Tomas@S Tomas@S komentáře u knih

Tajemství jednorožce Tajemství jednorožce Hergé (p)

Tajemstvi jednorozce je prvni dil pribehu o ztracenem pokladu Rudeho Rackhama. Je to klasika, asi nejlepsi z cele serie o Tintinovi. Skvela kresba i vyborne vystaveny dobrodruzny pribeh. Ne nadarmo je tato zapletka nosnou linii Spielbergova filmu o Tintinovi.

18.12.2018 5 z 5

Cykly času Cykly času Roger Penrose

Ocekaval jsem popularne naucnou knihu vysvetlujici laikum zahady kosmologie s tim, ze se tam obcas objevi i nejaka rovnice a o to to bude poucnejsi. Nicmene po prvni tretine se ze srozumitelneho textu stala spise odborna studie urcena pro vystudovane fyziky. Prestal jsem se chytat a uz jsem pak text jenom preskakoval a zastavil se jen u aspon trochu srozumitelnych odstavcu. Chapu, ze je tato tematika opravdu narocna, ale kniha pro verejnost by mela vypadat opravdu jinak. Porovnavam to napriklad s knihou Valka o cerne diry, ktera je srozumitelna trochu vzdelanejsimu laikovi temer cela a to ma i rovnice a zabyva se i entropii cernych der. Takze Cykly casu nedoporucuju. Navic to podle zaveru knihy vypada, ze se teorie cyklu vesmiru experimentalne nepotvrdila.

28.11.2018 2 z 5

Hádanky a hlavolamy Sherlocka Holmese Hádanky a hlavolamy Sherlocka Holmese Tim Dedopulos

V naproste vetsine se resi matematicke slovni ulohy. Jenom obcas a spise ze zacatku knihy se narazi na logicke ulohy a ruzne chytaky. Taky jsem cekal spise neco jineho na to jak ulohy zajimave zacinaji a kvuli graficke uprave navozujici atmosferu detektivky a prostredi Sherlockovych pribehu. Je to trochu skoda.

21.11.2018 3 z 5

Teorie rozpadu Teorie rozpadu Enki Bilal (p)

Na Teorii rozpadu jsem narazil v knihovne a libilo se mi tema i kresba a ocekaval jsem trochu neco realistictejsiho jako od Joe Sacca. V tom jsem se trochu zklamal, oba pribehy jsou inspirovany historicko-politickymi udalostmi a jedna se o castecnou fabulaci. Kresba na prvni pohled skvela je pri druhem pohledu trochu zavadejici. V nekterych mistech nektere postavy chvilemi splyvaji s jinymi a trochu to mate pri sledovani deje. Falangy mne docela na zacatku vtahly do deje, zacatek je velmi dramaticky. S napetim jsem ocekaval jak se to vyvine. Bohuzel se ten dej tak trochu rozpliznul a zustal takovy az do konce. Lov je trochu bliz realnym postavam a udalostem. Vsechny postavy jsou tam vice mene zaporne. Zajimavejsi mi tam pripadaly flashbacky postav nez vlastni dej, ktery se dal i tak trochu predvidat podle nekterych naznaku. Takze celkove po priznivem prvnim dojmu spise lehke zklamani. Ctyri hvezdicky je az moc.

07.11.2018 4 z 5

Dějiny informatiky Dějiny informatiky Friedrich Naumann

Davam hodnoceni i kdyz jsem knizku jeste nedocetl (jestli ji vubec doctu). Pripadne ctenare chci odradit od cteni, je to naprosta ztrata casu. Ke knize mam spoustu vyhrad a kritiky, kterou tady celou nebudu ani psat. Jen ve strucnosti nekolik vytek:

* vetsina textu je strasne nezazivna, plna frazi jak z ucebnice napsane za bolsevika
* podavane informace jsou zastarale; odhaduju, ze vetsina textu byla sepsana na konci 80-tych let za bolsevika. napr. casti zabyvajici se vyvojem informatiky v komunistickych zemich jsou jak z Rudeho prava
* rada podstatnych udalosti a nejvyznamejsich osobnosti je jen letmo zminena, pricemz cokoliv nemeckeho je podrobne rozebirano, pricemz autor jaksi zapomina na zname souvislosti s nacistickou minulosti, coz u nemeckeho autora ani moc neprekvapuje (neni jediny)
* nejzajimavejsi jsou komentare od ceskeho recenzenta pod carou
* v porovnani s uzasnymi knihami (viz Singh) na pribuzne tema je tohle naprosty skvar

Jedinou hvezdicku davam napriklad za to, ze se autor zminuje o prvnim pocitaci na svete Z1 (coz u nemeckeho autora neprekvapi). Nicmene tenhle milnik byva zapominan pro zmenu zase jinymi autory :-) Dale za nektere vyjimecne povedenejsi pasaze, jako treba zminky o ceske stope v informatice (Svoboda) a nektere historicke zajimavosti (napr. zajimava je historie pocitani na prstech).

