VendulaB VendulaB komentáře u knih

Až mě uloží do země Až mě uloží do země Peter Robinson

Velmi zajímavá a nezvykle stavěná detektivka. Krásně je zde zachycena atmosféra krajiny, příběh čtenáře rychle vtáhne. Po lehce slabší druhé čtvrtině knihy se za půlkou příběh s novou energií rozjíždí a pádí až do konce. Určitě stojí za přečtení.

06.09.2021 4 z 5

Ária Ária Nazanine Hozar

Velký potenciál a očekávání, slabý výsledek. Kniho byla velkým zklamáním. Velmi povrchní, bez hloubky, ledabyle odvyprávěna, nebylo možné navázat nějaký vztah s jednotlivými postavami. Čtenáře se příběh nijak nedotkne. Škoda.

18.08.2021 3 z 5

Ve stínu koruny Ve stínu koruny Jean Plaidy (p)

Stále velmi dobrý historický román, i když v porovnání s dalšími knihami této autorky je přece jen lehounce slabší. Zajímavý pohled na vládu Marie Tudorovny - očima samotné královny. Jak vše vnímala ona sama. Hezké čtení.

10.08.2021 5 z 5

A nevěsta zavřela dveře A nevěsta zavřela dveře Ronit Matalon

Proč po přečtení knihy, která dostane nějakou literární cenu, tak často následuje zklamání? Kniha mi přišla nudná, bez nápadu, příběh se nikam nevyvíjel, neměl žádnou pointu, na knize mi nepřišlo nic zajímavé. Za mě ztráta času.

03.07.2021 3 z 5

Červená královna Červená královna Philippa Gregory

Výborně napsaná kniha - historický román, popisující cestu Tudorovců k moci. Je zde krásně zachycen konflikt rodů dvou růží, kniha je neuvěřitelně čtivá. Všem ji vřele doporučuji. (Přidávám se k poznámce, že obal je naprosto strašný.)

22.05.2021 5 z 5

Dáma v Toweru Dáma v Toweru Jean Plaidy (p)

Výborný historický román o životě Anny Boleynové. I když téma už bylo zpracováno nesčetněkrát, tentokrát autorka věnuje relativně velkou pozornost Annině dospívání ve Francii a odhaluje tak další stránky její osobnosti. Skvělá kniha. Doporučuji.

04.05.2021 5 z 5

Zakázaná láska Zakázaná láska Jaroslava Černá

Další typická kniha Jaroslavy Černé. Jen tentokrát mi přišlo té romantiky až moc (i když vzhledem k tématu se to dalo čekat). Příjemná oddechovka na dva večery. Trochu mi zde chyběla poznámka autora, kde by vysvětlila, co je skutečně historický fakt a co už výsledek její fantazie.

09.04.2021 4 z 5

Jeho Veličenstvo Bertie Jeho Veličenstvo Bertie Stephen Clarke

Výborně napsaná, vtipná, ironická a současně poučná kniha, u které jsem se výborně bavila. Autorův způsob humoru mi skvěle sedl a popis života v Londýně a Paříži v 2. pol. 19. století mě fascinoval.

09.04.2021 5 z 5

Poslední z Tudorovců Poslední z Tudorovců Philippa Gregory

Výborný a čtivý historický román, který nabízí nezvyklý pohled na panovnici Alžbětu I., a to očima sester Greyových, na jejichž život měla fatální vliv. Životní osudy sester (by) vydaly na skvělý román - doporučuji všem milovníkům této historické éry.

19.01.2021 5 z 5

Ty víš, že to chceš Ty víš, že to chceš Kristen Roupenian

Lehce nevyvážené povídky - tu horší, tu lepší, obecně však vždy se slabším závěrem, který často nikam nevedl. Občas se zde objevil prvek fantasy, což mi ke zbytku knihy moc nesedělo. Nebyla to úplná ztráta času, ale vracet se ke knize nehodlám.

07.01.2021 3 z 5

Zapomenutá královna Zapomenutá královna D. L. Bogdan

Příjemná, odpočinková kniha - historický román. Přivítala bych spíše méně romantiky a více historie, ale k hlavní postavě královny Markéty se to asi hodí. Markéta je v literatuře spíše opomíjená součást tudorovské dynastie a právě tato skutečnost činí knihu zajímavou.

