vikydohelska vikydohelska komentáře u knih

Pohádky Pohádky Oscar Wilde

Pohádky v této knize vedou k opravdu hlubokému zamyšlení a nejedna mě rozplakala. Na začátku knihy mě zarazily smutné nebo i morbidní konce, jako například v pohádce SLAVÍK A RŮŽE nebo ODDANÝ PŘÍTEL. V obou těchto případech hlavní hrdina doplácí na naivitu, se kterou příliš věří ve velké přátelství nebo lásku. Co mě na této knize ale nejvíce zaujalo, byly často celkem reálné příběhy, zakončené, bohužel, většinou tím nejhorším; smrtí nebo zatracením toho nejčistčího. Podle mého názoru autor touto knihou kritizuje reálný svět.

30.12.2013

Zloděj blesku Zloděj blesku Rick Riordan

Autor Rick Riordan zahájil Zlodějem blesku celou sérii pěti knih Percy Jackson. Kniha Percy Jackson je spíše odpočinková četba, i když velmi napínavá a také trochu naučná. Autor zábavným spůsobem zkombinoval současnost s řeckou mytologií. Hlavní hrdina Percy Jackson je synem boha moře Poseidona a smrtelné ženy, je tedy polobůh (polokrevný). Percy je v prvním díle velmi mladý, je mu 12 let, má ale na své straně dva dobré přátele Grovera a Annabeth, kteří mu pomáhají na jeho výpravě a prožívají s ním jeho dobrodružství. O postavě Percyho Jacksona by se dalo říct, že je nesmrtelným hrdinou, když je v úzkých má buď veliké štěstí nebo mu někdo pomůže. Kniha mě velmi bavila a dokázala jsem se vcítit do postav a jejich pocitů. S naprosto čistým svědomím mohu tuto knihu doporučit každému, koho baví dobrodružná literatura.

17.09.2013