02.11.2018 1 z 5

Macanudo 3 Macanudo 3 Liniers (p)

Skvele jako vzdy. Vzhledem k tomu, ze se jedna o jeden z prvnich dilu, tak je zde jenom par znamych postav: jako napriklad Jindriska a zahadny muz. Na dalsi oblibene postavy se musi pockat na dalsi dily serie. Presto je to zase klasika, ktera potesi.

31.10.2018 5 z 5

Bezectní lidé: O katech, děvkách a mlynářích Bezectní lidé: O katech, děvkách a mlynářích Richard van Dülmen

Uz ani nevim, kde jsem videl zminenou tuhle knizku, nejspis v nejakem casopise o historii. Jedna se o pomerne zajimavy pocin, hubena knizecka a na prvni pohled atraktivni tema. Nicmene by mohla byt klidne jeste tenci, nektera fakta a konstatovani se docela opakuji a nejsou nijak objevna, spise zrejma. Presto je poucne se dozvedet vice o puvodu predpojatosti k ruznym profesim a lidem, ktere ac maji koreny az ve stredoveku prezivaji v jakesi forme vlastne dodnes. Vzdyt kdo by chtel pit ze stejneho poharu s katem a zivit se jako ras, ze? Jedna mala vytka, pres zavadejici titulek se o nejstarsim remesle kniha v podstate nezminuje. Zajimave je se zamyslet nad nam exotickym kastovnim systemem v Indii. Zas tak moc se nelisi od toho co se popisuje v teto knize. Kniha se sice zabyva uzemim Nemecka, ale to same bylo i v Cechach a Rakousku. Az na tu stigmatizaci Slovanstvi :-)

12.10.2018 4 z 5

Utažení šroubu Utažení šroubu Henry James

Dlouhodobe se snazim obcas zabrousit do klasicke ducharske a hororove literatury a mam vytipovane klasiky, jejichz dila si nahodne vybiram abych si je "osahal". Utazeni sroubu jsem vybral taky nahodne, ma takovy zvlastni nazev. Je to sice jen tenka knizecka, ale cetl jsem ji pomerne dlouho, necte se to snadno. Zvlastne prostredni cast je velice obtizna co se tyce porozumeni textu. Predlouhe vety plne carek a pomlcek snadno zmatou a ani po nekolikatem precteni neni obcas zrejme o co vlastne jde. Text je plny naznaku misto jasne recenych faktu. Ke konci pribehu se to zlepsi a dej zacne utikat dopredu a zacne se tam konecne neco dit. Preklad mi prijde kvalitni, je to proste jen tezsi text. Ale celkove sympaticky, hezky jazyk. Pribeh samotny ma vice rovin, vice je to vysvetleno na predsadce knihy. Zaujalo mne, ze byl pribeh i zfilmovan a na rok 2019 se chysta premiera noveho filmoveho zpracovani.

02.10.2018 4 z 5

Cyklotoulky II. s dětmi, vozíkem a nočníkem Cyklotoulky II. s dětmi, vozíkem a nočníkem Markéta Hroudová

Cetl jsem i prvni cyklotoulky, kde deti byly mensi a cesta mene dobrodruzna. Kdyz knihy porovnam tak musim uznat, ze se kvalita cestopisu zvedla. Ubylo dobrodruzstvi s nocnikem a pribylo cyklistiky a ne jen tak ledajake. Chtel bych videt, jak by se tvarili radoby dobrodruzi ze zavodu 1000 mil ci Loudani, kdyby si cetli propozice noveho extremniho zavodu: vysadi vas tisic kilometru od domova, pojedete po cestach s hlubokym bahnem, po silnicich plnych der, kamenu, pisku, prachu, okolo vas budou svistet smradlave auta silenou rychlosti, bude bud strasne vedro a nebo cele dny prset, obcas vas zastavi nerudni chlapi se samopaly a navic si krome vsech veci povezete i vlastni deti. Tak asi tak. Je to fakt neuveritelny vykon a dobrodrustvi. Pomyslne smekam svuj plazovy klobouk :-) Nicmene plny pocet hvezdicek si nechavam pro Cyklotoulky III.

