Varvara Varvara komentáře u knih

Setkání v Jeruzalémě Setkání v Jeruzalémě Derek Prince

Fascinující příběh ženy, která duchovně procitla a poté následovala Boží vedení. Je plná zázraků. Má potenciál změnit život otevřeným duším. Jediné, co mě mrzí, je, že není delší, resp. že její manžel nenapsal pokračování (pokud vím).

25.02.2024 5 z 5

IVF máma z Prahy: Když je touha po miminku větší než zákony přírody IVF máma z Prahy: Když je touha po miminku větší než zákony přírody Daniela Šplíchalová

(SPOILER) Knihu jsem četla, abych víc pochopila ženy podstupující IVF, jelikož pro mě je to jak z jiného vesmíru. Nutno tedy říct, že autorka rel.brzy přišla o vejcovody, proto se ani nestihla o dítě pokoušet přirozenou cestou. Je mrzuté, čím vším si v touze po dětech prošla. Je dobře, že šla s tématy neplodnosti, IVF a potraty ven, to je potřeba. Určitě i hovořit o tom, jak s takovými ženami ne/komunikovat. Přesto mám z knihy dojem, že mohla vzniknout s větším odstupem. Aby v ní byl i náhled, pochopení, proč právě ji (a jejího muže) potkaly takové zkoušky. Prostě jsem čekala větší hloubku v uchopení zmíněných témat. Je to na můj vkus psané nějak moc zkratkovitě. Jedna IVF střídá druhou a už v obsahu, který je na začátku, se čtenář dozví hlavní milníky autorčiny cesty. Holt doba je zrychlená , tak co se dlouze rozepisovat, že. A já jsem holt v soc.bublině, kde se potracené děti pohřbívají pod stromy, než by se splachovaly. Ale je asi potřeba vzít v potaz i autorčin mladý věk. Kniha je hezky graficky zpracovaná, je prokládaná zřejmě instagramovými texty (a instagramově perfektními fotkami...) autorky. Oceňuju kapitolu, jak to celé vnímal manžel autorky.

02.11.2023 3 z 5

Jmenuji se Ašer Lev Jmenuji se Ašer Lev Chaim Potok

Od téhle knihy jsem mnoho neočekávala, tím spíš mě zasáhla. Byla to má první zkušenost s Ch. Potokem. Píše opravdu poutavě, skvěle popsal, jaký boj v sobě sváděl (nejen) hlavní hrdina. Bylo mi z toho místy dost smutno. Postavy a příběh mi přišly velmi uvěřitelné. Kniha může oslovit nejen zájemce o tématiku ortodoxního židovství či vnitřního světa umělců, ale i každého, kdo prochází coming-outem a je kvůli němu nepochopen/nepřijat/zavrhnut blízkými lidmi.

20.06.2023 5 z 5

Mýtus o Atlantidě: Chrámová škola Mýtus o Atlantidě: Chrámová škola Romana Vaverová

"Forma odráží obsah a obsah formu, jedno od druhého není odděleno." Jaká škoda, že se autorka neřídí vlastním (?) moudrem! Kniha ma zajímavý příběh, je čtivá, vtáhla mě. Ale nechápu, jak takhle neupravený text mohl jít do tisku. Nakladatelství Powerprint asi nezaměstnává korektory, jaká škoda. A mě to štve, takhle odfláklá práce, proto dávám tři hvězdy s přivřenýma očima. Styl psaní se mi líbí až na různé časové skoky, které jsou matoucí.

21.01.2023 3 z 5

Velká kniha o pudlech Velká kniha o pudlech Rosa Engler

Taková obrázková kniha. Čekala jsem, že půjde víc do hloubky, hlavně co se týká povahy pudlů. Najdeme tu přehled pudlích šampionů v různých oblastech (zdaleka nejen šampionů výstavních, ale třeba i záchranářských apod.), čímž autorka dokumentuje všestrannost těchto psů. Jsou tu i informace o plemenech, která se na vzniku pudlů podílela. Některé pasáže jsem přeskočila.

