Tulenik Tulenik komentáře u knih

Neviditelný Neviditelný Mari Jungstedt

Zajímavá originální zápletka, kvalitně vystavěný příběh,dobře čtivý styl. Pachatele jsem neodhalila dřív, než sama autorka a vsuvky jeho myšlenek ukazovaly mnohé a přitom žádné možnosti. Super.
Vysoce hodnotím pokus o lehkou sociologickou sondu na závěr. Tohle téma je pro mne aktuální a citlivé, klidně bych ocenila i více prostoru v průběhu děje.
Neuvěřitelně mě vytáčely a rozčilovaly opakované "údery vzduchem" - kamkoli někdo vešel, nebo vlezl, vzduch ho majznul.... nevím, zda je to chyba autorky nebo překladatele, ale tohle knize ubralo celou jednu hvězdičku z mého hodnocení.

01.06.2013 3 z 5

To snad nemyslíte vážně! To snad nemyslíte vážně! Richard P. Feynman

Úžasná kniha od úžasného člověka, která zásadním způsobem ovlivnila můj život a náhled na spoustu věcí.
Psaná lehkým, vtipným stylem. Rozhodně velmi doporučuji!

18.05.2013

Třetí kaple Třetí kaple Karel C. Grig (p)

Zajímavá, neobvyklá, fantazijní, místy mě rozčilovala naivitou hlavního hrdiny a nedovysvětlením principů... možná je to jen tím, že obvykle čtu lehkou literaturu a tahle chtěla víc zapojit :-)

18.05.2013 3 z 5

Šlechtictví zavazuje Šlechtictví zavazuje Martina Winkelhofer

Slibné a zajímavé téma. Už na začátku autorka vysvětluje, že čtenář nemá očekávat konkrétní osudy žen šlechtičen, jak by se mohlo zdát z podtitulu. Jedná se o historický pohled na problematiku života žen šlechtičen v období závěru monarchie.
Závěrů a zajímavých skutečností zde najdeme jen pár, když se nad nimi však člověk zamyslí, může ho i zamrazit, jak to měly šlechtičny těžké. Kniha nám umožňuje odhalit roušku motivací pro některé skutečnosti, které jsou z vnějšího pohledu minimálně zvláštní.
Co mě ale vysloveně naštvalo je, že autorka má potřebu veškeré informace násobně opakovat a jednu větu omílá dokola až do zblbnutí. Kdyby neměla tenhle školometský přístup, mohla být kniha o polovinu kratší a mnohem záživnější.
Stejně tak by neškodilo alespoň pro ilustraci pokusit se popsat jeden typický život (je jedno, jestli konkrétní nebo vymyšlený) a na něm ukázat všechny ty potíže. Bylo by to výukové (což má autorka zjevně ráda) a současně by to mohlo být i čtivé a názorné. Jenomže to by asi dalo mnohem víc práce.
Škoda.

08.03.2013 3 z 5

Medvídek na klíček Medvídek na klíček John J. Lamb

Třetí kniha ze série.
Tak jak mne první dvě nadchly, tahle byla taková rozvláčná, vyprávěcí, bez dramatičnosti. Možná je to i vnitřním rozpoložením, ale ani skvělý cynický humor, který odkapával z předchozí knihy se v této objevuje pouze v záblescích.
Celý příběh je zamotaný a vyprávěný čistě z pohledu vypravěče, bývalého detektiva Lyona. Nejsou zde žádné časové ani prostorové skoky, které by čtenáři dali šanci odhalit něco dřív nebo dávaly tušit širší souvislosti. Což nemusí být chyba - ale tady se to moc nepovedlo. Přesto jsem dostatečně dopředu vytušila, kdo za tím stojí a v čem bude hlavní problém, který závěr knihy dostal do obrátek.
Takže hodnocení na závěr - nelituji, že jsem si ji přečetla, ale žádné nadšení jako u předchozích knih tohoto autora se nedostavilo. Berte to jako oddechovku na prázdniny.

08.03.2013 3 z 5

Hrabě von Stauffenberg Hrabě von Stauffenberg Guido Knopp

Přelouskat tuto čistě faktografickou monografii byl pro mne opravdu oříšek (rozečtena minimálně dva roky). Nejsem historik, jsem pouhý čtenář a bylo to na mne příliš kostnaté, příliš neživé.
Autor se omezil opravdu jen na čistou faktografii a přizpůsobil tomu i svůj autorský jazyk - žádné obraty vyjadřující domnělé emoce, žádný popis krajin, vjemů, počasí.
Nic, co by nebylo doloženo v dokumentech a bylo by pouhou fikcí.
Stauffenbergova legenda z této knihy opravdu nevyplývá - je to strohý popis života hrdiny snažící se uchopit a popsat souvislosti, ale úplně ignoruje osobnost.
Nu, pro historika je to asi takto dobré, ale já už na další knihu tohoto autora nebudu mít odvahu.

05.03.2013 2 z 5

Lenobiin slib Lenobiin slib Kristin Cast

Útlá novelka na jeden večer.
První třetina plná klišé a květnatých obratů, které mě vysloveně rozčilovaly "s tlukoucím srdcem odhrnula háv"....nicméně vydržela jsem.
v okamžiku kdy se na scéně objevil biskup dostala kniha úplně jiné tempo, jazyk si přestal hrát na (ubohou) květnatost a příběh získal na dramatičnosti.
S ohledem na to, že je určena pro náctileté a dokresluje nekonečnou ságu Školy noci - myslím, že se povedla.
Jsem tak trochu zvědavá, jak se s tím Lenobia popere v současném příběhu, přijde mi trochu kruté držet slib daný pod vlivem hormonální bouře v pubertálním věku.. ale ona je silná osobnost... tak uvidíme.

05.03.2013 3 z 5