VerStetinova komentáře u knih
(SPOILER) Hájíček umí krásně vykreslit takový to všednodenní pinožení. To se mi moc líbí a s tím se i dost dobře dovedu ztotožnit.
Bavilo mě to moc, ale víte, co si říkám? Zda ten happyend byl ve skutečnosti tak happy... na mě to působilo spíš jak návrat do starých kolejí, o kterých si nejsem úplně jistá, jestli nejsou pro hlavního hrdinu spíš slepá kolej.
Atmosféra byla hutná, ale nebála jsem se tak moc, jak jsem očekávala.
Ale také mi to přišlo trochu nedotažené (některé linky), konec byl bomba, i když se dal lehce předvídat.
Málokdo píše takový knihy.
Z Dobývání nebe kape smutek, beznaděj, snaha se něčeho chytit. Já musím říct, že mě fascinuje, jak Giordanovy postavy jednají - vždycky bych jima nejradši zatřásla, ať se proberou.
Ale i přesto ve mně tahle knížka zůstává. Je mi všelijak. Byl to opravdu zážitek.
Za mě to byla úžasná knížka.
Forma je divoká, stejně jako to má divoké ve své svaté hlavě vypravěč. Některý obraty byly kouzelný.
Myslím, že se autorce podařilo zajímavě a nepateticky (díky!) vykreslit život zatíženej chudobou a sociálním vyloučením.
Je skvělý narazit na knihu, která je úplně, ale úplně jiná.
Já se musím připojit ke kritickým komentářům.
Anotace slibovala mnohé, ale nedostali jsme z toho skoro nic. Pár momentů a myšlenek velmi silných, ale bohužel to bylo málo propracovaný.
Vzhledem k tloušťce knihy jsem si řekla, že ji zkusím a případně odložím. K tomu nedošlo, protože zhruba od páté strany jsem byla totálně chycená.
Moc jsem si čtení užila.
(SPOILER) Námět mi přišel skvělej, ale to nic nemění na tom, že to celý mohla být povídka.
Nicméně mě to vlastně bavilo, autorovi se povedlo vytvořit hodně psycho atmosféru a místy to bylo hodně nepříjemný číst.
A určitě bych nerada radila vyšetřovatelům, ale řekla bych, že když měli takovej případ, tak mohli mrknout do kamery, která se našla na místě činu?
Po dvou přečtených knihách můžu prohlásit, že tato autorka není pro mě.
Na mě je to moc cukrkandlový a dost plytký.
Ten nápad s dvěma osudy - já nevím, ani jeden ten osud nebyl dobře prokreslený, tak k čemu to je?
Velmi zvláštní kniha, v tom dobrém slova smyslu.
Hodně mi to formou připomínalo Evropanku od A. Sevruka.
Já nadšení bohužel nesdílím. Téma je mi blízké, začátek se mi líbil moc, potom už to sklouzlo někam, kde se mi to tolik nelíbilo a moc jsem nevěřila tomu, jak najednou všechno šlo a nebyl to problém...
Ale beru, že je to pro jinou cílovku než jsem já.
Všechno, co bylo drásavý, trapný, nepříjemný a tak dále, nám Karl Ove servíruje s takovou upřímností, že mi to bralo dech.
Dobře, něco bych asi vědět nepotřebovala, ale to k téhle sérii prostě patří.
Ale zcela upřímně - první dva díly mě vzaly trochu víc.
Nemohla jsem se od toho vůbec odtrhnout, takovýhle detektivky jsou radost.
Jsem ráda, že jsem po této knize sáhla, ač jsem váhala (sci-fi nečtu moc často).
Je to hodně mrazivý, když si uvědomíme, kdy kniha vznikala a kde jsme teď...
Některý povídky totálně excelentní, některý samozřejmě slabší.
Ale můžu jen doporučit.
Moc krásná a dojemná kniha s ohromným přesahem. Jedna z těch, na které hned tak nezapomenete.
Florentino Ariza je bezesporu jedna z nejodpudivějších literárních postav.
Ale jinak to byl skvost. Já toho Márqueze prostě miluju.
Já mám pro Minierovy knihy takovou slabost, že mu odpouštím i ty naprosto šílené zápletky a rozuzlení. A že to tentokrát bylo fakt moc... Ale prostě mě to bavilo, beru to jako takovou příjemnou oddychovku.
Po přečtení této knihy se mi honí hlavou tolik věcí, že vůbec nevím, kde začít.
Děj knihy se odehrává v 50. letech, což se projevuje tak, že autorka hází pojmy a jmény s touto dobou spjatými, ale dělá to bez nějaké větší hloubky.
Postavy se baví tak, jako se my bavíme dneska atd.
Dále: hlavní postava je Židovka, což autorka neváhá zdůraznit na každé druhé straně. Až je to směšné - Ada si dá gulášovku, což je problém, protože je Židovka. A kdyby vám to nedošlo, tak se o dva odstavce dál dozvíte, že je to problém, protože Židé nejí vepřové, což předpokládám, že všichni víme?
A v neposlední řadě nesmí chybět toto: všichni komunisti jsou svině, mají nadváhu, jsou oškliví a žerou párky. Všichni antikomunisté jsou naopak ušlechtilí, krásní a bezvadní lidé. To je tak strašně plochý, to mě prostě nebaví číst...
Moc se mi líbí ten nápad s 50 slovy na každou kapitolu. Četlo se mi to dobře, u některých kapitolek až mrazilo, nicméně mám podezření, že ve mně tato kniha dlouho nezůstane.
Já mám takový detektivky ráda. Sice je možné, že někdy okolo poloviny člověk začne tušit, ale vzhledem k tomu, že autorka vrší další a další střípky a obraz se dál skládá, tak to nevadí.
Je osvěžující číst detektivku, kde je nějaká skutečná motivace, ne to, že "vrah byl magor", jak to bývá v mnohých populárních kouscích.
Díky a ráda si přečtu další od autorky.
A já tuhle knihu doporučuju všem. Zkuste a uvidíte - tak, či onak :)