whack komentáře u knih
Podrobné postupy ako dýchať pri cvičení som preskakoval, pretože jógu praktikovať sa nechystám, hoci to nie je zlá vec. Knihu som prelistoval len zo zaujímavosti, zaujali ma kapitoly "Masožravec nebo vegetarián" a "Jezte obilí".
Viac ako polovica knižky je venovaná vysvetľovaním, prečo je konzumácia živočíšnych výrobkov (najmä mäsa) zlá, a potom tam je zopár krišňáckych receptov na rôzne druhy pokrmov a nápojov, ktoré rozhodne treba vyskúšať, ale najprv si treba pozháňať suroviny, lebo také prísady ako kurkumu, kumín (indický kmín), ločidlo (asafoetidu), v bežnom obchode nezoženieme.
V knižke Graham Burnett stručne vysvetlí, prečo je vhodné prejsť na vegánsku stravu a ponúkne aj recepty, napr. na fašírky, karbonátky, cestoviny, šaláty, koláče, chlieb, víno, pivo, nejaké tie polievky... Na koniec je ešte zopár strán venovaných radám, ako správne pestovať zeleninu na vlastnej záhradke.
Hlasy pre nemú tvár predstavujú asi 180 citátov významných osobností a 10 strán právnych noriem na ochranu zvierat. Nerozumiem, do akej miery môže citát niekoho priviesť k zmene, pretože, priznám sa, na mňa osobne nemá citát nikoho vplyv, ale verím, že mnohých minimálne zaujme a to je prvý krok k prehodnocovaniu postoja. Myšlienka je fajn.
42 krátkych lyrických básní bez rýmov. Niektoré sú stručnejšie, iné umeleckejšie, niektoré sú vážnejšie, iné uvoľnenejšie, niektoré sú veselšie, iné smutnejšie (v hlave mi najviac utkvela báseň Život Petrův a nadväzujúca Život Natálčin), ale všetky skrývajú pointu a niekedy aj potrebu trošku sa zamyslieť...
Pekné básne môjho detstva. Mama mi ich recitovala niekedy v deväťdesiatom piatom. Báseň "Ranená breza" vo mne niečo zanechala... akési prvé náznaky environmentálneho precitnutia.