Tomas@S Online Tomas@S komentáře u knih

Churchillův tajný voják: Neobyčejný příběh statečnosti člena britského přepadového komanda Churchillův tajný voják: Neobyčejný příběh statečnosti člena britského přepadového komanda Helen Fry

Nazev knihy a zacatek pribehu naladi, ale valecnych dobrodruzstvi tam moc nakonec neni. Zejmena kvuli vaznemu zraneni hlavniho hrdiny behem vylodeni na Sicilii. Je to spise o zivote Clause pred valkou v nacistickem Nemecku a jeho emigraci a adaptaci ve Velke Britanii a naslednem vycviku v armade, jiz pod jmenem Colin.
Zajimavy byl pohled nemeckeho emigranta na vsechny ty politicke a valecne udalosti. Dalsi zajimava vec bylo osvobozeni Korfu, byli jsme tam letos v lete na dovolene a tak nektera ta popisovana mista jsem i videl.
Celkove je kniha dobre napsana, cte se dobre, ale asi by bylo zajimavejsi si precist o osudu nekoho jineho, kdo toho zazil trochu vic. Osobni vypovedi strida popis udalosti od autorky. Obcas skripe preklad, nektere vety nedavaji moc smysl.

12.12.2018 3 z 5

Problémy pro třetí tisíciletí Problémy pro třetí tisíciletí Keith Devlin

Autor se v knize snazi vysvetlit i naprostym laikum o cem vlastne je 7 matematickych uloh, ktere vybral Clayuv matematicky ustav jako hlavni nevyresene ulohy pro toto tisicileti. Odmenou pro uspesne resitele kazde z uloh je 1 milion dolaru. Pan Devlin je velice ohleduplny ke ctenarum a kdyz uz latka jde za hranu tak na to upozorni a poradi text radeji preskocit. A je to casto opravdu hodne nesrozumitelne. Vyhodou pro mne bylo predchozi seznameni se s casti probirane tematiky v knihach Posedlost prvocisly a Velka Fermatova veta. Tak jsem se aspon trochu orientoval. Ale i tak jsem byl v detailech vyssi matematiky dost casto ztracen. Ale i tak se jedna o velmi poucnou knihu, vyborne napsanou. Kdo ma zajem o tuto tematiku a neni matematik tak tezko najde neco lepsiho.

10.12.2018 5 z 5

Modrý lotos Modrý lotos Hergé (p)

Pribeh misty navazuje na predchozi dil Faraonovy doutniky, ale to prilis nevadi. Libilo se mi jak je kresba postav uz vyrazne vyzralejsi nez u prvnich dilu v serii. Pribeh uz jenom obcas zakulha a nejakym zazrakem se rozuzli. Legracni jsou veskrze nesympaticke postavy japoncu, zrejme dobove poplatne a dotykajici se japonske okupace cinskeho uzemi pred druhou svetovou valkou. Ac samotny Herge v jednom miste bojuje proti zapadnim predsudkum vuci cinanum, skoro vsichni jeho japonci maji silne kulate bryle a dlouhe predni zuby :-)

26.11.2018 4 z 5

Koks na palubě Koks na palubě Hergé (p)

Dobrodruzny, svizny, ale misty az bizardni pribeh o modernim otroctvi se spoustou padouchu a hrdinu. Nastesti pres vsechna nebezpeci a zvraty v deji vsechno dobre dopadne. Kresba je velmi vyzrala, je to jeden z poslednich pribehu s Tintinem. Zajimave je, ze lode plne pasovanych cernochu se v soucasne dobe opet bezne vyskytuji, nicmene tentokrat za to plati samotni pasazeri.

14.11.2018 4 z 5

Tintin v zemi černého zlata Tintin v zemi černého zlata Hergé (p)

Celkem jednoduchy pribeh s nekolika vtipnymi momenty. Dej se po uvodu presouva do poustniho prostredi a toci se okolo boje o moc a ropy. Da se rict ze to je stale celkem aktualni tema :-) V tomto pripade je to ale spise takova roztomila groteska. Kresba je velmi vyspela, jedna se taky o jeden z pozdejsich pribehu o Tintinovi a je to znat.

