tonysojka tonysojka komentáře u knih

Husovská dilemata Husovská dilemata Ctirad Václav Pospíšil

Děkuji Databázi za objev této knihy, vlastně je upravená do audiopodoby jako cyklus přednášek rádia Proglas.
Velmi významně obohatila mé znalosti o Husovi, jeho myšlení a době. Pomohla mi trochu pochopit, o co v Husově případě šlo.
Doporučuji vážným zájemcům o historii.

01.01.2021 5 z 5

Jsme tady Jsme tady Jan Balabán

Balabán měl dar vidět nejen utrpení a bolesti lidského bytí, ale i momenty štěstí a naděje působící "shůry" v nejneočekávánějších chvílích. A uměl tento dar ztvárnit takovým literárním stylem, že mu to mnozí musí a museli závidět.

"Myslíš, že na umření je třeba odvaha? To přece přijde samo."
"Někdy mám strach, že to nezvládnu, až to přijde."
"Ty mluvíš jako by smrt byla nějaká zkouška.
Vždyť je to jen konec, tma, jako když zhasneš světlo"

Texty jsou to reálné, úderné, Balabánovsky poetické a nutí k zamyšlení, co v životě je doopravdy pravdivé. Což je svým způsobem namáhavé a nemusí to každému vyhovovat.
Balabán není k "pobavení".

04.08.2020 5 z 5

V říši vlka – Tulák 2 V říši vlka – Tulák 2 David Gemmell

Škoda Tuláku,že jsem tě nepotkal tak před 15 lety,dostal bys pět hvězd.
Ale jak Tě znám,Je Ti to jedno.
Přímočaré,dobrodružné a fantastické brakové čtení na dovolenou.

16.07.2020 4 z 5

Blitzkrieg v tanku Tiger Blitzkrieg v tanku Tiger Richard Freiherr von Rosen

Když srovnám s Brjuchovovým Tankovým esem východní fronty,za mne čtivější a poutavější.I když do války vstupoval von Rosen velmi mladý a zblbnutý propagandou,jako spousta mladých kluků,tak přesto v jeho vyprávění vidím, že se nad nesmyslnou válkou zamýšlel a dokonce vzpomínal na Napoleonův krach při stejné výpravě dobýt Rusko. Zatímco Brjuchov to bral jako huráosvobozeneckou válku s příslibem dobrodružství a kariéry a padlé kamarády bral jakoby tak oběť mimochodem,von Rosen více soucítí.
Ale je mi jasné, že o kariéru a dobrodružství šlo i na německé straně v řadách mladých vojáků.Docela zajímavé jsou jeho zážitky v zajetí a životě ve Francouzi okupované části Německa ,kde měl domov.Tak trochu Benešovy dekrety v jiném provedení ale ne tak ničivé.
Zkrátka tyto zápisky se mi lépe četly,než Brjuchovovy.

14.06.2020 4 z 5

Stíny v létě Stíny v létě Daniel Abraham

Jak níže psáno jedná se o originální dílo žánru fantasy,které se obejde bez krvavých scén,či přemrštěných kouzelnických triků.Díky vypravěčskému umění ,propracovanosti postav a jejich uvěřitelnému konání ,jsem se vůbec nenudil.

17.04.2020 4 z 5

Deník venkovského faráře Deník venkovského faráře Georges Bernanos

Souhlasím s níže Mirkemtrubakem.Dodám k tomu jen,že čtení je fakt šichta. Ale mzdou je to,že na tuto knihu jen tak nezapomenete.