05.09.2018 4 z 5

Velká Fermatova věta Velká Fermatova věta Simon Singh

Stejne jako i ostatni knihy od SIngha, ktere jsem uz cetl, je proste vynikajici. Cte se to od zacatku az do konce jednim dechem a vsemu predkladanemu co lze pochopit i bez znalosti vysoke matematiky opravdu lze snadno porozumet. Pokud vubec je mozne nalezt nejake vytky, tak ze se v nekterych castech lehce opakuje to co psal v jine knize (historii okolo Turinga). Ale zase na druhou stranu nektere veci, ktere v jine knize nejak zvlast nevysvetloval zde naopak rozebira podrobneji (viz neresitelnost nekterych uloh).

24.08.2018 5 z 5

Zpověď bratra Haluina Zpověď bratra Haluina Ellis Peters (p)

Tahle detektivka je vskutu velika blbost :-) Pokud si prectete predsadku jako ja tak muzete klidne vynechat prvnich 100 stranek, protoze se tam nic zajimaveho nestane. Pote se neco stane a zacne to byt i chvili dokonce napinave. Ale asi po 10 strankach je jasne, ze to byly jenom plane nadeje a ze to dopadne presne tak jak se da uz od zacatku predpokladat. Autorka vse jeste pro jistotu trikrat vysvetli. Proste traparna nejvetsi. Cervena knihovna neni jenom zaver, je to cervene komplet uplne cele. Ani nevim, kde jsem uz na jmeno autorky narazil, ze pry je docela znama a dobra. No jestli je toto jeji nejlepsi dilo z cele serie detektivek s mnichem Cadfaelem, tak nema smysl z toho cist vubec nic. Je to proste brak. 1 hvezdicku davam jenom za cesky preklad, ktery mi jednak prijde kvalitni a taky pouziva dost zajimava nezvykla slova odpovidajici dobe a prostredi, jako treba kladrub. Doted nevim co to je ;-)

24.08.2018 1 z 5

Takoví normální hrdinové Takoví normální hrdinové Christopher McDougall

Je fakt těžké pochopit co touhle knížkou chtěl autor vlastně říct, co je ta hlavní myšlenka. Je to tak trochu slátanina, a myslím si, že i ta slavná "Born to run", je taky slátanina. Obě knihy jsou si v něčem podobné, jednak jsem měl u obou s každou stránkou pocit, že už už se autor vyjádří co vlastně chce říct a místo toho se v textu objevil další mini příběh s další novou postavou. Ale opět se to dobře čte, tak to i celkem dobře hodnotím. Co mě hlavně zaujalo je množství literatury, které bylo o Krétě napsáno a nic z toho nebylo přeloženo do češtiny. To mě dost mrzí, bylo by to asi zajímavější než tahle zvláštní směska. A už vůbec nechápu proč do toho zapletl autor módní městský parkour. A další věci jsou taky divný, jako to varování před sacharidy a taky ať se jí hodně tučné věci. To mi přijde jako skvělý způsob jak si rychle způsobit infarkt nebo mrtvici.

12.08.2018 4 z 5

Chilský deník Chilský deník Jan Burian

Trochu panu Burianovi zavidim jeho vylet do teto vzdalene zeme. Podle toho co pise ve sve knize tak musi byt opravdu krasna. Je zde take napsano mnoho zajimavych postrehu a uvah, krome vsech zazitku behem cesty. Libi se mi ten autoruv presah, ze se nejedna jenom o cestopis. Rekl bych, ze to i tu navstivenou zemi popise presneji. Podobne pozitivni dojem jsem mel i z popisu jeho islandske cesty.

15.06.2018 5 z 5

Born to Run: Zrozeni k běhu Born to Run: Zrozeni k běhu Christopher McDougall

Jsem si dlouho myslel, ze se k tomuto bestseleru v knihovne nedostanu, ze bude porad vypujceny. A ejhle, narazil jsem ted na nej nahodou (vcetne dalsi knihy od stejneho autora, jsem na ni taky zvedavy). Ke cteni knizky jsem pristupoval velmi skepticky, jednak jsem uz cetl knihu "Ti, kteri utikaji pesky", kde jsou nektere veci uvedeny na pravou miru, videl jsem stejnojmenny dokument, dale je mi dost podezrela soucasna moda o behani naboso a navic jsem v jedne knizce o behani cetl doporuceni teto mode radeji nepodlehat, pokud s tim nezacneme uz v rannem detstvi. Nicmene mne ten pribeh stejne vtahnul a muzu rict i nadchnul. I kdyz vim, ze je tam spusta veci jinak nez byla ve skutecnosti a o odborne strance se k tomu nemuzu jako laik vyjadrovat, proste se to vyborne cte. Je to minimalne takovy pomnik skupince hlavnich hrdinu a obecne vsem ultrabezcum. Co mi nevyhovovalo byl trochu styl, je velmi novinarsky, pripomina to chvilemi cteni nejakeho clanku. Teda spise nekolika clanku najednou, jak se skace od tematu k tematu. Navic moc nechapu, proc se autor tak doslova "obouva" do firmy Nike? Vzdyt firem co vyrabi bezecke boty je fakt hodne a jen tezko muze jedna firma osalit celou sportovni vedu a mit takovy vliv na bezecke odvetvi. Navic vykony bezcu se prece dlouhodobe stale zlepsuji. Ale behat stejne nezacnu ;-)