14.11.2018 4 z 5

Kdo spí, nevyhraje - 10 dní, 15 hodin, 41 minut Kdo spí, nevyhraje - 10 dní, 15 hodin, 41 minut Sváťa Božák

Nez kniha tak je to spise fotoreportaz s doprovodnym textem. Dozvime se neco malo o tom co zavodu predchazelo, co vsechno zavod obnasi a take neco o doprovodnem tymu. Vlastni zavod je velice strucne popsan. Jak autor sam pise behem podobnych zavodu "vypina" a tak na zazitky neni cas. Ono taky jake zazitky by kdokoliv mohl mit napriklad pri prujezdu Kansasem, ze? Podobna cesta je dost ubijejici i autem, natoz na kole. Prestoze tento sportovni vykon je neuveritelny, stejne je to silenost nehodna nasledovani. Jedna se spise o sebelikvidacni zalezitost nez o sport.

14.11.2018 3 z 5

Hitlerova první válka Hitlerova první válka Thomas Weber

Podrobná a obsáhlá historická studie pojednávající zejména o době první světové války v kontextu německé vojenské jednotky ve které sloužil Adolf Hitler. Další část se zabývá meziválečným obdobím a dobou Druhé světové války v souvislosti s politickou kariérou Adolfa Hitlera, spojených s mýty a propagandou okolo jeho role v První světové válce. Ve stručnosti autor konstatuje, že se události zcela liší od oficialnich mýtů. Mýty jsou založeny na falešných a lživých svědectvích a dokumentech vytvořených jen za účelem propagandy a politickeho vlivu. Hitler se skutečné válce zdárně vyhýbal prací daleko od fronty v tylu a vyznamenán byl zejmena díky známostem s velením. Po válce byl dokonce aktivním členem sovětské republiky v Bavorsku a chodil s rudou páskou na rukavu. Až potom ze sebe udělal ultrapravičáka, antisemitu a válečného hrdinu a zcela přetvořil, díky propagandě, své působení za války. Dokonce režim likvidoval jeho spolubojovniky jako nepohodlné svědky. Dalsim postrehem je, ze široký antisemitismus či podpora Hitlera v Německu a zejmena v Bavorsku nebyla až tak úplně rozsirena, spíše se jednalo až o důsledek teroru a propagandy po převzetí moci. Nejsem odborník, ale celkem mi ta fakta přišla uvěřitelná a dost upravila můj pohled na ono období. Jedna mala vytka k prekladu: ackoliv kvalitou je nadprumerny, mnozstvi preklepu je az zarazejici.

23.10.2018 5 z 5

Bez motoru přes Evropu Bez motoru přes Evropu Petr Macourek

Tohle je fakt těžké hodnotit, ještě těžší je hodnotit autora. Při čtení mi přišly některé části knihy jako pubertální výlevy, jiné části byly až neuvěřitelné, další zábavné a poetické. Autor mi přišel chvílemi jako magor, jindy jako dobrodruh nebo romantik. Zvláštní kombinace o které nevím co si mám myslet. Vzhledem k tomu, že jsem byl zvědavý jak to dopadne a četlo se mi to dobře tak hodnotím spíše kladně. Ale pokračování asi vyhledávat nebudu, možná. Jedna vážně míněná výtka, vůbec jsem nepochopil jak se autor dostal zpátky do Evropy. Navíc mne spíše autorovy zážitky od podobného cestování odrazovaly. Těžko to brát jako inspiraci.

21.10.2018 2 z 5

Macanudo Macanudo Liniers (p)

Dalsi Macanudo, ktere jsme si pujcili v knihovne. Tentokrat uplne prvni kniha cele serie. Jedna se o sbirku starsich stripu. Chybi zde mnoho z pozdejsich postav, napr. Rubensovy vlasy, ale objevuji se zde i postavy v pozdejsich dilech ne tak caste, jako Origami Boy. Nicmene forma je jiz zcela vyzrala, neni zde videt nejaky velky rozdil ve vytvarne strance oproti novejsim dilum. Jednoznacne nas opet potesily stripy s Jindriskou, panem Zahadou, atd. Uz nam moc neobjevenych dilu nezbyva :-)

12.10.2018 5 z 5

Dilbert: Schůzky s blbcem odkládejte na neurčito Dilbert: Schůzky s blbcem odkládejte na neurčito Scott Adams

Dilbertovy příběhy mám rád a už jsem pár výběru přečetl a byly super. Ale tady u tohoto mi něco chybělo a nejsem si jistý co. Buď ten výběr obsahoval nějaké starší kousky a nebo byl špatný překlad, těžko říct. Prostě mi to nepřišlo skoro vůbec vtipné a některé pointy jsem nepochopil. Spíš to dávám za vinu překladu, protože i bez nahlížení do originálu jsem narazil na několik zřejmých chyb.

