VendulaB Online VendulaB komentáře u knih

Marie Stuartovna Marie Stuartovna Antonia Fraser

Výborný životopis skotské královny. Je třeba říci, že se nejedná o historický román, ale knihu naditou událostmi, jmény a fakty - je možná trochu těžší na čtení, ale je moc dobrá. Milovník historie si na ní pochutná.

07.08.2021 5 z 5

Nejistá koruna Nejistá koruna Jean Plaidy (p)

Další výborný historický román od skvělé autorky, tentokrát popisující osud Jindřicha VII. Jako vždy jde o velmi čtivou, poučnou a plnou knihu. Postavy jsou dostatečně dobře vykresleny na to, abyste k nim mohli něco cítit a kniha Vás tak vtáhla. Super. Doporučuji.

01.08.2021 5 z 5

Ty Ty Caroline Kepnes

Zajímavá a čtivá kniha, díky níž se můžeme na svět dívat očima stalkera a psychopata. Je trochu děsivá (ale ne moc), děj přiměřeně rychle plyne. Nejde o přelomovou knihu vašeho života, ale přinese vám několik příjemných večerů.

03.05.2021 4 z 5

Rus je ten, kdo miluje břízy Rus je ten, kdo miluje břízy Olga Grjasnowa

Velmi zajímavá a zvláštní kniha, jejíž četba je však docela obtížná. Prolíná se zde současně přítomnost a minulost, některé příhody jsou popsány detailně, jiné pouze nastíněny. Přesto ve Vás kniha zanechá silný pocit uvědomění, že život není snadný a že člověk bez domova je hodně zranitelný.

09.04.2021 4 z 5

Eleonora Akvitánská Eleonora Akvitánská Alison Weir

Velmi zajímavá kniha. Je však potřeba zdůraznit, že se nejedná o historický román, ale o historickou knihu, která je napěchovaná údaji, osobami a událostmi ve velmi hutné podobě. Její četba je tak trochu obtížná. Kniha asi nebude úplně vhodná pro někoho, kdo se doposud s životem E. A. aspoň trochu neseznámil. Ovšem čtenář, který už její osud zná, bude zaujat stovkami dobových maličkostí, kterých je kniha plná.

25.03.2021 4 z 5

Dívka v ohni Dívka v ohni Tony Parsons

Výborná série pokračuje - čtivé, svižné, atraktivní, realistické - soukromá rovina života hlavního hrdiny i rovina vyšetřovaného případu. Tentokrát mi sice přišla lehce slabší zápletka a nemůžu tvrdit, že bych při čtení byla extra napnutá, kniha se ale zkrátka velmi dobře čte.

02.03.2021 5 z 5

Druhý život pana Roose Druhý život pana Roose Håkan Nesser

Kniha se čte příjemně, autor je dobrý vypravěč, příběh poměrně rychle plyne. Bohužel mi ale přišla velmi slabá zápletka - spíše než krimiromán, bych knihu nazvala románem či snad jen příběhem. Neurazí, nenadchne. Ale s ohledem na lehkost vyprávění dám jejímu autorovi ještě jednu šanci.

16.02.2021 4 z 5

Carevna noci Carevna noci Eva Stachniak

Po skvělém Zimním paláci je pro mně kniha velkým zklamáním. Svůj osud zde popisuje sama umírající carevna, ale její vzpomínky jsou poměrně zmatené, skáče v událostech hned dopředu a hned zase zpět, u jednotlivých postav chybí nějaká hloubka, vykreslení, aby se do nich mohl čtenář vcítit. Kniha se zkrátka příliš dobře nečte.

16.02.2021 3 z 5

Zimní palác Zimní palác Eva Stachniak

Výpravný historický román o životě Kateřiny Veliké vyprávěný z pohledu její služebné. S podobným vzorcem příběhu se setkáváme často, tady však skvěle funguje. Postava služebné je dostatečně zajímavá sama o sobě a její pohled dává životu Kateřiny zajímavou perspektivu. Výborná a čtivá kniha.

