WEIL WEIL komentáře u knih

Podivné přátelství herce Jesenia Podivné přátelství herce Jesenia Ivan Olbracht (p)

Vydařeně byla tato próza převedená i do filmové podoby. Jednu z hlavních postav, přítele herce Jesenia zahrál Jan Tříska.

26.12.2010 4 z 5

Srdce o dvou kůrkách Srdce o dvou kůrkách Ivo Odehnal

Moc z toho nechápu, ale naštěstí to není nic pro člověka divného, že to či ono nechápe.

26.12.2010

Nebeský fotbal a jiné povídky Nebeský fotbal a jiné povídky George Bernard Shaw

Pro mě nejzajímavější povídky jsou - Pomsta zázrakem, Serenáda, Don Juan vysvětluje a Víkend na venkově.

23.12.2010 4 z 5

Očistec aneb cesta do kriminálu Očistec aneb cesta do kriminálu Jack Unterweger

Třemi hvězdičkami hodnotím tuto knihu, protože mě celý tento případ svého času hodně zajímal.

21.12.2010 3 z 5

Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Působivá kniha, jejíž práva na zfilmování zakoupil režisér českého původu Miloš Forman.

21.12.2010 3 z 5

Štědrý večer slečny Zuzanky Štědrý večer slečny Zuzanky Marie von Ebner-Eschenbach

Povídky "Marie von Ebner-Eschembach" jsem četl jako dítě, a dneska mi připadají spíše svým laděním do žánru "Večery pod lampou".
Ale kdo si chce číst a nechat se unášet převelikou laskavostí a sentimentem, tak ten nebude litovat!

21.12.2010 2 z 5

Povídky praštěné třicítky Povídky praštěné třicítky Petra Haasová

Na rozdíl od básní P. Haasové mi tyhle povídky připadají příliš obyčejné.

21.12.2010 1 z 5

Zapomenuté povídky. Korespondence Zapomenuté povídky. Korespondence Isaak Emmanuelovič Babel

"Historie mého holubníku a jiné povídky", jsou povídky radostné a dojemné.

Zapomenuté povídky a Korespondence, v těchto textech už se vyjevuje I. Babel jako těžce zkoušený člověk, který nemá už v sobě onu pohodu a jiskřivost, s jakou psal výše uvedenou knihu.

20.12.2010 4 z 5

Gumy Gumy Alain Robbe-Grillet

Francouzský "Nový Nový román".

20.12.2010 3 z 5

Pošetilé historky Pošetilé historky Adolf Červinka

Líbí se mi uvolněnost s jakou autor zapisoval své pozorování života, i vystižné ilustrace doprovázející text. Ilustrace nakreslil Josef Kočí.

20.12.2010 2 z 5

Kafka Kafka Murray Nicholas

Kdo se zajímá, či bude více zabývat životem a dílem F. Kafky, tak je to rozhodně další poznávací kamínek o životě tohoto pozoruhodného autora.

20.12.2010 3 z 5

Tržiště senzací Tržiště senzací Egon Erwin Kisch

Díky filmu "Zuřivý reportér E.E. Kisch", ve kterém tohoto spisovatele hraje J. Laufer jsem byl na jeho osobu naveden, abych se s ní seznámil, neb nám byl ve škole předkládán jako komunistický spisovatel, což ale není pravda. A především význam slova komunista rezonoval na počátku minulého století úplně jinak, než v současné době.
Ke knize reportáží "Tržiště senzací" se vracím rád. S mým nitrem ladí způsob myšlení a postřehy autora. Přibližuje mi dobu, ve které žil, a cítím z ní i příjemnou atmosféru života E.E.Kische, ačkoli je v ní i dost bolavé pravdy. Ale bez nepříjemných skutečností se žádný lidský život neobejde.

19.12.2010 5 z 5

Straky na vrbě Straky na vrbě Josef Lada

Vlastním vydání z roku 1972. Vydal Československý spisovatel, pro čtenáře edice Klíč, v nákladu 35 tisíc. Jednalo se o bonus, tedy knihu neprodejnou, ale pokud si čtenář tehdy koupil několik knih z edice Klíč, tak ji dostal na základě kupónů, která byla v tom roce u knih uvedené edice vydána. Tak si to aspoň myslím, protože v tom roce jsem byl ještě batole.*** Kniha je Ladovsky laskavá, a přece asi dost dnešních čtenářů zaskočí i černý humor, kterým je protkána; např. Kapitola "O Zednících": "Třetí druh jsou "přidavači roubovaní". U těch nerozhoduje ani kvalita ani praxe, ale získávají se roubováním z přidavačů planých. A není to celkem těžká operace. Jen se planému přidavači otevře krumpáčem lebka, vyndá se mu z ní mozek a místo něho se mu do hlavy vloží dobře vypálená cihla. Za několik dnů se mu to zahojí a potom je opravdu radost s takovým přidavačem pracovat! Takto roubovaný přidavač nemyslí potom na nic než na "matriál", a koná poslušně a bez odmluvy všecky rozkazy." (str. 16.)

12.12.2010 5 z 5