06.04.2020 5 z 5

Prosím stručně Prosím stručně Václav Havel

Po životopisu Havel od Žantovského ,který se mi hodně líbil jsem sáhl po této knize,abych se o Havlovi ještě víc dozvěděl jako o člověku. Nebyl jsem zklamán. Z jeho zamyšlení se mi nejvíc líbilo toto:
"Krása jazyka spočívá v tom, že nikdy nemůže přesně vystihnout to, co vystihnout chce. Je totiž nespojitý, tvrdý, tak říkajíc digitální, a už proto, ale nikoli jen proto nemůže kompletně uchopit něco tak spojitého,jako je skutečnost, prožitek či naše duše. Což otevírá prostor nádhernému zápasu o vyjádření a sebevyjádření, který provází celou historii člověka,který nemá konce a dík němuž se vlastně vždy znovu a vždy trochu jinak vyjasňuje či zpřesňuje všechno lidské, ba co víc, tímto zápasem se člověk stává teprve sám sebou. Jako jedinec i jako druh. Snaží se prostě stále lépe uchopit slovy, obrazy či chováním svět i sebe, a čím víc se mu to daří, tím víc si uvědomuje, že kompletně nikdy nepostihne ani svět, ani sebe, ani jakoukoli součástku světa. Ale tím spíš se o to musí dál a dál snažit, a tím vlastně sám sebe stále lépe definovat. Je to sisyfovský úděl.Nic naplat: kompletní pravdu o sobě si odnese člověk do hrobu. Ale znát ji přece jen někdo bude: ne-li Pánbůh, tak aspoň paměť bytí."

06.04.2020 4 z 5

Vladař Vladař Christopher John Sansom

Za ještě větší množství opakujících se scén výslechů,rozvláčnosti popisů rodinných vztahů ,než v minulém díle,nemůžu dát plný počet .Přesto pro mne toto pracné čtení bylo velmi obohacujícím vhledem do doby Jindřicha VIII,života a politických intrik na dvoře.
V čtení série budu pokračovat.

30.03.2020 4 z 5

Spratek Spratek Torey L. Hayden (p)

Posloucháno jako audiokniha v působivém podání Simony Babčákové.Po Divné Jadii opět bolestně krutý ,dojímavý příběh,který ale zanechává pocit,že i tam,kde je zlo a tma ,se nachází světlo a láska.Zároveň poutavý vhled do práce lidí,kteří vyučují postižené děti.

10.02.2020 5 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Průměrný thriller, sice s mírně překvapivou pointou, leč předvídatelným průběhem děje.

17.11.2019 3 z 5

Do akce jde Titus! Do akce jde Titus! Jozef Luscoň

Nejvíce mne zaujalo,jak na Slovensku v období komunistického řádění po a zavírání kněží v některých oblastech byli vesničané ochotni jít s vidlemi své faráře osvobodit.Neúspěšně ,samozřejmě.Jednoduchým jazykem napsaný zajímavý životopis.

21.10.2019 4 z 5

Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

Svižné vyprávění,vojenský humor,propracovaný vymyšlený svět ,kde magie je propojena se světem lidí i bohů.Trochu mi to připomnělo pár knih o Malazu ,které jsem kdysi přečetl,než jsem to vzdal,ubit počtem knih a stránek a složitosti vyprávění.Tady jsem zvědav na další díl,i když zatím u mne vede série Mince a dýka,dějem trochu podobná,ale dle mého názoru více propracovanější,i když méně akční.

15.05.2019 4 z 5

Chci, abys byl Chci, abys byl Tomáš Halík

Někde v rozhovoru autor uvedl,že kritici mu vyčítají neortodoxní názory.Ale on tvrdí,že má ortodoxní názory ,pouze na ně neortodoxně pohlíží.I tom tato kniha je.Také o otázkách víry,smrti,sekularizace, a hlavně o lásce ,jak lidské ,tak Boží.Provokuje k přemýšlení,povzbuzuje,ale také vážně varuje,jako např:
"Život není jen dar,ale také úkol.A předání života,který nám byl darován jako příležitost a svěřen jako úkol , v okamžiku smrti,je-nábožensky chápáno-jakýmsi hlášením o "splnění úkolu",hodinou pravdy o tom,do jaké míry jsme naplnili či promarnili dané příležitosti.Nechuť k tomuto náboženskému chápání smrti si možná jen vypomáhá argumenty se zbrojnice materialisticky interpretované vědy,ve skutečnosti však spíše vychází z úzkosti,kterou budí představa o nutnosti vydat počet před nepodplatitelným a neovlivnitelným Soudcem.Jak útěšnou dávkou opia je proti tomu ateistický názor,že smrtí všechno končí! "
str. 248

30.03.2019 5 z 5

Soudce z milosti Soudce z milosti Ivan Klíma

Jak již zde v komentářích uvedeno,jedná se o vynikající brilantní umělecké dílo ,doslova vymazlený text.Za sebe jen dodám ,že ve srovnání s Kunderovými knihami Kniha smíchu a zapomnění,nebo Život je jinde,které pojednávají o stejných tématech,je toto rozhodně lepší.Klímův pohled na hříchy a nedokonalost postav je chápavější,soucitnější a láskyplnější než břitký posměvačný odstup Kunderův.Což mne mrzí ,neboť jsem Kunderovi hodně fandil.Humor a ironie v příběhu jsou heboučké jako samet,neškrábou jako u Kundery.Pro mne obrovské literární překvapení a zážitek ze světa Databáze knih.