21.10.2022 3 z 5

Plno prázdno Plno prázdno Alice Kirš

Čtivá kniha, aspoň pro ty, které zajímá Alice Kirš nebo lidské příběhy, ale i pro ty, kteří jsou otevření jiným přístupům k životu. Velmi otevřená autobiografie, která bude mít zřejmě dost protichůdné ohlasy, jelikož je těžké bránit se hodnocení autorky, pokud se někdy zachovala jinak než je běžné (např. jak se "zbavila" milovaného psa). Alice podrobně popisuje mj. svou cestu k mateřství, příběh domu na venkově a zvelebování zahrady (ocenila bych fotky, ale chápu, že by knihu prodražily) - ač tedy zrovna detaily typu kolik tisíc jakých květin kam zasadila mě úplně nezajímají. Dozvíte se také, jak se autorka konfrontovala s typologií Octo Codes nebo jak začala komunikovat se zvířaty a něco z toho, co se od nich dozvěděla (tyhle pasáže jsou pro mě nakonec jedny z nejpřínosnějších z celé knihy). Oproti tomu krizové okamžiky v manželství jsou zmíněné jen letmo, čímž kniha působí poněkud nevyváženě. Závěrečné odkazy na lidi, kteří Alici provázeli na její cestě, bych taky mohla postrádat, však není problém si je kdyžtak dohledat. Grafické zpracování knihy se mi líbilo. Autorka samu sebe leckdy vykresluje jako naivní "dospělou holčičku" či poněkud nevděčnou "princeznu na hrášku", což bylo místy těžké číst (ó ty problémy "horních deseti tisíc..!"). Ale jsem ráda, že jsem knihu dočetla, protože to nejpodstatnější je na konci (ještě před těmi pár stranami o vztahu s Davidem).

24.05.2022 4 z 5

Moje milá smrti Moje milá smrti Veronika Hájek Hurdová

Na tuhle knihu jsem slyšela velkou chválu na kurzu Doprovázení pozůstalých, což mě přimělo si ji konečně přečíst. A... U mě se žádné velké wow nekonalo. Souhlasím, že příběh autorky je inspirující a hodně oceňuju, co udělala/dělá pro "popularizaci" nepopulárního tématu, kterým smrt je. Nicméně její náhledy na smrt a její přístup k ní pro mě nejsou nové, mám to v lecčems podobné jako ona. Např. pro mě není zas tak zvláštní, že po smrti manžela zažívá vlastně velmi šťastné období (navzdory smutku, který tam pořád je, jak jsem pochopila). Takové rozpory mi taky nejsou cizí. Co už obdivuju, je, že neřeší, že by manžel umřel "příliš brzy", "příliš mladý" apod. Jinak mě kniha obohatila spíš mimo téma smrti v oblasti cestování s dětmi, minimalismu a práce na volné noze. Ze začátku jsem se od knihy hůř odtrhávala, tempo však postupně sláblo a musím přiznat, že úvahy v cca poslední třetině mě někdy vyloženě nebavily (a to zřejmě právě proto, že tam s postoji a pohledy Veroniky souzním a texty mi nepřinášely nic nového). Myslím, že by kniha snesla přísnější editorské oko. Některé informace se v knize opakují. Podotýkám, že jsem blog V. H. nečetla. Takže za mě tři hvězdy povýšené na čtyři kvůli tomu, co Veronika svou knihou přináší širší veřejnosti.

19.07.2021 4 z 5

Třináctá učednice Třináctá učednice Deepak Chopra

Po přečtení čtu znovu anotaci, která obsahu knihy odpovídá asi jako titulek novinového článku jeho sdělení... Nic převratného, fascinujícího či kontroverzního jsem se nedozvěděla. Mám z knihy podobny dojem jako magda - také mě napadlo, že by to mohlo/chtělo byt (?) na způsob Browna, ale s hlubším duchovním sdělením. To se nekonalo a styl psaní mi nesedl, byl takovy šroubovaný s dost těžko uvěřitelnými dialogy. Donedávna jsem netušila, že D. Chopra píše i beletrii. Po další už nejspíš nesáhnu.

07.08.2020

Milostné léto Milostné léto Ivan Klíma

Pěkně a čtivě popsané, jak může vypadat vytěsnění astrologické Lilith, jak u Davida, tak u Kamily. Jediné, co mě na knize mrzí, je "vysvětlení" Davidových motivů v závěru. Za mě zbytečné a čtenáře ochuzující o prostor pro vlastní hloubání.

