasit s 'mnohoknih', styl je kostrbatý, neosobní, jak kdyby ho psal robot. Já si pořád říkala, jak těžké muselo být styl udržet, protože takhle normálně lidi nemluví. Náplň knihy byla skvělá, tak jsem se snažila vydržet, ale pak mě už i štvalo jak se autorka neustále opakuje. Že knihy Boženy Němcové nejsou nic moc a osobní dopisy jsou skvosty, to když jsem četla po dvacáté, tak jsem knihu odložila a nedočetla. Což se mi stalo za život jen párkrát.