08.02.2019 5 z 5

Jeho království Jeho království Mika Waltari

Také jsem měl při čtení pocit ,že jsem součástí příběhu.

20.11.2018 5 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Čteno někdy kolem puberty,nikdy jsem na ten skvělý příběh nezapomněl.

25.10.2018 4 z 5

Hranice Hranice Dalibor Vácha

Výborný válečný román o cestě našich vojáků od Dněpru ,dobytí Kyjeva a snahu o dobytí Dukly za cenu nesmírných krvavých obětí.Autor se nevýhýbá popisu krutých válečných hrůz,neplýtvá jimi zbytečně,je autentický a uvěřitelný,i jeho pasáže s historickými postavami jako např. Svoboda,Klapálek aj.Dechberoucí čtení,jež vede k zamyšlení ,zda by naše generace byla toto ochotna podstoupit.Je to pocta všem mrtvým,jež zemřeli (nikomu mladému se nechce zemřít,že?)v boji za to ,aby nadvláda jedné ideologie nevládla všem

11.08.2018 5 z 5

Císař Karel I. Císař Karel I. Eva Demmerle

I když mám totalitou pokřivené vnímání šlechticů,které se naposledy projevilo při přímé prezidentské volbě, příběh mě oslovil.
A hodně.
Historie zániku rakousko-uherské říše, průběhu Velké války a osudů císaře Karla,jeho ženy a dětí je velice zajímavá.Velmi citlivě napsaná,s úctou,s respektem,čtivá.
Kniha mi byla doporučena jako vhodné čtení na dovolenou na Madeiru, kde je císař pochován, leč dočtena teprve nedávno,protože na poznávacích zájezdech na čtení moc času nezbývá.
Děkuji za doporučení a tip na kvalitní historickou knihu o konci jedné éry evropských dějin a jednoho šlechtického rodu.

24.10.2024 5 z 5

Brodeckova zpráva Brodeckova zpráva Philippe Claudel

Další z uměleckých zpracování tématu války, změn chování a jednání člověka pod nátlakem strachu o život nebo možnosti páchat násilí a zvůli.Připomíná mi knihy jako třeba"Laskavé bohyně","Píseň kamene"nebo"Kůži".
Ovšem žádná z těchto knih se nikdy nepřiblíží k otřesu z faktických výpovědí očitých svědků válečných hrůz jako třeba"I zvíře mělo víc útrpnosti než člověk",nebo z Borákova"Na příkaz gestapa",nebo i Lednické"Životice,obraz (po)zapomenuté tragédie ".
Brodeckova zpráva je zprávou o lidské malosti, tuposti, strachu z neznáma a ochotě mu předhodit i lidskou oběť kvůli falešné jistotě bezpečí.Přesto se ve zprávě objevují i jiskřičky naděje a lásky, představované popisem vztahů Brodecka k rodině či oběti, i když samého Brodecka tíží vina vlastního selhání a zbabělosti kvůli touze přežít.
Za mě je to zpráva, zazpívaná písní kamene a vrytá pod kůži.

26.08.2024 5 z 5

Zpronevěřené nebe Zpronevěřené nebe Franz Werfel

Geniálně odvyprávěný příběh nitra prosté ženy, která si chtěla koupit pobyt v nebi a vsadila na špatnou kartu..
Po famózním díle "Čtyřicet dnů" a uchvácejícím "Jeremiáš" tématicky za mne zklamání. První třetina knihy popisující tragédii v rodině velmi zajímavá, další části díla popisující osudy "tety" mi přišly, že nemají nic společného s příběhem rodiny, kde sloužila, a tudíž jsem nějak nepobral celkový kontext knihy.S pravděpodobností rovnající se téměř stoprocentní jistotě je chyba na mé straně přijímače.
Může se to zdát vůči genialitě Werfela z mé strany nesprávné, ale stejně "Zpronevěřelému nebi " ještě uberu jednu hvězdu.

19.06.2024 3 z 5