10.07.2020

Do celistvosti: Cesta hlubinné imaginace Do celistvosti: Cesta hlubinné imaginace Eligio Stephen Gallegos

Autor popisuje své imaginační cesty, které vedly k uzdravování jeho zraněných částí. Dozvíte se tedy hodně o jeho problémech s otcem a matkou, které nakonec díky imaginacím dovedl využít ke svému růstu. Může sloužit jako inspirace k vlastním podobným cestám. Ale asi ne pro ty, kteří "nic nevidí". Z malé části autor opakoval, co napsal ve Zvířatech čtyř oken.

23.02.2020

Odevzdání a odhodlání Odevzdání a odhodlání Ken Wilber

Nebudu opakovat, co napsali čtenáři níž. Za mě jedinečná kniha, ač jsem jich na téma "můj život s rakovinou" už pár přečetla. Už jen kvůli poslední kapitole má smysl ji číst, ačkoliv bez předchozího textu by asi nevyzněla tak silně. Je o tom, jak se dá krásně umřít. To je jedna z nejcennějších informací v téhle knize. Oceňuju autorovu upřímnost (i Treyinu, zprostředkovanou) a otevřenost, s jakou popsali i svou krizi. Oceňuju statě o strastech pečujících osob (!!!). A vůbec jsem ráda, že česky vyšlo něco od Kena Wilbera, kterého jsem předtím neznala. (Jak to, že do češtiny byly přeložené jen dvě jeho knihy??)
Knihu bych si netroufla doporučit podobně nemocným, kteří nejsou dostatečně ("spirituálně") otevření. Pro ně by mohla mít spíš pesimistický dopad. Ale kdo ví?

03.01.2020 5 z 5

Já, muž - rozhovory o mužské cestě, hledání vize a lásce k životu Já, muž - rozhovory o mužské cestě, hledání vize a lásce k životu Zdeněk Weber

I pro mě jako pro ženu hodně inspirativní čtení (zvlášť kapitola o pubertě). Ač popisuje mně většinou známé fenomény, přinesla mi aha momenty. Čte se dobře - forma rozhovoru (většinou) tří mužů, z nichž Jan David klade otázky, mi vyhovovala. Oceňuju opravdovost autorů, je znát, že žijí to, o čem mluví. Je fajn, že má pevnou vazbu, protože se k ní nejspíš budu vracet. Jednotlivé kapitoly na sebe přímo nenavazují, tak se dají číst podle aktuálního zájmu. Asi jediné, co bych vytkla, je, že korektor/ka nerozlišuje mě/mně. A uvítala bych radši české ekvivalenty některých slov, ač poangličťování češtiny je asi něco, s čím je dnes potřeba se smířit. Kniha se hodí pro ty, co si chtějí udělat představu, o čem je mužský kruh, a vůbec pro lidi, kteří se rádi poznávají. Určitě bez ohledu na pohlaví.

13.06.2019 5 z 5

Karty vědomé duše Karty vědomé duše Kim Dreyer

Karty jsou pěkně pevné, obrázky se mi líbí. Jen škoda, že karty nejsou větší.

16.05.2018

Ženské příběhy II – Když promlouvá tělo… Ženské příběhy II – Když promlouvá tělo… Lilia Khousnoutdinova

Znovu spousta hlubokých příběhů jako v jedničce, i když jsou ty příběhy leckdy hodně jiné. Zasahují, inspirují. Máte mou úctu, ženy-bohyně (tedy všechny). Děkuji.

22.12.2017 5 z 5

Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Moje první kniha od M. V. Doporučil mi ji kamarád, když jsem se před ním zmínila, že čtu Ženy, které běhaly s vlky. Začátek mě bavil a párkrát upřímně pobavil, byl tam nadhled, nadsázka a obdivovala jsem autorovu znalost oblasti "eko bio" A TAK DÁLE. Už jen chybělo, aby byla manželka zapálená i do astrologie. Třeba příště. No nakonec jsem z knížky spíš rozpačitá - čím dál víc přibývalo sebelítostivých vzdechů hlavního hrdiny (podobně jako ve filmu Teorie tygra), což mě nebere (ne, nejsem feministka, ale ... je to na delší psaní A TAK DÁLE). Mimochodem - fakt existují e-mailové schránky, ke kterým není potřeba heslo??
Téma je určitě stále aktuální a extrémismus v téhle oblasti není vzácný, řekla bych. Naštěstí existují autoři typu A. Nekrasov, kteří dokáží otevřít oči. Ale to už patří jinam.

