Vítr komentáře u knih
Leckteří přísní kritikové říkají, že je to brak - já říkám, skvělá klasika! Dyť to četlo tolik generací... no, ať si to vašnostové zkusej napsat!
Pan Prince má úžasný dar psát maximálně úsporně, úplně jednoduše a krystalicky jasně, tudíž vše pochopí i naprostý blb. Kniha drobná, zdá se bezvýznamná, ale téma je klíčové.
Ježíš jim řekl: „Amen, pravím vám, že rokeři a nevěstky vás předcházejí do Božího království!"
Letos je to zatím první kniha, která mě pomohla zvednout zadnici a začít něco dělat.
Když si koupíš sříň z IKEA, buď si jistý, že ti do roka zůstane rozpadlý šuplík v ruce.
Má dobrý tah na branku. Jako bych četl žáka pana Nevrlého. Zkrátím to - je dobrá. Fantastická.
Pro mě byla cenná proměna Lou - od jednoduchoučké, prostoduché holčiny až po "dokonale milující" ženu, která dá Willovi absolutní svobodu rozhodnutí. Film za mě slabý - naprosto nezachytil emoce, které kniha vyvolává.
Dílo dobré, promyšlené, všecko je kvalitní, ale od jistého bodu tě to začne, slušně řečeno otravovat, nejsi na to zvyklý, na všecky ty květnaté obrazy, souvzažnosti, odkazy a přesahy, na všecka ta Pitínského Ptení (Proces ve Zlíně), francouzšinu... prostě, už jsi zlenivěl a přistoupil na povrchní čtení, rychlé obrazy, zkratky - tady nic takového není, jen pořádná porce chytrého umění, literatury. Nabokova může číst zase jen Nabokov, napsal lit. vědec Jamek na konci knihy, asi má pravdu. Mě se to četlo těžko, přirovnali bych to ke čtení se zaťatými zuby, podobně jako u knihy Zaslepení Eliase Canettiho. Ale narozdíl od Zaslepeni, se to zas kdesi zlomilo, a já jak zavislák, zhltal knihu dokonce.
Východisko a základ, promiň sv. Ignáci. Začneš číst, nic o tom nevíš, chytne tě to, je ti to v ledasčem podobné, potom zvolníš, čteč pomálu, necháváš působit, promýšlíš, modlíš se. Knihu dočteš, odložíš a hle, ona ti v srdci stále žije!
Když je mi mizerně a mám to štěstí, že si vzpomenu na tuto knihu, tož, je mi pak líp. Patří k těm nejlepším, které znám - knihy, co nesou.
Byl jsem varován, že začátek mám vydržet a opravdu, kniha je fakt dobrá!
V pořadí druhá, lepší než ta první - svádí si myslet, ale tak to není. První je strohá, druhá se už více věnuje detailům, popisům. Je propracovanější. Je skvělá!