trudoš trudoš komentáře u knih

Legenda o sedmi Mistrech Legenda o sedmi Mistrech Jožka Havíř

I když román netrpí chybami amatérských tvůrců, má pořád ještě co dohánět. Uznávám, že dialogy mají smysl, postavy nejsou mrtvé loutky a příběh má nějakou tu stavbu. Když se však do textu více ponoříte, začnou vystupovat chyby koncepčního rázu. Autor své univerzum jen tak načrtává a nechává na čtenáři vybarvit si prázdné plochy, což vede ke zmatkům ohledně soudržnosti. O to víc, když jej staví na zcela odlišných kulturách, asijské a evropské. Tohle není otázkou míry fantazie, ale o ukotvení základních pilířů, na kterých vytvořený svět stojí. Není nutné mít mapy, slovníky a jazyky - nutné je uvěřit. A já neuvěřil.
S příběhem je to už trochu lepší. Překážky stavěné hrdinům do cesty jsou sice pofiderní a jednání občas zbytečně melodramatické, celkově to však ladí s dojmem lehce pohádkového vyprávění, jehož se Jožka Havíř od začátku nedokáže zbavit. A i když je to všechno svým způsobem kouzelné, nakonec oceňuji spíše autorovo nezdolné tvůrčí nadšení, než kvalitu knihy jako takové.

05.05.2015 2 z 5

Soma secundarium Soma secundarium René Vaněk

Příjemná a čtivá novelka, bohužel trochu postrádající hlavní dějovou linku, která by se dala sledovat a která by říkala, o čem román je. Postavy tu sice pátrají, ale jejich pátrání není příliš určité. Je to spíš děj odvíjející se samospádem, než koncept předem naplánovaný od první po poslední stránku. Renému Vaňkovi se ovšem nedá upřít talent pro hororové scény, které jsou chvílemi takřka bravurní ve své imaginaci. Obratem jsou však shozeny černohumorným laděním celé knihy. Je těžké napsat vtipný román o nočních můrách a zavděčit se jak humoristům, tak milovníkům hororu. Takhle z toho vyšla sympaticky napsaná, ale jinak lehce zmatená záležitost, o které po dočtení stále nevím, co si vlastně myslet.

01.07.2015 3 z 5

Exodus Exodus Pierre Seron

Na tomhle komiksu je znát, jak moc může chybět úvod, aby příběh u čtenáře obstál v plné míře. Jen díky mini předmluvě pochopíte, že albu předcházela série kraťasů vycházejících v časopise Spirou mezi lety 1967 až 1974. Pak se teprve Albert Desprechins a Pierre Seron odhodlali k delšímu vyprávění - tedy k tomuto. Takže komiks není o tom, jak se z Pidilidí stali Pidilidi, ale další dobrodružství hrdinů, o kterých se předpokládá, že je již znáte. Což by pořád bylo v pohodě, kdyby se tu nevyskytovalo množství postav, které se mezi sebou špičkují a narážejí na různé povahové vlastnosti, o kterých však nic nevíte. Většina komiky se tak ztrácí, a vám nezbývá, než popustit uzdu fantazii. Přesto dokážou autoři pobavit, především slovními hříčkami, kterými slavili úspěch už Goscinny s Uderzem. Příběh o velkém stěhování sice nijak neoslní, ale pobaví přesně v té míře, v jaké očekáváte. Nejvýraznějším plusem komiksu pak je, že máte možnost seznámit se s další legendou, u nás dosud neznámou.

22.06.2015 3 z 5

Ozvěny čtvrté magie Ozvěny čtvrté magie Robert Anthony Salvatore

Tahle kniha má podle mě snad jen jeden klad, a to ten, že se dobře čte. Děj je až naivně jednoduchý, ale kupředu pádí svižně. Nic komplikovaného na čtenáře nečeká, takže si nemusí dělat starosti, že by mu něco uniklo, kdyby třeba kus prospal.
Ovšem myšlenka, že když se lidé budou mít rádi a nebudou si život kazit výdobytky techniky, tak naleznou svou utopii, ta jde dost mimo mě. Nic proti lásce a míru, ale ve stejné dávce si to mohu vychutnat ve Strážné věži.

01.06.2015 1 z 5

Elegie pro ovečku 1 Elegie pro ovečku 1 Kei Toume

Natolik standardní příběh o zatracenosti a tragičnosti upírů, až mi přišel hloupoučký. Šmrnc východní kultury zápletku nijak nevylepšil, snad jen přidal ještě větší grády emo atmosféře. Takže spousta tragických pohledů a průpovídek, ovšem skutek utek a umřel nudou.
Být náctiletý a ujíždět si na rozervaných vampýrech, asi bych plesal blahem. V tomhle období jsem však hltal úplně jinou tématiku (ne zas o moc lepší), a teď už se do toho nějak nedokážu dostat. Ale kdo ví, třeba v osmdesáti chytnu druhý dech a ještě objevím netušené rozměry téhle manga ságy.

25.05.2015 2 z 5