30.09.2018 3 z 5

Profesorova dcera Profesorova dcera Joann Sfar

Takova trochu ztrestena ptakovina, precteno za velmi kratkou dobu. Ale pobavilo to a ocenuju autorovu fantazii. Cekal jsem ze to je pokracovani neceho, jelikoz ten dej zacina tak trochu zvlastne jako by bez kontextu. Ale zrejme to je tak schvalne a soucasti pribehu :-)

25.08.2018 3 z 5

Bez peří Bez peří Woody Allen (p)

Dost vtipna knizka, plna vybornych napadu. Nektere mi ale uplne nesedly tak kvuli tomu davam o hvezdicku min nez plny pocet. Presto za mne jednoznacne skvela vecicka, ktera zarucene pobavi.

24.08.2018 4 z 5

Korfu - Inspirace na cesty Korfu - Inspirace na cesty kolektiv autorů

Pruvodce je sice maly svymi rozmery nicmene je zcela dostatecne velky pro tak maly ostrov jakym je Korfu :-) Na predsadkach se nachazeji mapy ostrova a hlavniho mesta Kerkyry, v nichz jsou velmi prakticky oznaceny ty zajimava mista na ktera se odkazuje text. V pruvodci nechybi strucna, ale zajimava historie ostrova. Dalsi cast popisuje turisticka mista, nejvice prostoru je opravnene venovano Kerkyre. Mimo hlavni mesto jsou popisy velmi kratke, ale ono tam uz toho tak zajimaveho o cem psat vlastne neni. Ty mista je proste potreba videt a kochat se. Zbytek se uz venuje praktickym vecem spojenym s cestovanim po ostrove, vcetne minislovnicku a recke abecedy. Prakticke zkusenosti jsou takove, ze se nam veskere tipy a doporuceni ohledne mist ktera jsme navstivili opravdu hodily. Jedine na co se neda spolehnout je oteviraci doba. To se casto vyznamne lisi od skutecnosti i od udaju z jinych zdroju, je tam v tom dost chaos. Taky pro centrum Kerkyry si poridte podrobnejsi mapku, v takovem bludisti jinak nektera mista snadno minete i kdyz budou jen par metru od vas :-)

24.08.2018 5 z 5

Na hliníkovém oři divokým západem Na hliníkovém oři divokým západem Lucie Kovaříková

Od stejnych autoru jsem nedavno cetl pruvodce cyklostezkami po Evrope, takze jsem ocekaval podobne kvalitne zpracovanou knihu, coz se i potvrdilo. Popisuje se zde jejich cesta na kolech (na tezko) v zapadni casti USA, pres nekolik slavnych narodnich parku. Text neni az tak dlouhy, spise se zde popisuji ty opravdu zajimava mista a nechybi ani specialni podrobnejsi pasaze o zminenych narodnich parcich ci jinych zajimavostech vcetne mapek. Je zde i mnoho fotografii a vse na kridovem papire pusobi velmi profesionalne. Cyklisticka je v techto podminkach neskutecne narocna, v poustich se museli utkat s obrovskymi vedry, v horach zase s extremnim prevysenim i nadmorskou vyskou. Jelikoz se jedna o velmi zkusene cestovatele tak to zvladli bez uhony. Hodne mist zde popisovanych jsem taky navstivil a mohu jen potvrdit, ze mam podobne dojmy jak z krajiny tak i z lidi. Proste nadhera a hodne zavidim tu moznost zde pobyvat tak dlouho. Sice jsem se tenkrat vozil autem, ale na druhou stranu auto bylo bez klimatizace a spali jsme v kempech ve stanech, takze zas tak masnacke to nebylo :-)

11.07.2018 5 z 5

Cyklostezky Evropy Cyklostezky Evropy Lucie Kovaříková

Tato cyklisticka kniha neni ani tak cestopis jako spis odborny pruvodce mnoha zajimavymi dalkovymi cyklotrasami zejmena v Rakousku a Svycarsku, kteremu je venovana zvlaste velka pozornost. Je to profesionalne zpracovane, taky aby ne kdyz autori jsou profici. Neni tomu absolutne co vytknout. Za textem se skryva leta zkusenosti a tisice najetych kilometru po zminenych cyklotrasach. Zde nam autori serviruji jiz zpracovane doporucene trasy vcetne jejich map a doporucenych navaznosti, takze staci jen sahnout a vybrat si nejvhodnejsi. Tras je opravdu hodne a tedy v knize neni prostor pro vycerpavajici informace, proto nez vyrazite je nutne si o trase samozrejme zjistit vice. No snad se aspon na nektere z nich nekdy podivam, protoze se jedna v naproste vetsine o velmi atraktivni mista. Autori nezapominaji popis cyklotras zpestrit nekolika drobnymi osobnimi zazitky, ktere se jim behem jejich putovani na danych trasach staly. Tim tomuto pruvodci davaji trochu jiny cestopisny rozmer.

