Tulenik komentáře u knih
Zajímavá originální zápletka, kvalitně vystavěný příběh,dobře čtivý styl. Pachatele jsem neodhalila dřív, než sama autorka a vsuvky jeho myšlenek ukazovaly mnohé a přitom žádné možnosti. Super.
Vysoce hodnotím pokus o lehkou sociologickou sondu na závěr. Tohle téma je pro mne aktuální a citlivé, klidně bych ocenila i více prostoru v průběhu děje.
Neuvěřitelně mě vytáčely a rozčilovaly opakované "údery vzduchem" - kamkoli někdo vešel, nebo vlezl, vzduch ho majznul.... nevím, zda je to chyba autorky nebo překladatele, ale tohle knize ubralo celou jednu hvězdičku z mého hodnocení.
Úžasná kniha od úžasného člověka, která zásadním způsobem ovlivnila můj život a náhled na spoustu věcí.
Psaná lehkým, vtipným stylem. Rozhodně velmi doporučuji!
Zajímavá, neobvyklá, fantazijní, místy mě rozčilovala naivitou hlavního hrdiny a nedovysvětlením principů... možná je to jen tím, že obvykle čtu lehkou literaturu a tahle chtěla víc zapojit :-)
Slibné a zajímavé téma. Už na začátku autorka vysvětluje, že čtenář nemá očekávat konkrétní osudy žen šlechtičen, jak by se mohlo zdát z podtitulu. Jedná se o historický pohled na problematiku života žen šlechtičen v období závěru monarchie.
Závěrů a zajímavých skutečností zde najdeme jen pár, když se nad nimi však člověk zamyslí, může ho i zamrazit, jak to měly šlechtičny těžké. Kniha nám umožňuje odhalit roušku motivací pro některé skutečnosti, které jsou z vnějšího pohledu minimálně zvláštní.
Co mě ale vysloveně naštvalo je, že autorka má potřebu veškeré informace násobně opakovat a jednu větu omílá dokola až do zblbnutí. Kdyby neměla tenhle školometský přístup, mohla být kniha o polovinu kratší a mnohem záživnější.
Stejně tak by neškodilo alespoň pro ilustraci pokusit se popsat jeden typický život (je jedno, jestli konkrétní nebo vymyšlený) a na něm ukázat všechny ty potíže. Bylo by to výukové (což má autorka zjevně ráda) a současně by to mohlo být i čtivé a názorné. Jenomže to by asi dalo mnohem víc práce.
Škoda.
Třetí kniha ze série.
Tak jak mne první dvě nadchly, tahle byla taková rozvláčná, vyprávěcí, bez dramatičnosti. Možná je to i vnitřním rozpoložením, ale ani skvělý cynický humor, který odkapával z předchozí knihy se v této objevuje pouze v záblescích.
Celý příběh je zamotaný a vyprávěný čistě z pohledu vypravěče, bývalého detektiva Lyona. Nejsou zde žádné časové ani prostorové skoky, které by čtenáři dali šanci odhalit něco dřív nebo dávaly tušit širší souvislosti. Což nemusí být chyba - ale tady se to moc nepovedlo. Přesto jsem dostatečně dopředu vytušila, kdo za tím stojí a v čem bude hlavní problém, který závěr knihy dostal do obrátek.
Takže hodnocení na závěr - nelituji, že jsem si ji přečetla, ale žádné nadšení jako u předchozích knih tohoto autora se nedostavilo. Berte to jako oddechovku na prázdniny.
Přelouskat tuto čistě faktografickou monografii byl pro mne opravdu oříšek (rozečtena minimálně dva roky). Nejsem historik, jsem pouhý čtenář a bylo to na mne příliš kostnaté, příliš neživé.
Autor se omezil opravdu jen na čistou faktografii a přizpůsobil tomu i svůj autorský jazyk - žádné obraty vyjadřující domnělé emoce, žádný popis krajin, vjemů, počasí.
Nic, co by nebylo doloženo v dokumentech a bylo by pouhou fikcí.
Stauffenbergova legenda z této knihy opravdu nevyplývá - je to strohý popis života hrdiny snažící se uchopit a popsat souvislosti, ale úplně ignoruje osobnost.
Nu, pro historika je to asi takto dobré, ale já už na další knihu tohoto autora nebudu mít odvahu.
Útlá novelka na jeden večer.
První třetina plná klišé a květnatých obratů, které mě vysloveně rozčilovaly "s tlukoucím srdcem odhrnula háv"....nicméně vydržela jsem.
v okamžiku kdy se na scéně objevil biskup dostala kniha úplně jiné tempo, jazyk si přestal hrát na (ubohou) květnatost a příběh získal na dramatičnosti.
S ohledem na to, že je určena pro náctileté a dokresluje nekonečnou ságu Školy noci - myslím, že se povedla.
Jsem tak trochu zvědavá, jak se s tím Lenobia popere v současném příběhu, přijde mi trochu kruté držet slib daný pod vlivem hormonální bouře v pubertálním věku.. ale ona je silná osobnost... tak uvidíme.