Vanilka12 komentáře u knih
Z knihy jsem nadšená! Skvěle se čte a u děje jsem se ani chvíli nenudila. Místy se mi dělalo špatně z vlastních představ a bála jsem se číst části, které popisovala unesená oběť. Doporučuji k přečtení!
Kniha se četla dobře, děj ubíhal a až do konce jsem netušila, kdo je vrahem, za to dávám 4*. Přiznám se, že hlavní kriminalista mi nebyl zrovna sympatický, spíš místy směšný, neustále vystrašený, zapomínající, dobou zaostalý... V knize bylo místy až zbytečně moc popisu a zabředávalo se do témat, která s dějem vůbec nesouvisela. Pro mě bylo mínusem i velké množství postav, u kterých bylo někdy použito pouze příjmení, jindy křestní jméno, takže jsem občas vůbec netušila o kom vlastně čtu a kam si mám danou postavu zařadit. Celkově ale knihu hodnotím pozitivně, než se pustím do druhého dílu, dám si chvíli pauzu.
Musím souhlasit, že se kniha čte rychle, téma je zajímavé a děj ubíhá, ale styl psaní mi úplně nevyhovoval. V každé vypjaté situaci začal autor popisovat něčí myšlenky, detail oblečení, případně jiné (do děje nezapadající) okamžiky a veškeré napětí okamžitě opadlo a děj byl odsunut na druhou kolej. Navíc velkých soubojů je v knize tolik, že při každém dalším už jsem jen nevěřícně kroutila hlavou a měla chuť přeskočit na stránky, kdy výprava "pouze" putuje pralesem. Jsem zklamaná, že hlavní postavy po celou dobu děje řeší své sobecké problémy a vyhynutí lidské populace. Ale zničení části pralesa, narušení ekosystému a vymýcení amazonského kmene je nijak nezasáhne, přestože jsou to šamani, biologové, znalci a vědci. Víc než nesmyslně velká zvířata a "béčkový" konec mi vadila hlavní hrdinka. Často narážím na dobrodružné knihy, ve kterých je hlavní hrdinkou ostřílená žena, ale zároveň matka. A ty neustálé vnitřní boje, kdy se pere strach o vlastní život se strachem o dítě jsou dosti vyčerpávající :(.
První část knihy mě nadchla zejména použitým jazykem, podrobně popsanými zvyky, životem na vesnici a sexuálním mravenčením. Z důvodu složitosti jazyka však doporučuji mít ze začátku knihy na čtení klid bez rušivých elementů :).
Z druhé části jsem byla v rozpacích. Jazyk byl sice srozumitelnější, ale o to horší mi přišel děj. Samé zvraty, nevyřešené vraždy (leckdy nepochopitelně) a mnoho do očí bijících nedostatků.
Myšlenka knihy je originální a úžasná, škoda, že ji autor lépe nepodal a nezachoval úroveň první části.
Ze začátku se mi kniha špatně četla, zvláště postava Hannah mi nesedla. Negativně hodnotím neustálé myšlenkové pochody obou postav, které nijak nesouvisely s dějem a narušovaly ho. Postupně jsem se do knihy začetla, hodnotím ji jako průměrnou oddechovku, ke které se zřejmě již nevrátím. Nápad s nalezeným deníkem je super, škoda, že kniha nebyla napínavější. Od druhé poloviny byl děj jasně předvídatelný.
Bohužel začínám být na hlavní postavu trošku alergická. Nemůžu si pomoct, ale v některých situacích jedná jako totální puberťačka, nikoliv jak holka, která už leccos ve svém životě zažila. Navíc mi v tomto dílu přišla i neúměrně vulgární, ve srovnání s jinými postavami.
Děj knihy se již hodně opakuje, místy je nudný a nutí k přeskakování stran. Co mi neuvěřitelně vadí, jsou x stránkové úvahy hlavní hrdinky nad smysluplností její dosavadní práce, které mají vždy jediný závěr - prostě musí tuto část života absolvovat, aby se sama stala lepším člověkem.
Občas z děje přímo srší naivita..Mia opět všechny probudí a ukáže jim nový rozměr života... škoda, že kniha není napsána víc realisticky a zatahují do děje rodinu hl. hrdinky, mohl z ní být zajímavý pohled do světa luxusních společnic.
Já nevím, jsem zmatená. Kniha se vůbec nečetla špatně, hlavní postavy takové nemastné neslané, sci-fi žánr mi taky nesedl, ale oceňuji originální téma, ze kterého se dalo "vytřískat" něco lepšího. K závěru se to celé nějak natahuje a rozplizne. PS: Doporučuji nečíst popisky na obálce knihy, je na nich totiž ve zkratce popsán celý děj.
Musím říct, že mě kniha bavila a příjemně překvapila. Nejedná se o náročné čtení, prostě oddechovka, při které se nemusí přemýšlet. První a třetí část se četla dobře, u druhé děj pokulhával, nudil. Kniha splnila účel - navnadila mě na druhý díl.