11.08.2017 2 z 5

17 tváří ženy 17 tváří ženy Alice Kirš

Kniha me prijemne prekvapila. V minulosti jsem cetla kapitolu, kterou Alice poslala v nekterem z newsletteru. Ta me odradila formalni strankou, hrubky me proste pri cteni rozciluji. Nastesti papirova kniha prosla korekturou. A ted k tomu podstatnejsimu. Alice pise o tvarich zeny, ktere sama zna, tedy prevazne svuj pribeh, ovsem i s bonusy. Jeji poznatky a zkusenosti muzou byt pro (nejen) zeny urcite obohacujici. Ja jsem v knize nasla pro sebe nekolik inspiraci. Kniha nejde moc do hloubky, ale to asi ani nebyl cil. Kazdy sam muze u ruznych temat v knize nacrtnutych patrat dal. Pri cteni jsem premyslela, co me na autorce ponekud, na pozadi, drazdi. Je to pocit, ze jeji usmev, ktery ma snad na vetsine fotek, neni uplne cisty (viz rigidni charakterova struktura), tedy ze to mozna neni uplne autenticka tvar... Ale treba se pletu, Alici osobne neznam. Asi ta kniha vyzniva az prilis ruzove, pohadkove. Jasne, jsou tam zminky i o tezsich situacich, ale ty jsou dost strucne. Trochu skoda. Zajimala by me i tvar 'zena, ktera byla na potratu', 'zena, ktera spontanne potratila'. Treba priste.

04.06.2017 3 z 5

Na Nule Na Nule Joe Vitale

Nečetla jsem Svět bez hranic ani jinou knihu o ho´oponopono, díky téhle knížce jsem si o téhle hawaiské metodě myslím udělala dobrou představu (jsou tu i odpovědi na otázky a zkušenosti praktikujících lidí). Kniha je čtivá a zajímavá.

29.05.2017 4 z 5

Fraktální astrologie pro každého Fraktální astrologie pro každého Vladislav Šíma

Prozatím jen pár poznámek k formální stránce knihy. Kniha je těžká, což nepřekvapí vzhledem ke křídovému papíru. Čtvercový formát také z mého pohledu není příliš praktický.
Text není členěný do sloupečků, a tak řádky jsou dlouhé, což poněkud znepříjemňuje čtení.
Velice časté otázky "Co myslíte?" mi připadají nadbytečné. Nestačí snad samotné uvedení filozofického konceptu, aby to ve čtenáři případně podnítilo zamyšlení se?
Mezery před otazníky, dvojtečkami a vykřičníky mé kritické oko docela deptají, bohužel (no jo, jsem hnidopich; ale když už takové ambice, křídový papír, tak proč kniha neprošla řádnou korekturou?).
Kniha se mi prozatím tedy čte spíš hůř. No, snad obsah bude stát za takovou "námahu" :-)

03.05.2017

Příběh, který nikdy neskončí Příběh, který nikdy neskončí Michael Ende

Skvost. Velmi milá a ještě víc moudrá kniha. Krása. Jednou přečíst nestačí.
Druhá polovina je úchvatná. Celý příběh. Má velkou hloubku.

02.02.2017 5 z 5

Astrologie v poradenské praxi - jak postupovat při astrologických konzultacích Astrologie v poradenské praxi - jak postupovat při astrologických konzultacích Markus Jehle

Inspirativní kniha. Největší její část se zabývá tématy, která mohou vyplývat z různých astrokonstelací - autor takhle projde vzájemné kombinace všech planet + Chirona. Tzn. co je u nich výzvou, jak je zpracovat a jak to vypadá, když je tato konstelace zpracovaná. V podstatě jde o výčty kombinací planetárních principů, které určitě nejsou vyčerpávající (ani nemohou být), a nejde je brát jako kuchařku, protože takhle jsou samy o sobě izolované. Ale to je jasná věc, že nejde nic vytrhávat z kontextu. Ale jako inspirace super.
V další části mě potěšily popisy jednotlivých astrologů poskytujících konzultace, kterak konzultace vedou podle jejich převažujícího archetypu. Je to psané s nadsázkou, ale trefně a pobavila jsem se u toho (hlavně u těch typů, ve kterých jsem se nejvíc našla, byly asi tři).
Na závěr autor píše své tipy ohledně vedení konzultací a také o přenosu. Nevnímá přenos jako něco tragického, naopak nabízí pohled, jak ho terapeuticky využít (oboustranně).
Kniha se četla dobře.

03.12.2016 4 z 5