Varvara Varvara komentáře u knih

Rozkvétající žena - Příběh zasvěcení dívky v ženu Rozkvétající žena - Příběh zasvěcení dívky v ženu Mary Dillon

Kniha přináší důležité sdělení, které už popsaly dřívější komentující. A to na knize oceňuju. Tedy za obsah bych dala plný počet hvězd. Nicméně literární zpracování pokulhává, je na můj vkus příliš zkratkovité a příběh by si zasloužil víc rozpracovat. Taková jednohubka.

22.04.2022 3 z 5

Odhalení Odhalení Meggan Watterson

Tohle byla nečekaná perla. Téměř náhodná objednávka. A kniha mě oslovila na hlubších úrovních, slovy to těžko zachytit.

04.04.2022 5 z 5

Vulvou porodní asistentky Vulvou porodní asistentky Alžběta Samková

Kniha plná hodnotných informací z terénu. Autorka má zkušenosti jak z porodnic, tak i z doprovázení k domácím porodům, čímž jsou její pohledy ještě hodnotnější. Je totiž z těch zdravotníků, kteří chápou, proč chce řada žen radši rodit doma. Ale aby nedošlo k mýlce, samotným domácím porodům se v knize věnuje jen okrajově.
Člověk si tu přečte, co se děje před/při a po porodu, jaké jsou případné medicínské zásahy a jejich význam, resp. polemika, kdy jsou podle autorky vhodné a naopak.
Jedna maličká výtka jde k bylinné napářce. Autorka přiznává, že o ní ví málo. A opravdu to není přikládání obkladů namočených v bylinném výluhu. Je škoda, že si o ní nezjistila víc. Pohled porodní asistentky na tuhle techniku by mě taky hodně zajímal.

14.03.2022 5 z 5

Slzy po porodu Slzy po porodu Elizabeth Geisel

Téma je uchopené komplexně, tedy hodně zeširoka. To dává smysl, jelikož příčiny vzniku poporodních depresí jsou taky komplexní.
Knihu bych doporučila blízkým osobám ženy s PPD, jelikož jim snad pomůže pochopit, co se s ženou děje (nebagatelizovat to), a nabídne také možná řešení, ke kterým by se sama novopečená matka nemusela dopracovat.

18.02.2022

Partner u porodu Partner u porodu Penny Simkin

Skvělá kniha pro lidi doprovázející k porodu. Poznámky překladatele upozorňují, když je v ČR jiná praxe, než jak popisuje autorka. Spousta doporučení, jak matce pomoct v různých situacích. Něco už přecejen zastaralo, tak dávám čtyři hvězdy. Ale i tak bych knížku doporučila. Škoda, že se už špatně shání.

01.02.2022 4 z 5

Jídlo pro duši Jídlo pro duši Táňa Havlíčková

Kniha mi mýty o stravování nezbořila, jelikož na to, že není žádný jeden stravovací styl vhodný úplně pro všechny, jsem přišla už dávno a nejsem v tom určitě výjimka. Četla jsem ji, protože mě zajímalo, jestli a jak je vhodná strava propojena s typologií Octo Codes. Něco k tomu v knize je, ale Táňa nechtěla jednoduše naservírovat, co má kdo jíst podle svého typu - a to je dobře. Vede čtenáře k tomu, aby si na to své přišli sami. Nabízí k tomu metodu, která vychází ze systému Whole 30. A s tím já úplně nesouzním (z více důvodů), nicméně věřím, že spoustu lidí kniha dovede namotivovat, aby to zkusili. Nabízí totiž jednak osobní příběh autorky, ale píše se tam i o zkušenostech lidí z prvního Octo Gramu. Z Tániných postojů jsem měla dojem, že bude všem doporučovat výživu na bázi paleostravy, ale není to tak, takže odpůrci masa si v tomhle směru můžou "oddechnout" (kdyby to náhodou tak prožívali...). Uvítala bych, kdyby u kapitol, které nepsala Táňa, byly přímo uvedené autorky. Kniha je čtivá, aspoň pro ty, komu sedí styl T. H.

27.07.2021

Čas na tarot - 111 Tarotových tipů pro výklad i život Čas na tarot - 111 Tarotových tipů pro výklad i život Anna Bechná

Ač knihy o tarotu moc nečtu, nakonec jsem si tuhle knihu mladé české kartářky objednala a nelituju. Je svěží a rozhodně obohacující, ač se vykládání nějaký ten pátek věnuju. Kniha má říz, stejně jako autorka. Takže to není žádné suché a rozvláčné čtivo, naopak tu chybí zbytečné okecávání a opakování myšlenek. Ne každý musí samozřejmě souznít s přístupem autorky k výkladu, ale tak je to se vším. Kniha ve mně rozhodně vzbudila chuť brát karty do rukou (víc než běžně). Na druhou stranu na spoustu otázek, u kterých autorka taktéž vybízí vyložit si, hledám odpovědi radši jinými způsoby. Ale kniha je o vykládání, takže je to na místě.
Jediné "výtky" mám k formě - uvítala bych větší písmo (a to na blízko vidím dobře) a strany v obsahu odpovídající skutečnosti.