03.12.2020 4 z 5

Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Velmi slabý soubor povídek, nechce se mi ani věřit, že ho napsal autor skvělého Bratrstva krve. Povídky jsou nudné, jejich závěry pak naprosto o ničem. Kotleta se vše snaží vynahradit přemírou sexuálních scén, ale to zde absolutně nefunguje. Nestojí za přečtení. (Třetí hvězdička je za to, že jsem se během četby párkrát - doslova jen párkrát - uchechtla).

02.12.2020 3 z 5

Její malé Veličenstvo: život anglické královny Viktorie Její malé Veličenstvo: život anglické královny Viktorie Carolly Erickson

Dobře napsaný životopis britské panovnice, který čtenáři poskytne základní pohled na její život. Slabou stránkou je skutečnost, že se autorka pokusila život nejdéle vládnoucí královny světa vtěsnat do 300 stran, což pak logicky vede k určité zkratkovitosti, často nějakou událost jen nastíní a hned běží k další epizodě. Přesto jde o čtivou knihu, která za přečtení stojí.

28.11.2020 4 z 5

Zimní koruna Zimní koruna Elizabeth Chadwick

Skvělý druhý dál výborné série o životě Eleonory Akvitánské. Přestože byla královna a vévodkyně, měla velmi těžký život plný dramatických okamžiků. Velmi zajímavě je vylíčen vývoj jejího vztahu a bezmoc, kterou často zažívala. Výborný historický román o zajímavé době a neuvěřitelné ženě.

28.11.2020 5 z 5

Letní královna Letní královna Elizabeth Chadwick

Výborný historický román, který v sobě snoubí vysokou úroveň historických informací a skvělého spisovatelského umu autorky. Postavy jsou skvěle vykresleny, děj pádí, je přehledný a současně poučný. Samotný osud Eleanory je neuvěřitelný. Jedinečný způsob jak čtenářům zprostředkovat dané historické období.

01.10.2020 5 z 5

Krása je stigma Krása je stigma Eka Kurniawan

Velmi zajímavá knížka, která nás zavede do daleké Indonésie a představí nám život jedné rozvětvené rodiny. I když se v knize vyskytuje poměrně velké množství postav, orientaci v příběhu to není na překážku. Kniha je popisována jako magicky realistická a magie v příběhu nikterak nepřekáží. K exotickému prostředí se dokonale hodí působí tak vlastně velmi přirozeně. Kdyby byla kniha o 150 stran kratší, byla by naprosto výborná. Tahle je prostě hodně dobrá a stojící za přečtení.

31.08.2020 4 z 5

Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Nedokážu posoudit, zda jde o literární fikci inspirovanou životem autorky nebo se jedná o zcela autobiografický příběh. V prvním případě jde o velmi dobrou knihu, v druhém jsem zklamaná. Nechce se mi totiž věřit, že by hlavní hrdinka knihy a autorka např. dědiny mohly být totožnou osobou. V knize samotné mi pak nejvíc vadilo neustálé obviňování všech v okolí hl. postavy a její nulová sebereflexe.

24.08.2020 3 z 5

Než potkala mě Než potkala mě Julian Barnes

Kniha je zpočátku zajímavá a čtivá, později mě ale děj začal dost nudit, závěr byl naopak strhující. Jednání hlavního hrdiny však pro mě bylo naprosto nepochopitelné, kniha mě tedy příliš neoslovila. Nejedná se o ztrátu času, ale vracet se k ní už nebudu.

11.08.2020 3 z 5

Anna Klevská: Královna s tajemstvím Anna Klevská: Královna s tajemstvím Alison Weir

Další výborný díl skvělé série. Měla jsem trochu strach, že to bude nudné a uměle natahované, ale k obavám nebyl důvod. Až při čtení knihy jsem si uvědomila, že osud 4. Jindřichovy ženy byl stejně fascinující a dramatický, jako u jeho dalších žen. Jen mi lehce vadila vymyšlená love story, která se táhla celým dílem. Každopádně doporučuji a jdu vyhlížet další díl.

27.06.2020 4 z 5

Kateřina Veliká - Láska k moci Kateřina Veliká - Láska k moci Silvia Miguens

Velmi nepovedený historický román o životě Kateřiny Veliké. Knížka se čte špatně, přímá řeč je nesmyslná a nesouvisející s dějem, skáče od jednoho k druhému. Nedoporučuji absolutně nikomu. Zdejší vysoké hodnocení nechápu.

21.05.2020 2 z 5