toni-az komentáře u knih
Za dětských let jsem byl nadšen. Nyní to byly takové divné povídky, zmatený styl, hodně až dětsky naivní. Číst se to dalo, ale za mě ztracený čas.
Zajímavá exkurze do neznámého žánru. Film jsem párkrát viděl, tak jsem byl zvědav, jak k tomu vypadá scénář. No, zklamán jsem nebyl. Vše propojeno se vším, trochu to ve filmu dopadlo jinak, než byl scénář, ale tak to chodí. Celkem mě překvapilo jak moc je scénář konkrétní a jak málo má režisér šancí něco změnit.
Už jsem se chystal dát o hvězdu míň s tím, že mi chybí hláška "Neživíš, tak nepřepínej", ale i na to se myslelo, když se dodala varianta povídky po zfilmování.
Opravdu zajímavý počin, který stojí za to si přečíst.
Obvykle mi při čtení slova defilují před očima a mé vnitřní oko vidí příběh. Zde však nikoli. Slova se zcela neobvykle složila do různých obrazů, jakoby snad snových fotografií. Příběh je v této knize naprosto podružný a přesto, že se člověk znenadání dočkal nečekaných konců, obrazy složené z obratně vystrouhaných slov navždy postihnou nádheru této výjimečné knihy. Není mnoho podobných a jsem rád, že sic podruhé v tomto roce, obrazy byly stvořeny a dovolily mi užívat si chvíle jejich pomíjivé existence.
Kdysi dávno jsem něco od Hrabala četl a přišlo mi, že další bude chtít asi trochu později. O 20 let později další kniha, ale bohužel zase mě neuchvátila. Ovšem mezi tím jsem se přestěhoval do míst, o nichž se tu píše, takže aspoň ty narážky na známá místa mi to oživila. Za mě tak 50 %, dávám 3* díky výkonům strýce Pepina a Hanťy.
Co se týče Výzvy 2018, zde pro mě zlatý důl, splňuje asi polovinu kategorií, dokonce i Brno a knihovna se v ní najdou :)
Konečně zase Skeeve, proti MYTH Inc úplně jiná liga. Kdyby to nezkazil několikanásobný konec, kde pak zase byl problém celou mašinérii rozjet, dal bych ještě o hvězdičku víc. Takhle lepší průměr s tím, že pohodová a čtivá knížka pro chvíle, kdy člověk nechce nic moc řešit.
Měl jsem chuť na Pratchetta, takže sedla. Sice to není úplně klasická Zeměplocha, ale Pratchettův styl to rozhodně je. Nicméně za mě spíš z těch slabších, nějak se mi nepovedlo najít něco, co by mě vyloženě nadchlo.
Bohužel nejsem příliš zastánce antihrdinů, což pan Lehmann vpravdě je. První půlku knihy mě jeho přístup dosti rozčiloval, později jsem si buď zvyknul nebo se pan Lehmann značně zlepšil. Pravda, proti Ignáciu Reillymu je to dokonalý svatoušek.
Kniha je napsána čtivým způsobem, má celkem příjemný spád a obzvláště na prvotinu velmi dospělý jazyk a dialogy (snad až na protivné opakování některých vztahů u jmen - např. Karel, jeho nejlepší přítel). Atmosféra předrevolučního Západního Berlína z knihy taky celkem dobře vystupuje, nicméně já jsem nějak nebyl s to najít v ní něco, co by mě vyloženě zaujalo. Celé dílo mi přišlo takové nemastné neslané, takže pokračování asi pro tentokrát vynechám.
Nevím, jestli jsem jen infantilní nebo už senilní, ale příběhy o Artemisi Fowlovi mám opravdu rád. Nicméně toto byl krok stranou. První povídka jakž takž i když bylo celkem celou dobu jasné jak to dopadne. Interview nuda, ještě že to vždycky bylo tak krátké. Křížovky dejme tomu. Poslední povídka celkem fajn, ale na to, aby to udělalo dobrou knížku je to bohužel málo.