28.02.2021 5 z 5

Placentový rituál Placentový rituál Radana Flavema Chariel (p)

Obohacující kniha. Když jsem prvně narazila na placentový rituál, přešla jsem ho v domnění, že je to záležitost čerstvých matek a novorozeňat. Ale pak jsem se k tématu vrátila a zjistila, že tenhle rituál může být (aspoň podle autorky) přínosný v jakémkoliv věku. Zkušenost zatím nemám, tak nemůžu sama posoudit. V knize je popsaný návrh takového rituálu jak pro děti, tak pro dospělé. První část knihy je takovou ódou na placentu, která mi přišla až příliš růžová (a ve stylu "kdo byl jako dítě předčasně odpojen od své placenty, nemůže plnohodnotně žít a placentový rituál tohle všechno - zkráceně ne-dostatečné uzemnění - vyřeší") a celkem na jedno brdo. Zajímavé byly úvodníky žen z oblasti většinou přirozených porodů. Ve třetí části knihy jsou příběhy. Některé z nich jsou i na blogu autorky. Uvítala bych víc příběhů dospělých, kteří prošli placentovým rituálem. Z hlediska formy je kniha moc pěkná, hezky graficky zpracovaná a s působivými ilustracemi.

17.12.2020 4 z 5

Pěstujeme rostliny na balících slámy Pěstujeme rostliny na balících slámy Benjamin Busche

Stručná a prakticky podana jednohubka. Autor sdili sve zkusenosti, dava navody bez zbytecneho okecavani. Je v ni plno fotek. Metodika zatim nevyzkousena.

08.05.2020

Sex jako v sedmém nebi Sex jako v sedmém nebi Bärbel Mohr

Velmi prosté. Každopádně zajimava jednohubka (pekne strucna; kdyby knihu napsala Americanka, natahla by to pri stejnem formatu na 300 stran, predpokladam...). Nezkousela jsem, tak samotnou "techniku" hodnotit nemůžu. Kniha se cetla dobre.

27.10.2019

Strážci světla Strážci světla Kyle Gray

Tyhle karty se rychle zařadily mezi mé nejoblíbenější. Tématicky podobné (v češtině) jsou, pokud vím, akorát Nanebevzatí mistři od Doreen Virtue a ty jsem nezvládla hlavně kvůli kýčovitým obrázkům. Strážci světla naopak patří mezi karty s velmi zdařilým grafickým zpracováním. Jednotlivé bytosti Světla jsou jako živé, což je samo o sobě velmi působivé a podmanivé. Karty mají příjemný formát, jsou pevné a míchají se dobře. V doprovodné knize jsou vždy stručné informace o dané bytosti a pak návrh interpretace karty. Texty jsou povznášející a nejde přitom o líbivé ezokecy a mazání medu kolem pusy.

23.01.2019 5 z 5

Zprávy z nitra Zprávy z nitra Zdeňka Pohlreich

Téma možná smutně vypadá, ale p. Zdeňka ho smutně nepodává, protože ho tak nevnímá, jak mi to aspoň připadá. Dokonce jsem se při čtení jednou smála nahlas, to když jsem četla, jak Pohlreichovi pojmenovali jezevčíky. Příběh p. Zdeňky je inspirativní, nejen pro lidi s ne-mocí, jak už napsala níže Renaat. Jen mi moc nesedí občasné předpokládané divení se čtenáře napsanému textu, ale autorka asi vychází ze svých zkušeností. A moc nechápu, proč by Zdenčin manžel "ještě neměl být vědomý", jak píše. Tedy občas má postoj "já už jsem probuzená/vědomá, on/ty ještě ne", ale asi to jen dráždí mé ego :-)). Taky se mi nepozdává doporučovat čtenářům meditaci, při které si člověk má představovat hada putujícího vzhůru po páteři... V knížce jsou pěkné čb fotky. Oranžový text se mi špatně čte, ale to je jen malá "vada na kráse" a není ho moc. Celkově se mi kniha četla dobře, přečetla jsem ji rychle.

20.08.2018 4 z 5

Nanebevzatí mistři Nanebevzatí mistři Doreen Virtue

Na můj vkus poněkud kýčovitější zpracování.