23.05.2018 4 z 5

Temná věž 2: Dlouhá cesta domů Temná věž 2: Dlouhá cesta domů Peter David

Naskocil jsem az do druheho a tretiho dilu serie, musel jsem vydedukovat z predsadky o co tam tak asi vlastne jde a co nektera slova znamenaji. Ale on ten dej neni nijak komplikovany, moc se tam toho nestane. Je to spise takova napul fantazie ve zvlastnim svete inspirovanem divokym zapadem. Co je na komiksu hlavne zajimave je vytvarne zpracovani. Casto to jsou uplne obrazy pres celou dvoustranu, je to opravdu impozantni. Od pokracovani deje ve tretim dile pak moc neocekavam, ale asi to neni ani dulezite pokud to bude stejne krasne vytvarne vyvedene.

18.05.2018 4 z 5

Bitva o Guadalcanal Bitva o Guadalcanal Samuel B. Griffith II.

Zajimavy pohled na bitvu o Guadalcanal primo od ucastnika teto bitvy. Sice docela dobre napsana kniha, presto ale na meho oblibeneho Hubacka to nema.

16.05.2018 4 z 5

Hra o trůny #4 (komiks) Hra o trůny #4 (komiks) Daniel Abraham

Tak hura, posledni dil vysel a serie je dovrsena. Dalsi serie se mozna chysta, mozna nechysta, tezko rict. Prevest bohaty dej Her o truny je pretezky ukol, ktery se nastesti zde opravdu povedl. Nicmene existuje i v cestine vydany tridilny komiksovy prequel a verim, ze dalsi knihy na sebe nenechaji dlouho cekat.

Hra o trůny #2 (komiks) Hra o trůny #2 (komiks) Daniel Abraham

Stejne jako prvni dil ctyrdilne graficke serie, prevadejici dej prvni knihy Her o truny do komiksove podoby, jedna se opet o zdarile dilo nemajici zrejme slabiny. Kvalitni predloha i zpracovani muze ctenare jenom potesit. Serie vysla u nas komplet a nezbyva nez se ji celou prokousat :-)

Hra o trůny #1 (komiks) Hra o trůny #1 (komiks) Daniel Abraham

Byl jsem docela prekvapen, kdyz jsem se dozvedel, ze existuje i komiksova verze Hry o truny. Znam akorat serial, knizni predlohu jsem jeste necetl. Bylo docela prijemne si osvezit pamet a projit si znovu pribeh, ktery jsem znal ze serialu. Dej je pomerne hutny, asi kdybych ten pribeh neznal tak se v tom budu vice topit. I kdyz autori tvrdi, ze nevychazeji z postav v serialu, ale snazi se zpodobnit postavy podle popisu v knizni predloze, presto mi prislo, ze se az prilis napadne podobaji hercum ze serialu. Co k tomu dodat? Tesil jsem se na pokracovani pribehu, ktere opravdu vyslo i u nas v dalsich trech knihach. Nyni existuje i tridilny komiksovy prequel. Prijde mi to jako povedene obohaceni tohoto fantasy sveta.

Přísežný meč (adaptace) Přísežný meč (adaptace) Ben Avery

Jiz drive jsem cetl komiksove zpracovani prvniho dilu sagy Hry o truny. Jednalo se o nekolik knih, ale dej jsem znal predem ze stejnojmenneho serialu. Tato kniha dejove predchazi zminene saze cca o 100 let. Navic jedna se o druhy dil (prvni jsem necetl), ale to neni velky problem pro alespon povrchniho znalce tohoto fantasy sveta. Zapletka je celkem jednoducha, graficke zpracovani je velmi podarene. Jedine co mne vadilo, ale to plati obecne o Hre o truny, je ze dialogy zminuji tisice jinych postav o kterych nemam ani paru o koho jde :-)

11.04.2018 4 z 5