30.06.2018 5 z 5

Lišky pouště Lišky pouště Paul Carell

Koupeno v levnych knihach. Po precteni jsem tuhle knizku pak dal do knihobudky, at si ji uzije i nekdo jiny. Co k tomu napsat, kdyz se jedna o tak rozporuplneho autora, nacistu a adorovatele valky? O drsnych bojich v Africe, kde umirali tisice vojaku pise jako by se jednalo o pionyrsky tabor na kterem je spousta legrace. Nemce a fasisty lici jako cestne vyborne hrdiny. Jejich protivniky Anglicany a Americany jako zakerne mrchy, kteri slavnou nemeckou armadu porazili zcela hloupe jenom diky obrovske materialni prevaze a na ukor obrovskych ztrat. Trochu se divim, ze tak vyrazne pronacisticke dilo u nas vubec vyslo. Davam aspon symbolicky 2 hvezdicky za to, ze se jedna o netradicni pohled na africky konflikt z nepratelske, tedy z te nemecke strany. A za to, ze se to docela dobre cte. Ale ctenar si musi fakt davat pozor a neco o bojich v Africe za druhe svetove valky vedet, aby neveril vsemu co tenhle nacisticky propagandista ve sve knize pise.

22.06.2018 2 z 5

Výplata Výplata Philip K. Dick

Nadsen ze stejnojmenneho filmu jsem vyhledal puvodni povidku, kterou byl inspirovan filmovy scenar. Povidka nevysla samostatne, nachazi se v teto cele sbirce povidek. Podobne jako u jinych Dickovych del, mam z toho rozporuplne pocity. Uplne se mi to nelibilo. Jak povidka Vyplata tak i ostatni povidky. Dokonce nektere z povidek byly hodne slabe. Samotna povidka Vyplata mi neprisla uplne domyslena, ve filmu, i kdyz k nemu mam taky spustu vyhrad, se to proste povedlo o hodne lip. Je to tam cele nejak lip propracovane. Takze Dick jako autor mi opet nejak nesedl.

20.06.2018 3 z 5

Severní blata Severní blata Arnaldur Indriðason

Knihu jsem cetl uz pred drahnou dobou, tak schvalne co mi utkvelo v pameti. Tak predevsim jsem si musel zvykat na to jejich tykani. Coz vim i z jinych zdroju, ze to je u nich typicke. Drive, podobne jako kdysi i u nas, nemivali islandane prijmeni, ale u nich je to tak nejak stale zazite ve spolecnosti. Dale mne zaujalo jak se hlavni hrdina stale zivil jen varenou ovci hlavou, coz je dost nechutne. Jinak ponura atmosfera, tma, chlad. A taky, ze mne to moc nebavilo. Obecne mne detektivky nejak zvlast nebavi, tak jsem zkusil prolomit mou nechut a zkusil to s nekolika vybranymi doporucenymi autory, tohle je jeden z nich. Nahodne jsem si vybral knizku. No a nic, porad mam na detektivky stejny nazor :-)

13.06.2018 3 z 5

Čirá anarchie Čirá anarchie Woody Allen (p)

Z teto sbirky povidek Woodyho Allena mam trochu rozporuplne pocity, asi tak jako i u jinych jeho knizek a i filmu, nektere se mi hodne libi, jine jsou strasna nuda. Par povidek, jako napriklad ta o frustraci rodice, jehoz potomka neprijali do prestizni materske skolky, jsou dokonale, skvele, vtipne. Jine jsou bohuzel z meho pohledu nudne az trapne. Ale stejne je to stale muj oblibeny autor a reziser. Davam zlaty stred, 3 hvezdicky.

08.06.2018 3 z 5

Temná věž 3: Zrada Temná věž 3: Zrada Peter David

Zaverecny dil se mi libil vic nez predchozi druhy (bohuzel prvni jsem jeste nikde nevidel, nemuzu porovnavat). Vytvarna stranka je opet dokonala, nastesti pribeh se aspon trochu rozbehl a zamotal, coz vse podstatne vylepsilo. Nicmene stale je to cele trochu uhozene, takova pistolnicka fantasy. Proto nedavam plny pocet hvezdicek.

06.06.2018 4 z 5