15.05.2018 3 z 5

Ty jsi moje vstupenka do nirvány Ty jsi moje vstupenka do nirvány Vlastimil Hela

Námět super, autor popisuje své zkušenosti s umíráním psa a poté otce. Hodně lidí se v tom, aspoň z části, najde. Na můj vkus je to však dost zmatečně psané, dějem se prolínají vzpomínky, je to prostě celé takové "rybí" (astrologicky vyjádřeno). A je to tak úplně v pořádku. Přesto hodnotím spíš slabšími čtyřmi hvězdami (některé vzpomínky byly zajímavé, jiné měly spíš smysl jako deníkové zápisky pro autora a moc mě nebavily).

12.03.2018 4 z 5

Hovory o astrologii Hovory o astrologii Milan Špůrek

V knize je spousta zajímavostí z oboru astrologie a z části i mimo astrologii. Některé části nebo otázky pro mě byly méně zajímavé. Forma rozhovoru je jinak celkem čtivá.

03.01.2018 4 z 5

Karty posvátné geometrie pro vědomý život tady a teď Karty posvátné geometrie pro vědomý život tady a teď Pavel Pražák

Tohle mě hodně baví! Děkuju Chrisantemovi, že dal tohle dílo dohromady. Časem, až se s kartami víc seznámím, napíšu víc, snad i nějakou recenzi.

29.12.2017 5 z 5

Aromaterapie pro léčení duše Aromaterapie pro léčení duše Gabriel Mojay

Prectena, ale budu se k ni urcite vracet. EO a jejich vyuziti pro fyz.telo i dusi, velmi zajimava a inspirativni kniha. Nechybi propojeni s peti elementy, takze za me super.

15.07.2017 5 z 5

Mým marodům – Jak vyrobit pacienta Mým marodům – Jak vyrobit pacienta Jan Hnízdil

Přijde mi škoda, že je v knize málo konkrétních případů. A u těch, které tam jsou, vyslovuje autor často velmi sebevědomě jasné příčiny se závěrem - kdyby mě poslechl, bylo by mu líp. Jenže pacient neposlechne, a tak se nedozvíme, jestli je to s příčinou podle dr. Hnízdila tak jednoduché, resp. jestli postačí lékařovy rady k návratu ke zdraví. V žádném případě nezpochybňuju psychosomatiku a taky si cením práce, kterou dr. Hnízdil na poli psychosomatiky udělal a dělá. Ale přijde mi, že věci hodně zjednodušuje.
Neměla bych soudit před dočtením, ovšem nevím, jestli dočtu. Kniha se mi ze začátku četla skvěle, ale jak se informace v článcích začaly opakovat, už mě tolik nebaví a některé pasáže buďto proletím, nebo je už přeskakuju. Mám v knihovně Zaříkávače nemocí, tak doufám, že ta je víc o konkrétních pacientech.
Doplnění - nakonec jsem ji dočetla. Jak tu psala většina - kéž by ubral na politice a přidal na pacientech. Bylo to pořád dokola.

27.01.2017 3 z 5

Tarot skrytých světů Tarot skrytých světů Barbara Moore

I když jsem se zařekla, že další tarot už si pořizovat nebudu, tak po asi roce jsem to nevydržela a tenhle krásný balíček se ocitl v mé sbírce. Věděla jsem o něm už dřív, ale pastelové obrázky se mi zdály příliš nevýrazné. Preferovala jsem karty "kouknu a vidím". Tady se musím vnořit do každé karty - a je to tak dobře! Protože "vše je zapomenuto" a karty tak jakoby nově objevuju. Jasně, to je tak s každým tarotem, neb každý má svůj způsob vyjadřování. Ale tady je to (pro mě) extrémní, protože karty jsou převážně snové, bez pevných kontur.
A karty se mi líbí moc. Třeba ztvárnění Smrti je jedno z nejúžasnějších, jaké jsem viděla! Samozřejmě je na nich spousta víl a skřítků a také zvířat, která nemají vždy úplně běžnou podobu.
Sedí mi i významy karet, jak je popisuje Barbara Moore.
95 %

30.07.2016 5 z 5

Rozloučení s tradiční astrologií- Stručné dějiny astrologie Rozloučení s tradiční astrologií- Stručné dějiny astrologie Pavel Turnovský

Četla jsem první, tedy stručnější vydání. Moc užitečná kniha - na malém prostoru hodně informací, široký záběr. Ocenila jsem např. info o ose vertex - antivertex a stálicích, které jsem zde ani nečekala.

11.07.2016 4 z 5