Není moc co říci oproti první půlce. Snad jen, že je to pořád stejná schizofrenie mezi pasážemi, které by se daly úplně vypustit (a ještě by to knize pomohlo) a pasážemi, kdy se člověk nemůže odtrhnout a musí číst další a další kapitolu.
Proti první půlce mi to přišlo o něco lepší a méně rozbité, protože zde chyběl nudný začátek, nicméně pasáž s drakem to zase srovnala. Ta byla opravdu ale opravdu zbytečná.
Není to žádné umělecké dílo, ale jako antropologický úvod do "naší" historie je to pěkné. Hlavně pak Burianovy ilustrace stojí za to.
Tak tahle kniha mi doma ležela skoro dva roky až byla probuzena čtenářskou výzvou. Po několika stránkách mě docela chytla a musím uznat, že je hodně dobře a čtivě napsaná. Předpokládám, že spíš než Gary za to může Susan, ale to nic nemění na faktu, že je to zábava.
Na druhou stranu byla kniha psána poněkud obšírně a často za mě dost zbytečně popisovala podrobnosti, které se skoro nebo úplně vůbec netýkaly děje.
Každopádně co jsem si z knihy odnesl je, že nechci bydlet v USA, popsáno tam bylo několik incidentů se sériovými vraždami a přijde mi, že zrovna Zodiac byl z nich asi nejumírněnější.
Poněkud roztahaná kniha bez nějakého většího nápadu, nicméně mi připadá na úrovni ostatních dílů v rámci M.Y.T.H. sro. Humor prvních několika dílů celé série se vytratil a teď už to je jen taková nastavovaná kaše, kde člověk čte zbylé díly více méně jen ze setrvačnosti a doufá, že se to nějak zlepší.
To by to nebyl Holdstock, aby knížka už od první stránky nezašimrala strunu představivosti a hlavně mozková centra pochopení nepochopitelného. Opět jedna ukázka prvotřídní imaginace až za hranici lidského chápání.
Musím přiznat, že pochopit Holdstockovy knihy je opravdu nadlidský úkol, ale stejně to člověka nutí čas od času nechat se šimrat.
Příběh a principy jiné a přesto stejné jako v mytágovské sérii jsem si nad míru užil a zašimraný mozek bude svrbět ještě dlouho. Vysvětlení a konec mě úplně nesedl, ale i tak to stálo za to, hodnotím na 85 %.
Tahle špatnou knížku jsem nečetl už léta. Kromě toho, že děj byl takový nijaký, napětí se nekonalo vůbec a vše se dalo předvídat, popisy byly nudné a celé to nějak nedává smysl, hlavním problémem je, že to je prostě špatně napsané. Sloh je na úrovni žáka základní školy a podobně to je i s jazykem. Nejhorší jsou ovšem dialogy, které téměř nelze vydržet.
Na každé knize se ovšem snažím najít něco pozitivního. Obrázky to bohužel nejsou, nicméně musím přiznat, že něco v té knize způsobilo, že jsem měl problém se od ní odtrhnout. Další půl hvězdičky je za to, že tam byla asi 3 vtipná místa.
Každopádně pokud nejste holčička ve věku kolem 10-15 let, nedoporučuji knihu ani otvírat. V opačném případě si ji přečti, holčičko, určitě se ti bude líbit.
Obdivuji autorku, že byla schopná napsat a vydat celou trilogii v tak mladém věku, nicméně si myslím, že by bylo pro její knihy lepší trochu vyzrát.
Kulhánka mám fakt rád, ale tahle kniha je zatím trochu zklamání. Ne že by to neodsýpalo, přečetl jsem to extrémně rychle, ale přijde mi to tentokrát trochu jalové, humor většinou dost za každou cenu a chování postav často úplně nelogické. Navíc prvních sto stránek je tak nějak zmatených a trochu od věci. Doufám, že druhému dílu budu moct dát o hvězdičku víc.