07.02.2021 5 z 5

Dvakrát královnou Dvakrát královnou Hilary Green

Román o životě Matyldy - německé císařovny a (skoro) anglické královny. Jde o čtivou, lehkou a příjemnou knihu, možná trochu moc romantickou. Není to žádná Weirová, ale příjemný způsob jak se seznámit s dějinami Anglie 12. století.

01.02.2021 4 z 5

Vernosť Vernosť Marco Missiroli

Příběh se nečte příliš lehce, je spíše načrtnutý než poctivě vyprávěný. Některé epizody a postavy se knížkou jen mihnou bez bližšího smyslu či posunu v příběhu. První polovinu knihy jsem byla přesvědčená, že hlavní hrdinové jsou padesátníci - tak na mě působila jejich mluva a uvažování. Kniha mě naprosto neoslovila.

01.02.2021

Sentimentální román Sentimentální román Bianca Bellová

Zajímavá kniha, která více naznačuje, než vypráví. Dva vypravěči a vlastně jen jeden příběh. Velmi zvláštní, ale čtivé a přitažlivé. Spousta otázek zůstane nezodpovězena. Kniha je kraťoučká a stojí za přečtení.

28.11.2020 4 z 5

Za novými světy Za novými světy Richard Halliburton

Zajímavý cestopis, který i když je už téměř 100 let starý, je neuvěřitelně čtivý. Autor byl podle všeho dobrý blázen a dnes by se mu na světě určitě moc líbilo.

26.09.2020 4 z 5

Spolek katů Spolek katů Tony Parsons

Další dobré pokračování skvělé série. Kniha je velmi živá, čtivá, rychle vtáhne do děje. Přesto však předchozí díly považuji o fous lepší, jakoby mi v knize chybělo napětí. Přesto autorovi dál věřím a jdu do dalšího dílu.

26.09.2020 4 z 5

Děti Anglie Děti Anglie Alison Weir

Alison Weir je sázka na jistotu. Všechny její knihy jsou výborné a tahle není výjimkou. Zase trošku jiný pohled na následovníky Jindřicha VIII. Pokud máte rádi tudorovskou Anglii, kniha je přesně pro Vás.

24.08.2020 5 z 5

Kateřina Veliká Kateřina Veliká Carolly Erickson

Neuvěřitelně skvěle napsaný životopis/historický román o Kateřině Veliké. Kniha je velmi poučná, podrobná, přitom však poutavá, čtivá a velmi zajímavá. Příběh je dostatečně přehledný i pro čtenáře, kteří toho o Kateřině příliš nevědí. Doporučuji všem.

27.06.2020 5 z 5

Falešní hráči Falešní hráči Michael Connelly

Další skvělý díl detektivní série s Harrym Boshem. Autor si stále drží vysokou úroveň. Knížka je čtivá, napínavá... - rozhodně doporučuji.

21.05.2020 4 z 5

# Smrt všem prasatům # Smrt všem prasatům Tony Parsons

Výborná detektivka - skvělý začátek série. Postavy jsou detailně vykreslené, uvěřitelný děj i zápletka, přitažlivé britské prostředí. Čte se jedním dechem. Těším se na další.

24.04.2020

Případ Kukockij Případ Kukockij Ljudmila Ulická (p)

Zajímavá kniha, která velmi nenásilným způsobem ukazuje život jedné sovětské rodiny v průběhu 40. - 60. let., přičemž na pozadí nám nenápadně běží "velké" dějiny. Začátek rychle vtáhne do děje, druhá třetina mi přišla slabší (příběh se jakoby ztrácel), závěr však vše vynahradil. Rozhodně stojí za přečtení.

15.04.2020 4 z 5

Levhartice Levhartice Iva Pekárková

Knížka se mi hodnotí celkem těžce. V první části jsem byla hodně zklamaná - nedařilo se mi příliš začíst a neuvěřitelně zbytečná přemíra sexu mě odrazovala. V druhé části se příběh vyjasnil a knížku jsem dočetla vlastně s chutí. Nakonec bych řekla, že jde o docela příjemnou oddechovku, ale autorka to umí i líp.

14.04.2020 3 z 5